zondag 15 april 2012

Unieke Monumenten (5)

Tijd voor enkele reistips! Hoera!
Praag is zonder twijfel een van de meest adembenemende steden van Europa. De Tsjechische hoodstad heeft een uiterst gezellig centrum, de Staré Město ofwel Oude Stad, met vele indrukwekkende monumenten (kathedraal, kasteel...), pittoreske pleintjes en romantische bruggen over de Moldau, waarvan de Karelsbrug de beroemdste is. Ook de joodse wijk en het Gouden Straatje zijn een bezoek waard!
Eén van mijn favoriete bestemmingen voor een ideaal daguistapje is de versterkte stad Luxemburg, hoofdstad van het gelijknamige groothertogdom, gebouwd bovenop een rots. Hoge bruggen brengen u over het ravijn naar de oude stad, waar het Gëlle Fra monument en de gothische kathedraal op u wachten. In de binnenstad zelf loopt u van het ene gezellige pleintje naar het andere. U ziet er onder meer het paleis van de groothertogin en de opera. Rondom de binnenstad is nog erg veel van de stadsmuren en kazematten overgebleven, waaronder de ietwat luguber aandoende Dent Creuse of Holle Kies. Vanop de bruggen en stadsmuren heeft u een prachtig uitzicht over de andere stadsdelen, waaronder Pfaffenthal en de Europese instellingen. Zeer mooi complex van bruggetjes, beekjes, kazematten en rotsruïnes waar u maar al te graag in zult willen verdwalen.
Vicenza is de stad van Andrea Palladio, de 16-eeuwse architect die er vele palazzo's heeft laten bouwen. De stad en de heuvels rondom de stad staan er letterlijk vol van! Zijn bouwkunst had een grote invloed over de rest van de wereld en werd uiteindelijk palladianisme genoemd. Eén van de mooiste voorbeelden in Vicenza zelf is de Loggia del Capitaniato. Ten zuiden, op wandelafstand van de stad, liggen nog de ontzagwekkende Villa Rotonda en de charmante Villa Valmarana ai Nani, met de vele dwergstandbeeldjes op de buitenmuur.
Iets ten zuiden van Stockholm ligt het unieke Skogskyrkogården, een honderd jaar oude begraafplaats ontworpen door Asplund en Lewerentz. De grafzerkjes staan tussen de bomen en zijn zo mooi verweven met de natuur. Smalle paadjes kronkelen door het bos en leiden de bezoeken door het hele domein. Zeer leuk om een voormiddagje in te gaan wandelen.
Avignon, een prachtige stad aan de rand van de Provence, wordt ook wel eens het Babylon aan de Rhône genoemd. Dat heeft het wellicht voornamelijk te danken aan het grandioze Palais des Papes, een gigantisch bouwwerk dat de hele stad domineert. Vier eeuwen lang was Avignon een pauselijke staat en een belangrijk centrum van religieuze macht. Tussen het Palais de Papes en het Petit Palais staat de romaanse kathedraal, met het kenmerkende gouden Mariabeeld en overigens een rijkelijk versierd interieur. Wanneer u door het park op de heuvel wandelt, heeft u een onvergetelijk zicht over de Rhône, het kasteel van Villeneuve-lez-Avignon, de ruïnes van de Pont Saint-Bénezet (dé pont d'Avignon van in het kinderliedje) en in de verste verte de Mont Ventoux. Steek de Rhône over via de Pont Edouard Balladier naar het eiland twee Rhônes. Het zicht op de stad is buitengewoon, zeker bij zonsondergang.
Als u van die typische klassieke Italiaanse renaissancesteden houdt, dan is Ferrara zeker een uitstapje waard. Deze stad aan de Po heeft enkele bijzonder geslaagde monumenten te bieden, waaronder het Castello Estense en de kathedraal.
Nog zo'n Italiaanse parel is Siena, een magische, ommuurde stad die pal in Toscane ligt. Op het Piazza del Campo staat het Palazzo Pubblico met de buitengewone, 102 hoge Torre del Mangia. De Duomo is gewoon prachtig, met zeer gedetailleerde versieringen. Een streling voor het oog, zowaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten