dinsdag 3 juli 2012

Unieke Monumenten (8)

Het is alweer even geleden maar we gaan gewoon verder met de ongeveer twaalfdelige blogreeks over unieke monumenten die je op je omzwervingen over Moeder Aarde kan tegenkomen. We beginnen in... België!
Brugge is een prachtige, romantische stad die de middeleeuwse, bijna magische sfeer allerminst verloren heeft. Je vindt er een bijzondere verzameling van historische gebouwen, sfeervolle pleinen (denk maar aan de Grote Markt en de Burg) en natuurlijk de onvermijdelijke reien. Het rijke Brugge heeft in de 15e eeuw een zeer belangrijke rol gespeeld in de lakenhandel, en ook de Vlaamse primitieven tierden welig in deze bloeiende stad. Het wereldberoemde belfort kijkt hoog boven de stad uit, maar moet in hoogte onderdoen voor de O.-L.-V.-kerk, het hoogste bakstenen bouwwerk ter wereld. Dit godshuis herbergt ook het enige werk van Michelangelo buiten Italië. Ook de gotische zaal in het stadhuis is een bezoek waard, evenals de haard van Keizer Karel in het Brugse Vrije. Neem de typische toeristenfoto van het belfort aan de Rozenhoedkaai, bewonder het 'bloed van Jezus' in de Heilig-Bloedbasiliek, bezoek de oude arbeidershuisjes, de vele kerkjes, de interessante musea, en rijd met paard en kar langs het romantische Minnewater en het begijnhof, waar de tijd lijkt stil te staan. Brugge die scone, u blijft verbazen!
In Doornik staat er wel een heel speciale kathedraal. De O.-L.-V.-kathedraal in deze Henegouwse, maar ook zeer Vlaamse stad heeft maar liefst vijf torens, een gigantisch schip en een rijke schat die open is voor het publiek. Het bouwwerk is dé bezienswaardigheid in een verder ook zeer gezellige en bruisende stad. Ideaal voor een zondagmiddag ertussenuit!
Centraal-Europa is een paradijs voor wie van sprookjesachtige steden houdt, en de Donau is wellicht een van de cultureel meest interessante rivieren ter wereld - als je nagaat welke pareltjes u langs de oever kan vinden. Wenen is er één van, en niet de eerste de beste. Deze stad herbergt indrukwekkende monumenten, waaronder de magnifieke Stephansdom - een van de hoogste kathedralen ter wereld - het imposante stadhuis, de Hofburg, een ongelofelijke verzameling van parken en het Belvedere, waar u zich zo in de pruikentijd waant. Wenen is ook een zeer moderne stad, een bruisende stad die niet stilstaat, dit ondanks de nadrukkelijk 18e-eeuwse sfeer die er heerst, met al die koetsen die druk heen en weer rijden om de toeristen te plezieren. Het is een fenomenale stad in hartje Europa die u moét gezien en beleefd hebben.
Niet ver van de Luxemburgse grens en de historische grens van het Romeinse rijk baant een brede Rijn zich tussen een heuvel- en rotsachtig landschap in een van de meest pittoreske streken van Duitsland, het Middelrijndal. Dit gebied tussen het toeristische Koblenz en het schattige Bingen-am-Rhein zal u een onvergetelijke indruk nalaten. Stadjes zoals het middeleeuwse Bacharach, Rhens, Boppard en de parel Oberwesel zijn überduits en zo charmant als ministadjes maar kunnen zijn. U vindt ze in de scherpe bochten van de Rijn, aan de voet van met wijngaarden en bossen bevolkte heuvels, van waarop vaker wel dan niet, aan weerszijden van de rivier, een imposante middeleeuwse kasteelruïne prijkt. Typevoorbeelden zijn de ooit rivaliserende kastelen Katz en Maus, maar de burchten waar u de grootste ogen zult trekken, zijn waarschijnlijk Marksburg en Stolzenfels, die allebei niet zo ver ten zuiden van Koblenz liggen. Zoek de Romeinse overblijfselen in de rustige rijnstadjes, aanschouw de Lorelei vanop de oever van An Der Loreley, zoek - zoek heel hard - en misschien vindt u wel de beroemde Nibelungenschat. Je weet nooit welke verrassingen zo'n reis voor u in petto kan hebben.
In Antwerpen kan u het unieke museum Plantin-Moretus bezoeken, een voormalige drukkerij die in de 16e eeuw zeer belangrijk was in het verspreiden van drukwerken. Deze drukkerij van uitgever Christoffel Plantijn bevat een zeer uitgebreide collectie aan drukpersen (de oudste ter wereld), wereldkaarten, verluchte bijbels, historische documenten, schilderijen, en dit alles in een typisch 16e-eeuws Antwerps interieur.
Laatste monument voor vandaag is de door de innovatieve Max Berg ontworpen Hala Ludowa in de Poolse stad Wroclaw.  Dit invloedrijke, kolossale bouwwerk heeft een koepel met een diameter van wel 65 meter - aan het begin van de vorige eeuw betekende dat de grootste koepel ter wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten