maandag 5 december 2016

Let's Dada!

Na het succes van De Nacht van Pafke in DE Studio vorig jaar was er nu De Nacht van Dada, tevens gecureerd door regisseur Kris Verdonck, om honderd jaar dadaïsme te vieren. Cabaret Voltaire is inderdaad alweer honderd jaar geleden. In verschillende zalen en kamers van DE Studio brachten muzikanten, zangers, schrijvers, dichters, kunstenaars en ander artistiek tuig een eerbetoon aan deze opmerkelijke, tegendraadse kunststroming. Headliner was dadaïst Blixa Bargeld, bekend van Einstürzende Neubauten en Nick Cave & The Bad Seeds. Verder waren er performances van onder meer MCHNRY, Marcel Vanthilt, Herr Seele, Barbara Bervoets, Andy Fierens, Vitalski als Sinterklaas, Peter Holvoet-Hanssen, Ateritis Beldemor...

Studio LARGE werd even omgetoverd in Cabaret Voltaire, en tussen 23u en middernacht in de Punkerbunker. Rode draad (das) doorheen de verschillende acts die er plaatsvonden was Butsenzeller, die iedereen van smakelijke en soms minder smakelijke piepjes en bliepjes voorzag. Ook de live visuals van Sam Pauwels waren steeds om van te smullen. Didi de Paris opende met een uiteenzetting over dadaïsme, punkband Diane Grace brak het kot af met vlijmscherpe gitaren en drums, om nog maar van de schelle stem van Mauro Bentein te zwijgen, en de bevreemdende en verontrustende dingen die op het podium gebeurden. Halverwege kwam er cultfiguur Ludo Mich bij, en de waanzin was compleet.

Te midden van dit alles speelde Hersencellen drie nummers: 'Kubisme', 'Alle Dieren Sterven' en 'Saboteer', een in zweet badende performance dat het zittende publiek aan het dansen kreeg. Niels Elsermans van Diane Grace deelde surrealistische maskers uit die psychiatrische patiënten hadden gemaakt. Danny Quintelier maakte een prachtige fotoreeks, waarvoor dank!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten