Misschien wel naar de Canadese hoofdstad Ottawa, waar het Rideau Canal begint... of eindigt. Het kanaal werd begin 19e eeuw aangelegd tijdens de Amerikaanse aanvallen op Brits Canada en had dus vooral een militaire functie. Het kanaal loopt van Ottawa naar Kingston, waar u nog enkele van die versterkingen kunt bezoeken. Een echte aanrader zijn de Ottawa Locks, enkele sluizen die het kanaal met de Ottawa River verbinden. Deze sluizen worden nog steeds handmatig bediend, wat een heel karwei is voor de schippers en de sluisbedienden.
In Italië is het momenteel wel héél warm. Toch is het ten allen tijde een bezoekje waard. Neem nou bijvoorbeeld het majestueuze Mantua, een sierlijke renaissancestad aan de grote meren. Bezienswaardig zijn onder meer het bisschoppelijk paleis, de basiliek en de kathedraal, die vanbinnen oogverblindend mooi is, met een overdaad aan schilderingen, vooral aan de binnenkant van de koepel. Verder nog een mooie verzameling middeleeuwse torentjes en het beroemde Palazzo Te.
Niet toegankelijk voor het publiek, ook niet weg van het rotweer, maar wél het vermelden waard in deze rubriek van unieke monumenten, is het Stocletpaleis in Sint-Pieters-Woluwe, dat tussen Tervuren en het centrum van Brussel ligt. Dit ietwat vreemd ogende jugendstilpaleis werd ontworpen door Josef Hoffmann en voor Adolphe Stoclet. Het interieur zou indrukwekkend zijn, maar dat is dus enkel weggelegd voor de huidige bewoners en hun gasten.
De meest 'historische' stad van de Nieuwe Wereld ten noorden van Mexico, vind je in het zuidoosten van Canada. De hele binnenstad van het door de Fransman Samuel de Champlain gestichte Québec, zowel de boven- als de benedenstad, doet erg Europees aan. Het Château Frontenac, nu een poepsjiek hotel, torent vanop de Cap-aux-Diamants hoog boven het bijna Bourgondische stadje uit. Op het pittoreske Place Royale staat zelfs een borstbeeld van Lodewijk XIV - kan het nog Franser? Deze stad kreeg het enkele eeuwen geleden verschillende keren hard te verduren, daarvan getuigen de vele bastions, muren en poorten nog, en in het bijzonder de citadel. Vanop het terras aan het kasteel heeft u een prachtig uitzicht over de Saint-Laurentrivier en het Île d'Orléans. In de oude straatjes in de benedenstad kan u dan weer gezellig 'op z'n Europees' verdwalen. Erg schattige stadjes aan de andere kant van de plas. Ze bestaan.
Amsterdam is een stad waar elke Belg wel al eens is geweest. Wat het zo speciaal maakt is de 17e-eeuwse grachtengordel die het zo typeert. De Prinsengracht, de Brouwersgracht... u kent ze wel. Onlosmakelijk verbonden met die kanalen zijn de typische zwarte huisjes met de trappengevels die een pruik lijken te dragen of - als u dat liever hebt - waar men slagroom op lijkt te hebben gespoten. Fietsers steken de bruggetjes over, bootjes varen er onderdoor. De hoofdstad van Nederland heeft met haar vele kerken en andere historische gebouwen de sfeer van de Gouden Eeuw nog goed behouden, zonder in die tijd te zijn blijven hangen.
U kan ook veel verder trekken. Waarom niet naar Thailand? Een van de mooiste tempels daar is Wat Pho, ofwel Wat Phra Chetuphon Wimonmangkhlaram Ratwonmahawihan, mocht u dat verkiezen. Het is ook de grootste en oudste boeddhistische tempel van Bangkok en is vooral bekend om zijn liggende boeddhabeeld, het Phra Buddhasaiyas, dat bijna vijftig meter lang is en helemaal bedekt is met bladgoud. Je zou voor minder op slag religieuze gevoelens krijgen. Op deze plek kende de populaire Thaise massage trouwens haar oorsprong!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten