vrijdag 20 april 2012

TrixTrax met The Dead Color, Gottland en Tannhauser


De verwachtingen waren hoog voor alweer een straffe TrixTrax-affiche. En inderdaad, de TrixTrax van 19 april werd een groot succes.

Eén van de belangrijkste factoren hiervoor was de opkomst. In tegenstelling tot de vorige edities van dit voorjaar kwamen jullie in grote getale opdagen, waarvoor dank! Het was gezellig druk gisterenavond.
Op deze overwegend elektronische avond was rockband Tannhauser misschien de vreemde eend in de bijt. Ze brachten gelaagde rockmuziek die vooral door synths werd gestuwd. Hoewel de eerste nummers moeilijk interessant te noemen waren, ging het concert toch in stijgende lijn, en was vooral de outro van het laatste nummer zeer de moeite. Ze mogen dan wel niet de meest baanbrekende muziek maken, ze zorgden wel voor een geslaagde openingsact.

Daarna het langverwachte optreden van The Dead Color. Eigenlijk was dit nog maar hun tweede echte optreden. De Ancienne Belgique had de eer om hen als eerste te ontvangen, als voorprogramma van Example. Deze synthpopformatie rond Erik Van Hoecke, ook nog gitarist bij Asimov, bestaat nog maar iets langer dan een halfjaar, maar kan al een hele resem straffe songs aanbieden. Hun muziek is zeer elektronisch. Er worden bewust geen gitaren gebruikt en als percussie is er enkel een uitgebreide drumcomputer. De muziek van The Dead Color grijpt terug naar de donkere jaren tachtig en doet hier en daar zeker aan bands als Depeche Mode denken. Het resultaat mag er wezen: erg meeslepende pop die met zowel melodieuze als overweldigende synthlijnen een zeer volle sound weet te creëren. België heeft er een nieuwe naar new wave neigende band bij, en dat is altijd goed nieuws natuurlijk!

Het duo van Gottland gooide het dan weer over een andere boeg. Hun overwegend elektronische muziek bestaat uit samples, soundskapes, zware beats en een dreunende basgitaar. Hiermee creëren ze live hun eigen audiovisuele wereld, want naast het oor krijgt ook het oog heel wat lekkers. Achter hen verschenen zeer knappe beelden op een groot scherm. Het opmerkelijke aan deze visuals was dat het grootste deel ervan op het moment zelf werd getekend, door een kunstenaar die achterin de Bar, naast de geluidsinstallatie, achter een laptop zat. Zo creëerde hij vreemdsoortige vissen en andere wonderlijke wezens, waardoor de muziek nog beter tot haar recht kwam, en de toeschouwer helemaal kon opgaan in dit deugddoende experiment. Zeer speciale afsluiter van een meer dan geslaagde avond, en hoewel niet iedereen overtuigd was van deze performance, kan ik Gottland toch ten zeerste aanraden aan iedereen die van een intrigerend samenspel tussen audio en video houdt.

TrixTrax wordt elke derde donderdag van de maand gehouden en is steeds GRATIS! Op 17 mei is er de ‘seizoensfinale’ met het TrixTrax-Fest. Dan zullen de Brusselse revelatie Great Mountain Fire (vroeger Nestor), het donkere en vuile Tubelight, HUMO’s tweede favoriet Sleepers’ Reign, het dromerige Radial Sequence en de alom geprezen brassrockers van Sky Castles de twee podiums van Trix betreden. Komt dat zien, komt dat horen!


2 opmerkingen: