zondag 1 oktober 2017

Ballonnenvrees Mechelen 29 september 2017

Een kleine vier maanden geleden was het dat we nog ballonnen hadden gevreesd. De opener van het nieuwe seizoen vond plaats in de bibliotheek van Mechelen, onze tweede editie daar. Die werd gestart door Antwerps dichteres Eli Elise Hoopman, die hard aan het werk is aan een roman en daar al een zeer geestige passage uit wilde delen met ons, over vier Nederlandse vrienden die het WK in Brazilië bezoeken.
Amsterdammer Simon Mulder is een groot liefhebber van literatuur uit de jaren 1880. Hij kleedt zich er ook naar. Hij houdt ook ontzettend veel van België en met name ons bier. Hij smeert zijn keel er ook naar. Uit het experimentele tijdschrift Avant-Gaerde las hij een manifest, enkele sonnet (waaronder over Osdorp, in sterk contrast met zijn ode aan Brussel, waar hij wél graag komt). Zijn afsluiter, 'Een Korte Geschiedenis van de Hermetica', was niet minder dan bezwerend. Deze profeet van de Nieuwe Wereldorde liet het Mechelse publiek overweldigd achter. Terug met de beide voeten op de grond met de nieuwe tekst van Anke Verschueren, die tweedes werd in de txt-on-stagewedstrijd Naft Voor Woord en vanavond haar relaas deed over hoe zij geen treinkaartje had gekocht en hoe zij zich uit deze netelige situatie wist te redden. Erg herkenbaar en komisch!
Na de pauze was het aan Didi de Paris, godfather of punk poetry, aka Dichtertje. Onlangs bracht hij zijn Journaal van de Weemoed uit, en hieruit performde hij enkele teksten. Zo had hij het over achtergelaten festivalterreinen als spookstad. Bij zijn afsluiter '40 Jaar Punk: Dat Volstaat!' schreeuwde hij flarden refreinen van bekende punknummers door de microfoon. Zo dreunden The Kids, Sham 69, The Clash en Ramones door de boxen van de bib. Over hoe een nostalgietrip allesbehalve punk is, Leuven versus Punk, en het zopas opgericht PAP: Punks Against Punk. Nadat Didi ons uit onze roes van wijn en/of Maneblussers had gebruld, kon Runa Svetlikova daar nog handig enkele gouden tips in dichtvorm bij gooien. Over dolen, over systeemfouten, en het strikt NSFW en KNT 'Fuck de Tienvingeroefening', allemaal uit haar voor in januari geplande tweede bundel Om de Hond en Je Demonen Aan de Lijn Te Houden, opvolger voor Deze Zachte Witte Kamer.
Na de spreekwoordelijke moshpit van Didi en het verontrustende advies van Runa kon alleen nog compleet absurdisme op ons podium aarden. Die kregen we in de vorm van gloednieuwe teksten van de stadsdichter van Heerlen, de indrukwekkende Merlijn Huntjens. We kregen enkele stadsgedichten als primeur, doorspekt met droge dan wel absurde humor. Zo was er zijn oproep om in Park Urbana al het fruit te plukken, zijn relaas van een nacht onder stadsdichters in Lelystad, zijn knipoog naar de okapi, en zijn gedicht over een website over bankstellen zonder poten. Net als de andere gasten van vanavond een zeer intrigerende passage op Ballonnenvrees, waarvoor dank!

 Foto's: Gust Peeters

Er komen nog heel wat edities aan. Alle geplande avonden vindt u in een handig overzichtje hieronder. Enkel 1 november en 1 mei zijn zonder open mic. Heel graag tot dan!

4 oktober: 't Werkhuys, Borgerhout
25 oktober: De Kleine Hedonist, Antwerpen
1 november: De Kleine Hedonist, Antwerpen (50e editie!)
8 december: Café Boekowski, Antwerpen
12 januari: Café Boekowski, Antwerpen
23 februari: Bibliotheek Mechelen
28 maart: 't Werkhuys, Antwerpen
1 mei: Feest van den Boom, 't Werkhuys, Antwerpen

 Affiche: Femke Antoni

Geen opmerkingen:

Een reactie posten