vrijdag 29 juni 2012

Belastingfestival Antwerpen 2012

Geen Rock Werchter voor mij dit jaar, dan maar het Belastingfestival aan de belastingen op de Italiëlei. 28 juni was de laatste dag dat we onze belastingen konden indienen, en wij wilden de mensen alvast een hart onder de riem steken door er met een heus minifestival en enkele artiesten te staan. Het werd zeer gezellig!

Ik verzorgde de presentatie, pianovirtuoos Martinus Wolf voor de muziek tussen de optredens door. Inneke 23 & Co beet de spits af met mooie maar krachtige country/folkmuziek met teksten zowel in het Antwerps als in het Engels. De lyrics waren niet mals voor Patrick Janssens en zijn geliefde maar verwelkende stad Antwerpen. Inneke en Miss Rectangle, twee Bob Dylan fans in hart en nieren, brachten enkele moderne protestliederen, vooral tegen de GAS-boetes, die willekeurig aan mensen worden 'uitgedeeld' als moderne vorm van repressie van de stad uit. Ook volgden er enkele in het Antwerps vertaalde songs, waaronder een paar van Dylan. De cover van Johnny Cash was ook geslaagd. Favorieten zijn "Waterhorse" en een coole countrysong die werd opgedragen aan Kerouacs meesterlijke On the Road.

Watkwam kon niet optreden omdat de zangeres ziek was geworden. De zanger Johan was er gelukkig wel, en hij had een compagnon meegebracht, Filip genaamd. Samen brachten ze ontroerende kleinkunst waar je stil van wordt. Zeer knap gitaarwerk ook.

Tot slot was er de geweldige jazzband rond Amerikaanse frontman Ken Post, met onder meer Lenny Northover, ook bekend van Blue Bot! The Three Chord Jazz Band bestond uit verschillende mensen, waaronder Erwin, al zeven jaar organisator van het Belastingfestival, zelf, op de djembé. Omdat de zangeres enkele hernia's had, zong ze vanuit een wel heel speciale plaats. Op zes meter van het podium stond een auto geparkeerd, waarin zij in schuin liggende houding de longen uit haar lijf zong. De jazzsongs klonken vuil, donker en soms zelfs dreigend, maar in het geheel had het allemaal iets weg van een kampvuurconcert.

Enkele minuten voor middernacht begonnen we af te tellen. Na drie minuten kwam dan toch nog een man met zijn belastingsbrief aandraven, over de rode loper die naar de brievenbus leidde. Aangezien de belastingsinner nog bezig was met alle brieven in de kar te laden, was deze man technisch gezien dus nog op tijd, maar toch onze eerste telaatkomer! Fronk en ik overhandigden hem zijn prijs: de enige echte belastingsbeker! Deze prijs winnen en toch nog op tijd komen, wat een eer.

Het Belastingfestival is een zeer leuk initiatief, maar helaas één met een houdbaarheidsdatum erop. Vorige jaren stonden lange rijen mensen aan te schuiven in de hoop nog op tijd hun brief te kunnen inleveren, maar dankzij Tax On Web was er de hele avond geen sprake van aanschuiven, hoewel er wel geregeld mensen kwamen aanlopen. Aangezien de enige logische evolutie is dat Tax On Web steeds meer zal worden gebruikt in de toekomst, is het nog maar de vraag of er een Belastingfestival 2013 zal zijn. In elk geval staat het garant voor een fijne, muzikale avond met veel interessante 'festivalgangers'!

Enkele foto's van verschrikkelijk lage kwaliteit:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten