zaterdag 14 januari 2012

Machtsvertoon op een aangevraagde volksvergadering

Vandaag was een historisch moment in de geschiedenis van Occupy Antwerp. Op de Groenplaats hebben we eindelijk onze eerste aangevraagde en dus volledig legale volksvergadering gehouden. Het standbeeld van Rubens werd netjes aangekleed met rake boodschappen op briefjes, kartonnen bordjes of kleurrijke paraplu's. Ook werden er rond het voetstuk opvallende teksten geschreven, bedoeld om de mensen nog eens tot nadenken aan te zetten. We hadden heel wat belangstelling en verschillende tientallen mensen bleven lang staan luisteren naar wat de sprekers te zeggen hadden. Naast de vergadering zelf werd er met deze mensen ook apart in discussie gegaan, aangezien er heel wat belangstelling was voor acties van Occupy Antwerp en de dingen die we aanklagen.
 Deze keer was de vergadering dus wel aangevraagd en toegelaten (hoewel geen enkele volksvergadering op een plein dat zou moeten zijn), maar dat belette onze goede vrienden van de politie niet om hun aanwezigheid te laten zien en hun macht te laten gelden. Hier en daar stonden er undercover agenten te luisteren en ons in de gaten te houden, en ook de politiewagens waren niet ver weg. Nadat iemand hen had opgebeld over wat we op de Groenplaats deden, kwamen er twee politiewagens het plein oprijden. Zes agenten kwamen op ons af. Tiens? Dat is toch wel opmerkelijk, niet? Dan vragen we deze keer wel eens een actie aan en dan blijkt de communicatie binnen de politie zo rommelig en inefficiënt te lopen, dat er toch nog agenten komen vragen waar we mee bezig zijn.
Maar goed, niets aan de hand. Na wat woorden, konden ze het bewijs van aanvraag bekijken en tevreden vertrekken. Maar hun boodschap was duidelijk. We houden jullie nog steeds in het oog. We blijven jullie acties volgen, zelfs wanneer jullie dit aanvragen. Voor de rest werden we met rust gelaten en konden we naar hartelust de pleinstenen met krijt besmeuren en mensen 'lastig vallen' door hen vriendelijk flyers uit te delen. Zowel op de vergadering als in de aparte conversaties kwamen belangrijke thema's als de massale voedselverspilling door grootwarenhuizen en de horeca en het toenemende aantal daklozen in ons land aan bod. Verdere acties werden ook nog besproken. Zo is er op 15 mei een wereldwijde actiedag. Er werd gezongen, er werd gelachen en er werden muffins verkocht waarvan de opbrengst naar Muffin-Man held Steven De Geynst gaat. Ik werd ook nog geïnterviewd door de Brusselse radiozender voor en door studenten XL Air, waar ik mijn snel geïmproviseerde ongenoegen liet blijken over het verbieden van onze niet aangevraagde acties, met onder meer het optreden van de politie op het De Coninckplein vorige week zaterdag, toen we gratis chocomelk aan de voorbijgangers wilden uitdelen.
Een geslaagde namiddag voor Occupy. We waren erg aanwezig en zichtbaar en konden heel wat mensen bereiken met onze boodschappen en onze flyers. Op de volksvergadering konden verscheidene belangrijke zaken besproken worden en de politie liet ons, op die tien minuten, na met rust. Tijd voor Occup-A-tie!

2 opmerkingen: