In navolging van de dagelijkse optochten in Montréal, met luide potten en pannen, vond op 7 juli 2012 de eerste gelijkaardige betoging in Antwerpen plaats. We verzamelden rond twee uur op de Groenplaats en spraken het publiek toe. Verschillende activisten gaven voorbeelden van waarom we niet tevreden zijn: de bankiers die ongestraft de crisis hebben veroorzaakt en in stand gehouden, de grote multinationals die nog steeds de markt stevig in handen hebben, het ondemocratische verbod op aanplakborden terwijl Bart De Wever en gigantisch doek op de Schoenmarkt heeft hangen, etc. Deze optocht werd op het laatste moment - slechts een dag voordien - toegelaten door het stadsbestuur. Hoewel de politie duidelijk een oogje in het zeil hield, was deze betoging dus volstrekt legaal.
Het was al bijna drie uur toen een groep van tientallen mensen zich in beweging zette, richting Schoenmarkt, met de typische bontgekleurde paraplu's, grote kartonnen borden met diverse slogans erop geschreven, tal van muziekinstrumenten, waarvan vele geïmproviseerd, enkele V-maskers en natuurlijk het legendarische witte Occupy-doek. Soms werden verkeersborden, palen en vuilnisbakken tijdelijk als instrumenten gebruikt. Door het mooie weer en de eerste koopjeszaterdag was er erg veel volk op de Meir. Sommige mensen moedigden ons aan, anderen hadden een blik die suggereerde dat we hen beter rustig verder lieten shoppen.
Via de Huidevettersstraat bereikten we het Mechelseplein. Hier werd onder luid casserole-geroffel gedanst, gezongen, gescandeerd. Natuurlijk ziet dit er allemaal veel ongevaarlijker uit dan in de betogingen van honderden - en soms duizenden - misnoegden in Montréal, wanneer grote straten gewoon muurvast worden gezet en de politie de grootste moeite heeft om alles in de hand te houden. Toch was deze optocht spectaculair, omdat ze in het midden van de dag plaatsvond, terwijl zowat iedereen gaat winkelen of een terrasje gaat doen.
Na het Mechelseplein volgde de Leopoldplaats, waarna we rond de Nationale Bank stapten en de Leien overstaken. Hierna was het steevast richting Berchem, via de Mechelsesteenweg. Vlak voor Harmonie sloegen we linksaf en na lang ronddolen bereikten we het Stadspark. Het hoogtepunt kwam uiteraard een kwartier later, wanneer we via de Leien het kruispunt aan de De Keyserlei en de Teniersplaats hadden bereikt. We baanden ons een weg tussen een zee van shoppende en van het goede weer profiterende mensen. "You are the 99%", riepen we hen toe. Midden over de Meir trokken we recht naar de Groenplaats, ons vertrekpunt, onder oorverdovend gedrum en geroep, terwijl een flinke bui ons drijfnat maakte.
Op de Groenplaats spatte het bonte gezelschap uit elkaar. Sommigen gingen naar huis, anderen verdwenen naar de terrasjes en nog anderen begaven zich naar het Frans Halsplein, waar een workshop over ruilhandel werd georganiseerd, gesteund door Bond Zonder Naam. We hebben van ons laten horen, tijdens een eerste optocht door Antwerpen in de stijl van de Montréalse casserole-betogingen. Wakker worden is nog steeds de boodschap. Voor dat het te laat is. Er zijn andere alternatieven dan Patrick Janssens of Bart De Wever...
Foto's genomen door Patrick Nijssen.
Vraag 1 :Wat is er volgens u ondemocratisch aan het verbod op aanplakborden?
BeantwoordenVerwijderenVraag 2 : wat zijn dan de alternatieven voor PJ of BdW?
Opmerking : U bent een geweldig propaganda schrijver!
en ooooooh ja, wat is uw reactie op :07 07 12 Occupy Antwerp Optocht 40 t/m 46???
BeantwoordenVerwijderenDat laatste neem ik als een compliment!
BeantwoordenVerwijderenDe alternatieven voor PJ of BDW zijn helaas niet sterk genoeg. Dat heeft gedeeltelijk te maken met de enorme populariteit die beide machtswellustelingen genieten, mede door het gebruik van reclame waar andere partijen geen geld voor hebben. BDW kan gemakkelijk een heel huis bekladden met zo'n lelijk, groot spandoek. Niets op tegen, al ontsiert het wel de hele Schoenmarkt. Waar ik wel iets op tegen heb, is dat aanplakborden diezelfde week nog verboden worden. Je kan ze blijkbaar wel aanvragen en aankopen, maar dat is veel te duur. Voor kleine partijen is dat onbetaalbaar. Voor een partij als de N-VA is dat goed te doen. Hoe kunnen partijen op een democratische, eerlijke manier reclame maken als de grote partijen nu al duidelijk de overmacht hebben in het aantal kansen die ze hebben om zich zichtbaar te maken voor het publiek. Helaas is deelnemen aan een tv-quiz, drastisch afslanken en daar dan een boek over schrijven en lukraak gebruik maken van Latijnse termen voor veel Vlamingen genoeg... Niet voor mij.
Wat bedoel je concreet? De laatste etappe van onze optocht? Het aanspreken van burgers op de Meir? Welk aspect ervan?
BeantwoordenVerwijderen1 Valt het u niet op dat er wordt geroepen : WE are the 99% en niet ,zoals u schrijft, YOU are the 99%? (maar ik schreef het al, u bent een uistekend propagandist)
BeantwoordenVerwijderen2 Aanspreken van van burgers op de Meir? Toeroepen en beledigen lijkt me eerder een juiste benaming hiervoor.
3 Heeft u zelf het idee dat deze reeks van filmpjes ook maar 1 zieltje voor de occupy beweging gewonnen heeft?
Ik begrijp ook nog steeds niet wat er ondemocratisch is aan het verbod op aanplakborden. U kunt het oneerlijk vinden maar is dat dan ook meteen ondemocratisch?
Dit verbod geldt voor alle partijen. Natuurlijk hebben de kleinere partijen minder financiele mogelijkheden dan de grote partijen maar laat ze dan creatiever zijn!! Laat ze bijvoorbeeld een optocht door Antwerpen organiseren om hun ideen aan het volk te presenteren.
Nog een laatste woord over Occupy Antwerp ( the 99%...),
het is een marginaal groepje mensen (+-30 personen, ruime schatting) die met goede bedoelingen hun tijd besteden aan het verwoorden van wat zij denken dat de stem van het volk is. Alleen denkt het volk daar anders over.
Beste J. Doedel
BeantwoordenVerwijderenEr werd wel degelijk geroepen: YOU are the 99%, als variant van het door u wél gekende WE are the 99%. Dit even voor alle duidelijkheid, want je zou denken dat u er zelf bij was.
Toeroepen, geen problemen mee. Beledigen eerder wel, en ik ben er nog steeds niet uit of ik dit nu erover vind of net grappig. In elk geval konden sommige mensen er wél mee lachen, dus 'er zijn geen moorden gebeurd'.
Ik hoop dat we hiermee nieuwe zieltjes hebben gewonnen. Zoniet, dan is dat jammer. Maar niet getreurd, we hebben van ons laten horen, en dat is altijd goed. Veel mensen geven ons gelijk op verschillende vlakken. Dat is al heel wat in een land als België en een stad als A'pen, beste Doedel.
Natuurlijk is dat ondemocratisch. Als enkel die partijen die het geld hebben, die borden kunnen gebruiken, is dat niet democratisch. Vroeger was er voor elke partij verschillende borden. Vaak was het zelfs afgebakend.
We zijn met veel meer dan 30 mensen, maar natuurlijk staan we er niet elke keer allemaal. Dat we marginaal zijn, ligt vooral aan het feit dat de mensen hun ogen niet (willen) openen. Maar stilaan wil dit toch lukken. Kijk maar eens met hoeveel ze zijn in Montréal. Of New York. De Westerse wereld is aan het ontwaken. Mooi besluit trouwens, Doedel J., ik kan het niet eens tegenspreken. Alleen merk ik een even grote veralgemening als OA misschien zelf maakt, namelijk dat verschillende mensen van wat u 'het volk' noemt wél achter ons staan. De meerderheid niet. Maar de meerderheid is saai... De meerderheid luistert naar Rihanna, kijkt naar reality TV, houdt niet van vreemdelingen en stemt rechts.
Beste Gert,
BeantwoordenVerwijderenSorry maar in de genoemde filmpjes wordt er alleen maar geroepen: WE are the 99%!
Dat de mensen er wel mee konden lachen is een andere omschrijving voor dat de mensen er wel om konden lachen( nuance verschil)
Er worden geen borden gebruikt voor de verkiezingen dus.... (ook niet door de grote partijen) kleine partijen wees creatief.
Kom aan Gert, veel meer dan 30 mensen???? Je moet het aantal likes op facebook niet verwisselen met het aantal mensen dat jullie daadwerkelijk steunt. Hoeveel mensen waren er op de vergadering in 'T Klooster, en hoeveel mensen deden er mee aan de optocht?
Je kunt OA niet vergelijken met OA-Montreal of OA-New York, het zijn totaal verschillende situaties. De Antwerpse wereld is inderdaad aan het ontwaken maar zal nooit en te nimmer een beweging als OA omarmen.
Een beweging zonder leider(s) zal nooit ergens toe leiden.
Een klein vraagje: jullie zijn een beweging zonder leiders, de meerderheid (door hand gewapper)beslist?? als er per ongeluk een groepje van 50 congolezen jullie volksvergadering ondekt en zij brengen in stemming dat heel OA opgeheven moet worden en dat die naam nooit meer gebruikt mag worden, en de uitslag van de stemming is 50 tegen 30, wat doet OA dan?? De wil van t volk( daar aanwezig) volgen of niet?
In de filmpjes wel. Maar zoals we allemaal weten, geven filmpjes niet het vollédige event weer?? Dus... waar gaat dit nog over? :-)
BeantwoordenVerwijderenOok erg kort door de bocht om te zeggen dat een beweging zonder leiders nérgens toe zal leiden. Ik verwijs nogmaals naar de betogingen in Montréal.
Ik kén persoonlijk meer dan 50 mensen van OA, en dan zijn er nog die mensen die ik niet eens ken. Dus ja, sowieso meer dan 50.
De grote partijen gebruiken geen borden, maar wat is dan dat afschuwelijk groot doek van Bart De Wever? Daar klopt iets niet. Dat doek is gewoon buiten proportie, maar dan wel weer perfect evenredig aan BDW's grootheidswaanzin...
Door mijn realiteitszin moet ik toegeven dat u er met "De Antwerpse wereld is inderdaad aan het ontwaken maar zal nooit en te nimmer een beweging als OA omarmen" wellicht niet ver naast zit. En ergens hoop ik ook dat de situatie hier nooit zo erg wordt als in de V.S. of in Canada. Wij kaarten terechte problemen aan en we hopen inderdaad dat er zoveel mogelijk mensen zich daarin kunnen vinden. Maar we moeten realistich zijn. Ware revoluties gaan we niet ontketenen. Maar dat wil niet zeggen dat we niet mondjesmaat iets bereiken. Op z'n Belgisch dan.
Uw laatste opmerking vind ik nogal onzinnig. U hebt uw kruit ondertussen al wat verschoten en begint een beetje een parodie van uzelf te worden, vrees ik. Maar goed. Om ook hiérop te antwoorden - en daarna zal het wel mooi geweest zijn zeker? :-) tenzij u dit zelf nog bijzonder zinnig vindt - zelfs wanneer de helft van ONS OA wil opdoeken, zal dit niet gebeuren. Ze gaan dan gewoon bij ons weg. Daar hebben we dus geen Congolezen voor nodig. De mensen die bij OA blijven, die blijven. Mensen die willen dat OA opgeheven worden, horen niet meer bij OA, dus uw contradictie lost zichzelf op.