zaterdag 24 november 2012

We are the 99%

Al wekenlang heeft de geüpgradede versie van Occupy Antwerp - die met een ware volkskeuken, die steeds lijkt uit te breiden - steeds meer succes. Elke week wordt er gekookt en gebakken tegen de sterren op. Vandaag ging ik nog eens kijken hoe het met mijn mede-Occupy'ers gesteld was. Het was een regenachtige dag, maar dat belette ons niet om in grote getale naar de Groenplaats af te zakken, te smullen van cupcakes en quiches, tegen een vrije bijdrage, de legendarische vloerkrant te lezen en, met Sinterklaas in de aantocht, speelgoed in te zamelen.
We zijn nog steeds erg verontwaardigd over de GAS-boetes die in het wilde weg worden 'uitgedeeld' aan mensen. Iets te enthousiast wuiven, eendjes voederen, een papiertje laten vallen, iets in de verkeerde vuilbak gooien, broodjes op de kerktrappen eten, op de rugleuning van een bank zitten - je riskeert er allemaal een GAS-boete mee.
Met de Kerstmarkt in aantocht begint 't Stad wat zenuwachtig te worden over al die daklozen die 'de boel verzieken' op de Groenplaats. Ze zijn een doorn in het oog voor het stadsbestuur. Zo hebben zes daklozen een pleinverbod gekregen op de Groenplaats. Omdat ze het 'te bont maakten'. Wanneer GAS-boetes en administratieve aanhoudingen niet werken, probeert 't Stad het dus op die manier. Net toen je dacht dat het niet gekker kon worden... En is Kerstmis niet net het feest van de vrede en liefde en vriendschap en warmte en broederschap en nog zo van die holle termen? Juist ja. Blijkbaar niet voor iedereen. Maar dat 't Stad niet van iedereen is, dat wisten we sinds kort al.
Ook wordt er een onderscheid gemaakt tussen studenten die zich vol gieten met alcohol en daklozen die alcohol nuttigen. Het ene wordt getolereerd en het andere niet. Alsof er een verschil zou mogen zijn. Laat de mensen toch gewoon met rust. En begin geen onderscheid te maken. Dat is het begin van het einde.

Occupy Antwerp was weer maar eens een gezellige bijeenkomst. Als kers op de taart gaf Bootsie ButsenZeller nog een bezwerende drumsessie in de gietende regen. Het miniconcert lokte heel wat volk en er werd wild enthousiast geklapt en gedanst.

Occupy Antwerp gaat door! En vanaf 8 december is iedereen trouwens meer dan welkom aan de arendfontein op de kruising tussen de Wapper en de Meir!

Armoede in Antwerpen? GAS-boetes? Pleinverbod? Nie mè maa en nie mè ongs!

Hieronder een greep uit de 99%-foto's van Martine Wathy:Geen opmerkingen:

Een reactie posten