zondag 25 maart 2012

HUMO's Rock Rally 2012: beats en laptops vallen in de prijzen

25 maart 2012: de lang verwachte finale van de HUMO's Rock Rally! Tien straffe bands streden voor de eerste plaats en de publieksprijs, en boy, wat was het spannend!

Om drie uur 's middags, terwijl het buiten ontzettend mooi weer was, mocht het duo Float Fall de AB openen. Hun dromerige, ingetogen elektronische muziek doet nog het hardst aan The XX denken, vooral ook door hun mooie samenzang. Niet ontzéttend origineel maar zeker een favoriet. Ze hebben die derde plaats dan ook meer dan verdiend.

De rauwe gitaarliedjes van soloartieste Reena Riot waren dan minder mijn ding. Maar wat een stem! Binnen haar genre ongetwijfeld top, maar ik keek toch eerder uit naar de volgende band.

En dat was het Herentalse Sleepers' Reign, een bende sympathieke heren die duidelijk nog niet veel ervaring met grote optredens hebben. Hun muziek is op z'n minst speciaal te noemen. De songs hebben een erg atypische opbouw en zijn allesbehalve catchy. Fijn zo! Dit is voor de fijnproevers en grote klasse. Ze brachten een zeer knappe Bob Dylan cover, maar hun eigen nummers staken daar nog bovenuit. Er vielen enkele traantjes toen ze voor een dolenthousiast publiek zowel zilver als de publieksprijs wonnen. Ik ben er zeker van dat ze ook nu, na zo'n glorieuze overwinning, de bescheidenheid zelve zijn. U kan ze live (en gratis) aan het werk zien op ons TrixTrax-Fest op 17 mei, samen met o.a. Tubelight en Radial Sequence. Doen. Sleepers' Reign zal u verbazen.

Geppetto & The Whales hebben al een plaat opgenomen en hebben zelfs al een dikke Afrekeninghit gescoord. Maar echt overtuigd was ik van die single niet. Live zijn ze een bom. Hun verdacht hard naar Mumford & Sons ruikende muziek komt als een slag in het gezicht. Ontzettend strakke, zij het niet bijster originele, indiefolk om total loss op te gaan. Hoewel ze op dit moment ongelofelijk populair zijn, vielen ze buiten de prijzen. Maar dat zal hun carrière zeker niet negatief beïnvloeden.

Dan was het aan het Antwerpse Tourist, tenzij ik qua volgorde in de mist ga. Dit is hip-hop met grote klasse. Bij Tourist - een MC en een DJ - wordt er in het Aantwareps gerapt. Ze brachten drie ware anthems, waaronder hun hitje "Mijn Stad" (meezinger van formaat). Voor hun tweede song hadden ze nog een extra MC meegebracht en voor de laatste kwam er een saxofonist aan te pas. Ze hadden duidelijk ook heel wat fans bij.

De winnaars van HUMO's Rock Rally 2012 zijn slechts 17 en 19 jaar oud (al zien ze er eigenlijk nog veel jonger uit). Ze heten de Compact Disk Dummies, komen uit Kortrijk en maken hoogst opwindende elektropunk. Übervette beats, zotte samples, thrashende gitaren en een air tot in Tokyo. Live doen ze erg hard aan Waxdolls denken, inclusief het aanstekelijke enthousiasme van de frontman (hoe vaak hij in het publiek is gesprongen - vooral tijdens de bekendmaking van de winnaars - is niet meer op een hand te tellen). Het publiek ging volledig uit hun dak op vette floorfillers als "Walls Caving In", "Confuse, Enline, Compute, Entime" en "Feels", nu al verplicht materiaal voor elk feestje met de grote F. Experimentele elektro waarbij de frontman als een wildeman te keer gaat, als een echte rockstar, I like! Toen bekend werd gemaakt dat zij de grote winnaars waren, kreeg de jury een douche aan bier over zich heen, ontstond er een orkaan in het publiek, en gooiden beide snotapen zich daar vervolgens zegevierend middenin. Tijdens hun bisronde speelden ze nog een alles vernietigende versie van Britney Spears' "Toxic". Terechte winnaars!

Lili Grace is een meidenduo uit Ham die met keyboard en cello in de aanslag indrukwekkende experimentele muziek maken die bij momenten zelfs aan Massive Attack doet denken. Erg intense muziek en een echte aanrader live. Jammer voor hen dat ook de concurrentie verdomd goed was.

Chloë Carrette is een bevallige jongedame met ontzettend veel podiumpresence, maar erg weinig muzikanten. Geen. Ze maakt haar muziek uiteraard zelf, maar speelt het live af en het enige wat ze dan doet, is zingen. Daardoor viel ze wat in het niets naast de meer opwindende acts van de avond. Ze heeft wel een erg goede stem, en kom, de liedjes zijn erg catchy en mogen er echt wel zijn. Maar ik zie daar op dat podium toch liever een volledige band staan, al is het 'maar' met laptops.

Vervolgens mijn persoonlijke favoriet, Tubelight, een zeer getalenteerde shoegazeband met de zoon van Guy Swinnen in de rangen. Wat een sound! Ze brachten een zeer korte maar erg intense set die geen moment verveelde. Ze klonken vuil, noisy, dromerig, ze gingen diep. Dit is muziek die naar meer smaakt. Veel meer. En hoewel ze vreemd genoeg buiten de prijzen zijn gevallen, hoop ik in de toekomst nog meer van hen te horen. Op TrixTrax-Fest bijvoorbeeld.

Laatste band waren de heren van Radial Sequence, die niet alleen de eerste vier letters van hun bandnaam met Radiohead delen maar ook qua sound niet al te ver uit de buurt liggen. Hun muziek zit verdomd goed in elkaar. Je kan volledig wegdromen op hun heerlijk gevoel voor experiment, zeker met zo'n zanger. Dit is pure klasse en komt live volledig tot zijn recht. Zeker dus checken in Trix! Dat ook zij zonder prijs naar huis gaan, is ook vrij onbegrijpelijk, maar, nogmaals, de concurrentie was niet van de poes.

Voor de winnaars bekend werden gemaakt mochten de winnaars en publiekswinnaars van de vorige Rock Rally editie nog een concertje komen geven. Willow liet ons nog eens zien hoe catchy indierock op z'n best klinkt - met een vleugje melancholische synths en dromerige gitaarriffjes ertussen - en brachten enkele meezingers van formaat mee, zoals daar zijn "Sweater", "Gold" en "We Walk Alone". School Is Cool, Vlaanderens meest succesvolle hitmachine, vloog er ook weer goed in. Net als altijd gaven ze een zeer strak en speels concert, met meer dan één instrumentenwissel en een heel arsenaal aan catchy songs. Ondertussen zijn de meezingers niet meer bij te houden: "The World Is Gonna End Tonight", "In Want of Something", "The Road to Rome", "On the Beach of Hanaley", "New Kids In Town" en dat überlekkere nieuwe hitje "Warpaint". Alweer een geslaagde show voor deze heren en dame!

De HUMO's Rock Rally verraste vanavond, al zal iedereen moeten toegeven dat de resultaten zeker niet uit de lucht zijn gegrepen. Het aanbod was ontzetend gevarieerd - er was rock, pop, hip-hop, elektro, singer-songwriter en weet ik wat nog allemaal. Maar de elektronische muziek heeft gezegevierd. Vette beats en laptops zijn de grote winnaars van de HUMO's Rock Rally, en hoewel dat betreurenswaardig is voor de rockmuziek, was dit in deze gevallen niet meer dan terecht. Wat een geslaagde avond! Uw verslaggever gaat nu slapen... tenminste... als hij die ongelofelijk aanstekkelijke deuntjes van de Compact Disk Dummies uit zijn hoofd weet te bannen vooraleer Morpheus me naar Sleepers' Reign voert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten