donderdag 6 december 2012

Literaire tip: On the Road

In het voorjaar heb ik enkele reisblogberichten gepubliceerd. Aangezien het nu een beter idee is om met een goed boek aan de open haard te zitten (tenzij je naar het warme zuiden trekt), zal ik nu elke week een korte literaire tip geven, voornamelijk klassiekers, en dan nog hoofdzakelijk uit de Franse en Engelse literatuur.

Er bestaat ondertussen ook een film van, en die moet ik dringend eens gaan keuren, want het boek is een absolute aanrader.

De Amerikaanse beatnikschrijver van Canadese afkomst Jack Kerouac is ondertussen een waar icoon in de literatuur en zelfs in de (rebelse) popcultuur. We kunnen niet meer om de Beat Generation heen, en dus ook niet om dé romanschrijver uit die periode bij uitstek.

Zelf maakte Jack Kerouac met zijn goede vriend Neal Cassady heel wat roadtrips doorheen de Verenigde Staten. Het boek On the Road (1957) staat dan ook bol van passages die beïnvloed zijn door deze reizen. Hoofdpersonage Sal Paradise en de eigenzinnige Dean Moriarty zijn zelf ook on the road van oost naar west. Het tweetal gebruikt New York als uitvalbasis voor epische avonturen op zoek naar tijdige, intense ervaringen, zij het door jazz, drank, drugs of seks. Deze levensstijl wordt zowel omarmd als bekritiseerd en mondt uit in een hallucinante trip tot in Mexico.

Naast Allen Ginsbergs bezwerende gedicht Howl en de vrij choquerende romans van William Burroughs, betekent On the Road een van de hoogtepunten van de naoorlogse Beat Generation.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten