zaterdag 19 mei 2012

Blockupy Antwerp

In solidariteit met de wantoestanden in Frankfurt, waar vreedzame betogers op hardhandige manier werden weggejaagd of gearresteerd door een politiemacht die aanvankelijk in veel grotere getale waren, kwam Occupy Antwerp vandaag samen op de Groenplaats om voorbijgangers te informeren over hoe de 1% wereldwijd door middel van hun geüniformiseerde dommekrachten van de politie het zwijgen oplegt, desnoods met geweld. Quebec, Athene, Madrid of Frankfurt, de politie lacht er niet mee dat wereldverbeteraars pleinen innemen, hun boodschap verspreiden en die pleinen vervolgens weer proper achterlaten.

De Antwerpse politie liet ons deze keer met rust. Ook waren er geen undercover agenten te bespeuren, of ze waren wel héél goed verstopt. Op grote borden en papieren waren talrijke boodschappen en one-liners geschreven. Sommige mensen willen Dehaene zien boeten voor de hele Dexia-affaire. Anderen wijzen dan weer op IJsland, en hoe de schuldigen van de crisis daar voor het gerecht moeten verschijnen. Ook was er protest tegen de GAS-boetes, repressiemiddel van Janssens par excellence, maar compleet ondemocratisch en tegen de scheiding van machten. Angela Merkel was natuurlijk de voornaamste pispaal. Ook de typische kleurrijke paraplu's waren weer van de partij. Heel wat mensen bleven belangstellend kijken en gingen in gesprek met de actievoerders.

Maar het grootste aandachtspunt waren de muzikanten. Zo waren er The Vicars of Skiffle, een muzikaal duo uit Engeland en toevallig op reis in Antwerpen. Gewapend met gitaar, didgeridoo, accordeon en mondharmonica werden met vereende krachten tal van klassiekers gezongen, waaronder Johnny Cash' "Ring of Fire" en "Revolution" van The Beatles. De zon scheen. Iedereen was in opperbeste bui. Er werd muziek gemaakt. Er werd gedanst. Er werd over gewichtige zaken gepraat en nagedacht. Een geslaagde actie alweer die weer heel wat mensen heeft bereikt. Want tenslotte horen we allemaal bij de 99%, talrijk genoeg om gehoord te worden!

Tegen de avond werd alles weer mooi opgeruimd, zoals steeds.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten