donderdag 1 maart 2012

Unieke Monumenten (2)

Beste medereizigers, hieronder weer enkele reistips, deze keer allemaal Europese steden, met Frankrijk in het bijzonder. Ontdek de pracht en praal van onderstaande steden. U zal het zich niet beklagen!
Het Colosseum! Het Pantheon! De Engelenburcht! De forums! De Sint-Pietersbasiliek! De Spaanse trappen! De vele kerken, pleintjes, fonteintjes, parkjes, triomfbogen, palazzo's, musea... Het houdt niet op. Rome is één van de meest toeristische en geschiedkundig meest interessante steden ter wereld. Hier ontdek je achter elke hoek een ruïne uit de Romeinse tijd of een oogverblindend exemplaar van Renaissancekunst. Beperk je niet tot de binnenstad en trek ook de heuvels in. Vanop de heuvel waar Villa Borghese staat heb je een prachtig zicht over deze oeroude stad. Ook het eilandje op de Tiber, niet ver van de synagoge, is de moeite waard. Erg pittoresk. Buiten de oude stadmuren, vlakbij de piramide op zakformaat, liggen enkele beroemde 'ketters' begraven. Rome, een hele belevenis.
Valletta, de hoofdstad van het piepkleine drie eilanden tellende landje in het uiterste zuiden van Europa, de oninneembare vesting die het nochtans zwaar heeft moeten verduren als je er de geschiedenis op naleest. Ze zijn door zowat alle andere spelers in de Middellandse Zee veroverd geweest. Het al even kleine stadje telt ontzettend veel historische monumenten, met onder meer een kathedraal met een erg indrukwekkend interieur. Vanop de hoger gelegen delen van deze ommuurde stad heb je een prrrachtig zicht op 'de Drie Steden' en de Middellandse Zee. In het noorden ligt het Fort Elmo, schijnbaar nog steeds voorbereid op de volgende aanval van over de zee. Bezoek de stad op de feestdag van Sint-Paulus, hun patroonheilige, en u krijgt een onvergetelijk schouwspel te zien. Literair weetje: het grootste deel van Thomas Pynchons debuutroman V. speelt zich in het eigenlijk relatief onbekende Valletta af.
Iets ten zuidwesten van de hoofstad kan je het Hal Saflieni Hypogeum bezoek. Dit is een uniek megalithisch ondergronds gebouw uit ongeveer 2500 v. Chr. - dat is de bronstijd! Het doet je toch iets wanneer je door de oude - zéér oude - en goed geconserveerde kamers wandelt, onder strenge begeleiding van een Maltese gids natuurlijk. Deze constructie is uniek in de wereld.
Zonder twijfel één van de mooiste kathedralen in Frankrijk is die van Amiens, hoofdstad van Picardië, in het noorden van onze zuiderbuur. Het zijn vooral het prachtige en zeer gedetailleerde beeldhouwwerk dat deze gotische kathedraal zo spectaculair maakt. Amiens is niet zo'n bijzonder stadje, maar de kathedraal is absolute top! Een omweg waard, op weg naar Parijs.
We blijven in Frankrijk, maar zakken nu af naar de Provence. Orange beschikt over een belangrijke verzameling Romeinse monumenten. Zo zijn er de 2000 jaar oude triomfboog, de restanten van een tempel, en vooral het best bewaarde theater uit de Romeinse tijd, waar nog heel de podiummuur zo goed als intact is. De afmetingen zijn vrij indrukwekkend. Op de top van de heuvel liggen de grondvesten van een paleis van de Nederlandse prinsen, want dit Provençaalse stadje heeft nog tot de Nederlanden behoord. U heeft er een prachtig zicht op de Mont Ventoux.
Een ander belangrijke culturele stad in de Midi is Arles, met haar Romeinse zowel als Romaanse monumenten. Zo zijn er de Eglise Saint-Trophime met haar schitterende voorgevel, het antieke theater en de restanten van een groot amfitheater, dat een beetje aan de arena van Verona of Nîmes doet denken. Bezoek zeker ook de necropolis van Les Alyscamps en wandel met ingehouden adem langs stenen sarcofagen en de ruïne van een oude kerk.
Firenze is zonder twijfel één van de mooiste steden van Italië. Het is een prachtig voorbeeld van een plaats waar statige middeleeuwse torens en opvallende Renaissancekerken elkaar treffen. Zowat de helft van de stad moet door Brunelleschi ontworpen zijn, en ook Dante Alighieri is hier nooit ver weg. De Duomo is gemakkelijk één van de meest indrukwekkende religieuze gebouwen van Europa. De koepel is gigantisch en de kathedraal is erg mooi gedecoreerd. Ook het Palazzo Vecchio en de replica's van bekende sculpturen op het Piazza della Signoria zijn een bezoekje waard. Vanop de heuvel aan de overkant van de Arno heeft u een uitzicht over de stad dat u nooit zal vergeten.
Nancy, een provinciestadje in de Moezelstreek, is vooral bekend omwille van haar pittoreske pleinen, in het bijzonder het Place Stanislas met haar gouden poorten en de elegante Porte Héré, maar ook de Place de la Carrière en de Place d'Alliance.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten