zondag 8 januari 2012

Occupy Antwerp op de nieuwjaarsreceptie

foto: Gert Vanlerberghe

Occupy Antwerp op de Nieuwjaarsreceptie

foto: Sarah Wagemans
Omdat ik me had overslapen, was ik pas een uur later op de nieuwjaarsreceptie van Antwerpen. Er werd al vollen bak Winter De Koninck gedronken en frietjes gegeten, en na een halfuur rondwandelen en me te goed doen aan vegetarische soep en warme chocomelk (als 't Stad de onze niet wil, dan drinken wij die van hen maar), vond ik eindelijk de dames en heren van Occupy Antwerp in de menigte. Aan het begin van de receptie waren ze een roos aan Patrick Janssens gaan geven en hadden ze hem gevraagd om dit jaar wat minder repressief te zijn. Er werden enkele zaken besproken, maar over het algemeen omzeilde de sympathieke burgemeester weer de belangrijkste punten. Ook met Marc Van Peel werd tussen pot en pint gediscussieerd. Alleen Monika De Coninck leek niet bijzonder geïnteresseerd om een conversatie aan te gaan. 
foto: Sarah Wagemans
Dat had ik dus allemaal gemist, helaas. Maar het was nog niet afgelopen. Het werd nog erg gezellig en we spraken verschillende geïnteresseerden aan over wat er allemaal fout gaat in Antwerpen en over onze beweging. Toen we Ludo Van Campenhout zagen passeren, vroegen we hem hoe het nu precies zat met die bomen op de De Keyserlei. Hij antwoordde dat er twee soorten essen waren, waarvan er één al zeker gevoelig is voor een schimmelziekte en de andere waarschijnlijk niet, al zou er uit onderzoek al gebleken zijn dat dat misschien toch het geval was. Ook platanen zouden niet geschikt zijn, aangezien sommige mensen dat niet inheems genoeg zouden vinden. Alsof daar een belangrijke groep van de bevolking zou over vallen. Ook zouden erg veel mensen het zo, zonder de bomen, veel mooier vinden. Want nu kan je het centraal station veel beter zien. Een tiental keer herhaalde hij dat hij een liefhebber van bomen is en er zeker niets tegen heeft, zeker toen we zijn andere argumenten konden weerleggen. Het was opmerkelijk dat we ongeveer op dezelfde plek stonden als waar hij enkele weken geleden werd geïnterviewd en hij tien keer herhaalde dat die bomen dood waren. Hoe meer je als politicus iets herhaalt, hoe minder de iets minder kritische en nog half slapende mensen het geloven, natuurlijk. Dat er plots geen bomen meer zouden komen, zoals dat in de krant stond, daar zou volgens Ludo Van Campenhout niets van waar zijn. Ook vroegen we hem nog over de arrestaties op het Astridplein en tijdens de gemeenteraad, iets waar hij naar eigen zeggen geen voorstander van was en iets wat ook totaal buiten zijn eigen wil was gebeurd. Het was eerder iets dat Patrick Janssens beslist. Dat geloven we graag natuurlijk, maar opmerkelijk genoeg had Patrick Janssens zowel op de gemeenteraad als op de nieuwjaarsreceptie zijn handen ook al in onschuld gewassen hierover. Dan zal het énkel en alléén aan de politie liggen zeker? Natuurlijk...
foto: Sarah Wagemans
Er werd nog wat gepraat, gelachen, een frietje gestoken, en de jongste telgen van de zeescouts zongen drie koningen. We gaven allemaal een bijdrage en vroegen schepen van onderwijs Robert Voorhamme om hetzelfde te doen. Hiervoor kreeg de brave man nog een apart liedje van de kindjes.
foto: Sarah Wagemans
Een geslaagde dag dus, met dialoog tussen politicus en actievoerder, en wie weet wel wat mensen die de prut uit hun ogen hebben gewreven en snappen wat er allemaal gaande is. Al zal zoiets op een nieuwjaarsreceptie vol sympatisanten van Patrick Janssens, die zich volstoppen met frietjes op de maten van de slappe propagandaliedjes van Axl Pelemans die tot vervelens toe door de geluidsboxen klonken, minder voorkomen dan, say, op het De Coninckplein. Onze chocolademelk was trouwens lekkerder. Maar geen kat die daar heeft van mogen proeven.

Gelukkig nieuwjaar!


7 opmerkingen:

  1. Geen kat proefde onze choco behalve wijzelf en 1 politieman.
    Slappe propaganda is wel hard voor een sympathieke pee als den Axl Peleman, die Occupy trouwens een podium gunde op het slotfeest van de jongerendagen in Park Spoor Noord.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is dan ook niet in naam van Occupy gezegd, maar in mijn naam. Hoewel hij live best wel oké is, vind ik echt niets aan zijn flauwe liedjes (tekstueel gaan die er toch echt wel over qua verheerlijking van 'A', en dan die reclamestunt met 'Patrick Janssens, mijn vriend'). Dan veel liever Ashbury Faith en Camden. Maar hij heeft zeker het hart op de goede plaats!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Daar kan ik me - geheel uit eigen naam - in vinden :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. hehe ;)
    De man heeft trouwens ook iets goeds gedaan voor een naaste van mij enkele jaren geleden, dus ik ben hem daar dankbaar voor, maar zijn solowerk vind ik echt ofwel te politiek correct ofwel te 'ik ben vriend van Patrick Janssens, stem op hem!'.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Even een opmerking over die essen. Veel essen die aangeplant worden zijn géén inheemse Fraxinus excelsior, maar ook uitheemse soorten, en eigenlijk worden er altijd cultivars gekweekt, geen wildtypes. Eingelijk zouden mensen die de plataan niet inheems genoeg vinden als ze consequent zijn ook niet tevreden mogen zijn met eender welke cultivar, en dan blijft er denk ik bijna geen enkele boom over in de hele stad die 'mag'...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat sommige mensen daarover vallen... Je ziet zoveel platanen in steden en dorpen. En het zijn inderdaad vaak zulke mensen die dan niet eens consequent zijn in hun redeneren.

    BeantwoordenVerwijderen