In deze vierde 'aflevering' alweer enkele interessante plaatsen op aarde waar ik ooit ben geweest. Nu u nog! We blijven in Europa deze keer, maar overlopen wel enkele van haar meest toeristische en bijzondere steden.
Er wordt wel eens gezegd dat Pisa niet veel meer is dan de 'scheve toren'. Dat is ook zo. Ongeveer. De ommuurde Piazza del Duomo is een middeleeuws meesterwerkje om duimen en vingers bij af te likken. De Romaanse kathedraal is zonder te overdrijven magnifiek, de doopkapel indrukwekkend en de campanile, onze beroemde schots en scheve toren van Pisa, onmiskenbaar. Het is nogal bizar om de campanile zo schuin te zien staan. Al in de 12e eeuw begon deze ooit kaarsrechte cilinder te verzakken. Mocht u in Toscane rondtrekken, dan is Pisa een omweg waard. Enkel en alleen voor dit plein. En misschien een wandeling langs de Arno.
Veel meer de moeite is de wereldberoemde half verdronken stad Venetië, met haar vele eilanden. Het centrale eilandje is bijna een openluchtmuseum. Als u een gondel of een waterbus op de Canal Grande neemt, lijkt er aan de weelderige palazzo's en ingenieuze kerken geen einde te komen. Wat een pracht en praal. Je loopt erg gemakkelijk verloren in dit romantische labyrinth van smalle straatjes en kanaaltjes, maar zoals in Italië alle wegen naar Rome leiden, leiden in Venetië alle straatjes naar de Piazza San Marco. En anders volgt u maar de pijltjes. Dit plein moet een van de bekendste plaatsen op aarde zijn, vooral door de unieke San Marco basiliek, waarvan alleen de voorgevel al goed is voor een uur kijk- en ontdekplezier. Van de overvloed aan schilderingen over de beroemde bronzen paarden tot de vele beelden van gevleugelde leeuwen. Dit is zonder twijfel een van de belangrijkste architecturale verwezenlijkingen van Europa. Wandelt u door de binnenstad, dan valt u van de ene verbazing in de andere. Bij elk bezoek ontdekt u wel een pleintje of kerkje dat u de vorige keer nog niet was opgevallen. Vat post op de Rialtobrug en bewonder de gezellige drukte op het Canal Grande. Of wandel tussen de stenen leeuwen aan het Arsenaal. Neem een waterbus en bezoek de andere eilanden. U zal zich zeker niet vervelen in deze onwaarschijnlijke sprookjesstad. Een zinkend relikwie uit lang vervlogen tijden.
Londen heeft vier monumenten op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Het bekendste is wellicht de verzameling van de locaties Westminster Palace, Westminster Abbey en Saint Margaret's Church. Het meest gefotografeerde onderdeel moet de Big Ben zijn, al is de rest van de Houses of Parliament minstens even indrukwekkend, vooral door de omvang van de centrale toren. Dit gebouw aan de Theems bestaat uit het House of Commons en het House of Lords, zo'n beetje als de Kamer en de Senaat bij ons. In Westminster Abbey kan u de tombes van de Britse koningen en koninginnen bezoeken. Alle andere populaire bezienswaardigheden in Londen liggen op wandelafstand.
Ook zeer bekend - en berucht - is de Tower of London, een middeleeuws fort dat aan de Tower Bridge ligt, de beroemdste brug over de Theems. Dit omwalde kasteel, dat ooit nog dienst heeft gedaan als gevangenis, herbergt de kroonjuwelen en heeft als voornaamste trekpleister de bijna 30 meter hoge White Tower.
En dan la ville lumière, mijn zo geliefde Parijs. De stad met wellicht de meeste door iedereen gekende bezienswaardigheden. Een stad met een ongelofelijke geschiedenis, die meerdere keren van aangezicht is veranderd. Een stad met oeroude kerken, kolossale imperiale monumenten, bruisende wijken, flamboyante bruggen, en tuinen, parken, fonteinen, waterpartijen. Het houdt niet op. En dan is er nog de Seine, die sierlijke rivier die de stad doormidden klieft. De Eiffeltoren, misschien wel de beroemdste toren ter wereld, domineert deze gestructureerde chaos van oud en nieuw. Wandel bij het krieken van de de zondag langs het Île de la Cité en het Île de Saint-Louis en absorbeer de rust van deze nog slapende stad. Wandel over de binnenplaats van het Hôtel des Invalides en breng Napoleon een groet. Kuier door de Tuilerieën, door de Jardin de Luxembourg, door het Parc de Monceau. Ga op dodenbezoek in het Cimetière Père Lachaise of het Panthéon. Geniet van een prachtig panorama op de heuvel van Montmartre, aan die vreemde, indrukwekkende basiliek dat iedereen al duizend keer gezien heeft. Geniet. Want deze stad is het meer dan waard.
Ietsjes buiten Stockholm, aan het Mälarmeer, ligt het Slot Drottningholm, het Zweedse koninklijke paleis. Helemaal afgekeken van Versailles natuurlijk, maar toch een bezoekje waard. Vooral de sierlijke en op maat geknipte tuinen, maar ook het theater, het Chinese paviljoen en het paleis zelf, met een knappe verzameling van schilderingen en 18e-eeuws meubilair.
Een de Franse kathedralen die u moet gezien hebben is die van Reims. De Notre-Dame is een van de meest interessante exemplaren van gotische architectuur. De gevel is rijkelijk versierd met prachtige beelden en binnenin schuilt een schat aan kunstwerken. Naast de kathedraal staat het statige Palais du Tau, ooit het aartsbisschoppelijke paleis. Iets naar het zuiden kan u de abdij van Saint-Remi bezoeken, een al even mooi voorbeeld van middeleeuwse pracht en praal. Hier kan u de eeuwen ruiken, voelen, proeven. Voor de rest is Reims best een gezellig stadje middenin de champagnestreek, maar het zijn vooral deze drie monumenten die deze stad van Jeanne d'Arc pas écht de moeite maken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten