woensdag 11 januari 2017

Ballonnenvrees 10 januari 2017

Ballonnenvrees is er vroeg bij dit jaar. De eerste editie van 2017 vond plaats in het gezellige, huiskamerlijke EcoKot in Borgerhout, en u was talrijk aanwezig zo vroeg op het jaar! We begonnen met de Antwerpse dichteres Annelies Leysen, die uit haar bij ZegHetMetTekst verschenen bundel In Deze Transparante Wereld voorlas. Zo was er de ode aan Kommil Foo en aan haar wiskundeleraar Frank. Stadsgenoot Nils Geylen volgde met een Marxistisch liefdesgedicht. Hij besloot dat hij een celebrity in het diepst van zijn gedachten is. Heel cool was zijn experiment met de elektronische muziek waarmee een van zijn teksten gepaard ging. Hij eindigde in het thema van het Post-Truth tijdperk, waarvoor hij twee maskers die elk een Facebook smiley voorstelden, opzette, eentje voor 2016 en eentje voor 2017. Hilarisch!
Arthur Follebout werkt als vrijwilliger bij het EcoKot maar is ook dichter. In zijn gebruikelijke theatrale stijl had hij het over Planet Arthur, bracht hij een eerbetoon aan Den Tuin, die helaas moet verdwijnen, en vertelde hij een sprookje over Manneken Pis, Dumbo, boskabouters en bruine zeep. Gents schrijfster Amarylis De Gryse sloot het eerste deel af met een beklijvende tekst over haar vis Maurice en diens overlijden. Licht verteerbaar en toch boordevol spitsvondigheden.
Na de eerste pauze opende Gert Vanlerberghe met een heel dynamisch 'Spaarplan', waarna Nederlands dichteres Marijke Hooghwinkel van wal stak met ultrakorte gedichten, onder meer over vluchtelingen op bootjes en enkele overleden vrienden. Ze eindigde met een leuke gebrachte lijst. Julian Gypens moet met zijn bijna achttien jaar één van de jongste dichters op Ballonnenvrees ooit zijn. Zijn twee Engelstalige teksten waren sterk op hip-hop geïnspireerd en stonden bol van de hilarische woordspelletjes. Het ging onder meer over het Twittertijdperk en alle inherente kwalen bij dit sociale medium, en ook over hoe hij totaal niet klaar is om volwassen te worden. Engelse spoken word op hoog niveau door een nog bijzonder jonge Brusselse kerel! Gastheer Gert deed nog enkele Engelstalige try-outs, met onder meer een tekst die geïnspireerd is op De Toverberg van Thomas Mann, en daarna was het tijd voor pauze en de open mic.
Die open mic werd ingezet door Arno Moens van het Mechelse collectief Dichtatuur, de straffe slamtekst 'Spanningsboog' van John Brains, het met mythologische referenties doorspekte Engelstalige proza van Adriana Kobor, de Europride en pep van Nederlands dichter Walther Ligtvoet, 'Panta Rhei' en een Nederlandse vertaling van een nummer van Bob Dylan door Gust Peeters, en als afsluiter nogmaals Arthur Follebout, over kamerplanten, zeevruchten en luid gekwaak. Merci iedereen, prachtige avond weer. Wees er zeker ook bij op 27 januari (bibliotheek Mechelen), 8 februari ('t Werkhuys), 3 maart (Café AMI) en 12 april (De Kleine Hedonist)!
Foto's: Gust Peeters

Geen opmerkingen:

Een reactie posten