maandag 3 december 2012

Derrels Verouderingsdag

1 december 2012 stond al lang in mijn agenda gemarkeerd. Dan zouden Nikos en ik naar de Woenselwijk in Eindhoven afzakken om er met Drink My Puke (voorheen Copro vs VRV) op te treden te midden van schrijvers en dichters, dit ter ere van de 35e verjaardag van Derrel Niemeijer, de dag nadien.
Derrel zelf beet de spits af met enkele gedichten, waarna andere dichters zijn voorbeeld volgden. Die avond kwam ook zijn Verouderingsbundel uit, die hij later op de avond bijna integraal voorlas.
Gert Vanlerberghe had zijn roman Als een Ballon bij en las in Derrels woonkamer de passage voor over Johns halsbrekende balkonstunt, niet welriekende Bobby Sands-imitatie en eerste date met een cipiersdochter.
De monoloog van Monique Hendriks had ik in september al eens in De Gouden Bal gezien. Voor Derrels Verouderingsdag had ze er enkele passages bij geschreven en zo was het hele stuk ietsje langer. De iconische gele regenjas had ze ook weer aan. Mijn favoriete stuk blijft wanneer ze een pistool op het publiek richt, al is het liedje dat ze op gitaar brengt ook erg grappig. Originele set!
Hongerlief is een dichterscollectief dat op de rustgevende tonen van elektronische muziek knappe en aangrijpende teksten op de wereld loslaat. Ze deden hun ding in twee delen. In het filmpje hieronder zie je (naast Derrel en Monique) een van de dichters, M Aart De Jong aan het werk.
Tal van andere dichters kwamen aan bod en de avond eindigde met een DJ-set en enthousiaste dronken meezingers, maar niet vooraleer de Antwerpse grindcore-band Drink My Puke de boel op stelten zette. Met  enkele covers en songs als 'Gemarineerde Kak' en 'IJskast' konden ze toch tenminste zij die niet onaangenaam verrast waren entertainen, al kwamen de gitaar en de beats niet echt goed over. Hieronder trouwens Derrels hoogst intelligente visie op en demonstratie van Drink My Puke.
Het was een gezellige, interessante, hilarische, ontroerende, smakelijke avond. Bedankt Derrel Niemeijer en nog een fantastische verjaardag verder!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten