zaterdag 28 juli 2012

De Keerzijde van de Olympische Medaille

D E    K E E R Z I J DE    V A N        D E             O L Y M P I S C HE                M E D A I L L E

Terwijl iedereen vol bewondering naar de openingsceremonie van de lang verwachte Olympische Spelen kijkt, wordt elke vorm van protest monddood gemaakt. Eerder al deze maand werd een wet goedgekeurd dat politieagenten het recht geeft om in woningen of winkels die aan hun ramen of gevels propaganda tegen de Spelen vertonen, binnen te breken om desbetreffende doeken en posters er weg te halen en de bewoners nog eens te bekeuren ook.

De Olympische Spelen zijn een vierjaarlijks event, maar jammer genoeg is het de laatste 'edities' altijd gelinkt geweest aan repressie van al wie niet even ongenuanceerd pro de Spelen is. Vier jaar geleden werd het georganiseerd door China, die elke vorm van pro-Tibet- en anti-Chinaprotest keurig opruimde. De datums van de Spelen stonden al lang vast, maar blijkbaar is Londen niet groot genoeg voor meerdere evenementen. Zo is er overal ter wereld de maandelijkse Critical Mass fietstocht, vooral in grote steden, en die wordt toevallig elke laatste vrijdag van de maand gehouden. Het uitgelezen moment om tegen de Olympische Spelen te betogen.

Ondertussen zijn verschillende betogers nabij Olympic Park door de politie aangevallen met pepperspray en opgepakt. Zo regelt het Verenigd Koninkrijk, die tegelijkertijd een groteske en schaamteloze vertoning houdt van hoe glorieus hun geschiedenis is, zijn zaakjes. How great it is to be a Briton. Niet alleen is dit valse samenhorigheidsgevoel compleet achterhaald en niet meer van deze tijd - het doet wat denken aan de nationalistische, bijna agressieve Wereldtentoonstellingen van weleer, die grootschalige rituelen ter ere van de Vooruitgang die een emmer vol stront poogden te verhullen - ook is het vrij ironisch om vol Britse trots naar die veel te dure schertsvertoning te gapen terwijl enkele honderden meters verder vreedzame betogers worden aangevallen en gearresteerd. What a fine nation indeed!

De overgecommercialiseerde Spelen zijn met verve en in schoonheid begonnen en Old Blighty heeft zijn eeuwenlange reputatie van onderdrukking van en geweldpleging tegen andersdenkenden weer mooi eer aan gedaan. Oh jolly good! Let the Games begin!


Eén van de véle berichtgevingen: http://www.rt.com/news/london-police-olympics-arrests-269/
Ook interessant: http://www.uow.edu.au/~bmartin/pubs/96freedom.html


De tweede dag van de Spelen hield Occupy Antwerp een soort van alternatieve Olympische Spelen, met nieuwe disciplines, op de Groenplaats, naast een basketbalwedstrijd. De Vloerkrant deed weer haar werk en heel wat mensen kwamen hun licht opsteken over waarom die 'mensen die overal altijd tegen zijn' niet zo'n grote fan van de Spelen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten