Als de reismicrobe weer voor onrust begint te zorgen, wordt het tijd om te reizen, of om over reisbestemmingen te lezen. Bijvoorbeeld op mijn blog.
De stad Rome heeft twee UNESCO-noteringen op haar naam staan: zowat alle monumenten intra muros (pakweg alles van waarde dat er uit Rome valt weg te slepen) en nog eens apart het Vaticaan, dat natuurlijk ook tot het werelderfgoed van het kleinste landje ter wereld behoort: Vaticaanstad ofwel Pope City. Sint-Pieter is een basiliek die u moét bezocht hebben. Het interieur is net zoals de meeste kerken in Rome magistraal. In de Sixtijnse Kapel mag u vooral niet vergeten om naar boven te kijken. Het zou zonde zijn... En dan is er nog het gigantische plein met de indrukwekkende arcades.
Barcelona is dan weer Gaudí City. Deze Catalaanse architect heeft echt wel zijn best gedaan om zijn stempel op deze prachtige havenstad te drukken. Het meesterwerk is natuurlijk de Sagrada Familia, een krankzinnig bouwwerk dat pas binnen meer dan tien jaar af zal zijn, hoewel de bouw al in 1882 is begonnen. Dit modernistische gedrocht moet u gezien hebben. Het silhouet is onmiskenbaar en kan u vanop verschillende plekken in Barcelona waarnemen. Wandel zeker ook in het sprookjesachtige Park Güell, een groene long op een heuvel waar de art nouveau u achter elke hoek belaagt. Het uitzicht op de stad en de Middellandse Zee is hier echt de moeite. Andere absolute pareltjes van de hand van Antoni Gaudí zijn Casa Vicens, Casa Batlló (een duizelingwekkend gebouw met... schubben??), Casa Milà, Palacio Güell en Colonia Güell. Voor wie van art nouveau houdt, is Barcelona een stad om van te smullen.
Yosemite National Park is één van de vele - véle! - nationale parken in het westen van de V.S. die een omweg meer dan waard is. Tenminste als u van watervallen, meren, bergen en valleien houdt. U voelt zich heel klein wanneer u zich tussen de sequoiabomen waagt, hopend om een glimps van een grizzlybeer op te vangen. Pronkstukje van dit Californische paradijs in de Sierra Nevada is de massieve rots El Capitan.
New York City, the city that never sleeps, een onwaarschijnlijk boeiende stad met zoveel interessante monumenten en gezellige wijken, heeft slechts één monument dat door UNESCO uitzonderlijk wordt bevonden: het Vrijheidsbeeld. Dit 46 meter hoge beeld werd in Frankrijk gebouwd en was een geschenk aan de V.S. om de Amerikaanse onafhankelijkheid te herdenken. Ook in Parijs kan u dit beeld terugvinden, maar dan 'enkele' maten kleiner. De Amerikaanse versie staat in de haven van New York, maar eigenlijk net in de staat New Jersey, op Liberty Island, niet ver van Ellis Island, waar een eeuw geleden de massale toestroom van migranten werd opgevangen. Waarschijnlijk het meest bekende beeld ter wereld. Ik vrees dat we die eer niet voor Manneken Pis kunnen wegleggen.
In Brühl, vooral bekend van het populaire pretpark, staan het Slot Augustusburg en het Slot Falkenlust, rijkelijk versierde meesterwerkjes van de Duitse rococo. De paleizen en de tuinen doen wat denken aan Versailles. Een omweg vanuit Keulen waard om een uurtje in de charmante tuinen, tussen de vele standbeelden, fonteintjes en bloemperken, rond te kuieren.
Op zo'n 50 km van de Spaanse hoofdstad, midden in een verstikkende sierra, staat een gigantische maar spuuglelijke 16e-eeuwse abdij, het Escorial. Het religieuze bouwwerk, waarvan de torens tot 55 m hoog reiken, werd door Filips II gebouwd. Het zeer sobere exterieur weerspiegelt de strenge macht van de kerk in die donkere tijden. Gezellig dorpje met knap uitzicht over de sierra.
Iets voor de geboorte van kindje Jezus liet de Romeinse keizer Agrippa bij Remoulins in de huidige Franse Languedoc een imposante brug over de rivier Gard bouwen, om zo het aquaduct van Nemausus te vervolledigen. De Pont du Gard bestaat uit drie niveau's van gigantische bogen en is zonder te overdrijven ontzagwekkend. Dit antieke relikwie is een van dé Romeinse monumenten bij uitstek en ligt in een prachtige Provençaalse omgeving. De ideale plek voor een rustig daguitstapje.
Maar die Romeinse monumenten vind je zowat overal in Europa. Of toch van Schotland tot aan de Rijn. Trier, een uiterst charmant Duits stadje aan de Moezel, herbergt een vrij grote verzameling van dit soort overblijfselen. In deze voormalige Romeinse kolonie vindt u nog een amfitheater, een circus, thermen en de beroemde Porta Nigra. Ook een bezoek waard zijn het Dom en de Onze-Lieve-Vrouwekerk, twee kolossale kerken met een interieur om steil van achterover te vallen. Trier ligt dicht bij de Luxemburgse grens en dus op geringe afstand van ons Belgenlandje. Ik zeg het maar. Het is een aanrader.
Jazeker, daar gaat het bloed van kriebelen. Dat Trier lijkt me wel wat. Het Ruhrgebied is tegenwoordig ook een aanrader: veel cultuur en bijna gratis openbaar vervoer voor toeristen. Zollverein bij Essen, en Museum Insel Hombroich bij Düsseldorf zijn mijn favorieten.
BeantwoordenVerwijderenOok fijn, vooral in een zonnig voorjaar: Amsterdam.
Bedankt voor de tips! Mijn Duitse favoriet is het Middenrijndal. Daar volgt nog een tekstje over :)Maar er is nog veel te ontdekken in Duitsland. Ben ook enkel nog maar in het westen van Duitsland geweest, al de rest is onbekend terrein voor mij.
BeantwoordenVerwijderenAmsterdam is zeker leuk maar heb ik ondertussen wel gezien. Geen stad die blijft boeien, vind ik.