zaterdag 4 februari 2023

Ballonnenvrees 3 februari 2023

Zo ongeveer jaarlijks organiseert Ballonnenvrees een editie in het Cultuurcafé van Hoboken, en ook in 2023 viel die editie op een avond in februari. Na twee zeer recente gedichten van Gert Vanlerberghe las dichter en romanschrijver Lander Cornelis enkele van zijn familiale odes voor uit zijn debuut Stamboomverzen: aan zijn vader, zijn neefje, zijn vriendin, zijn zoontje... De gedichten zijn doorspekt met verwijzingen naar Griekse en IJslandse mythes. We konden proeven van woorden als 'terracota blik' en 'scharlaken onverlaten' en wisten na afloop heel zeker: die man ziet zijn familie doodgraag. Vervolgens Tim Albus, de man van de vele boekjes, die absurde dan weer filmische gedichten voorlas, en zijn levenslied vanuit zijn psalmboom zong. Zijn performance neigt altijd wat naar cabaret. Zo ledigde hij zijn zakken op het podium en liet in gedachten zijn zeep in de bajesdouche vallen. Leuk parapluutjesgedicht!
Net als Tim kwam singer-songwriter Annemarie Brijder helemaal uit Nederland om op Ballonnenvrees op te treden. We waren meteen fan van haar grappige en lieve liedjes, in het Nederlands en het Frans, en met de gevatte humor van cabaret. Ontwapenend is le mot juste hier, al was een knipoog nooit ver weg. Zo was er de ontroerende song over Facebookherinneringen, over hoe foto's enkel de mooie momenten bewaren. Origineel en bloedmooi. Bij haar hitje en meezinger 'Ik ben er klaar mee' begon Annemarie uitgelaten te headbangen. Binnenkort verhuist ze naar België, waar ze alleen maar fans zal maken. Singer-songwriter Traag Verstand bracht een rustig liedje over het belang van dansende benen en sloot af met een filosofische meezinger, waarbij het café de armen wild heen en weer zwaaide.
Meer poëzie met Yanni Ratajczyk, die enkele maanden in Salt Lake City vertoefde, en daar een episch gedicht over schreef. We doken met hem in een bad met verzen, en als in een kortfilm liepen en fietsen we mee door de zilte stad. Maar ook schreef hij over Antwerpen, zijn moederstad die hij even uit het oog was verloren. Volgden nog 'De jongen op het dak', een beklijvend zeegedicht, het gloednieuwe 'Volmaakt zwart vlak' en een klimaatgedicht, altijd met een ijzersterke slotzin, als de spreekwoordelijke kers op de taart. Frederik Bosmans deelde uit zijn bundel Diorama de wens een glimmende kogel te zijn. Samen met zijn pijlsnelle woorden raasden we over de speedway. Heel grappig was 'How to talk to white frat boys at parties'. Een korte inhoud van zijn performance: algoritmes, renkoekoeken, bitcoins, het godsbewijs, RAM-geheugen, vlammenwerpers en villanella's. Poëzie met vaart in. Verzen die kraters slaan.
Dinsdagdichter Vanessa Daniëls had weer pech met de NMBS onderweg van Dilbeek naar Hoboken, dus kregen we enkele treingedichten. Ook 'Zout', het zeer straffe 'Stadblues' en een prachtig zeegedicht waren van de partij. Niet voor niets stond het voltallige Collectief Meeuw in de line-up. Haar woorden vormden een trage tsunami achter stadsbeton. Ze nemen onze verbeelding in de armen om ze zachtjes heen en weer te wiegen. Teutë Kllokoqi heeft haar in zonde levende tekst geperfectioneerd en verblufte andermaal. En dan was er de innemende spoken word van Sven de Swerts, die ook nog een ode aan Maxi Jazz bracht. De avond eindigde op een hoogtepunt toen elke artiest nog eens één gedicht of lied bracht, in de typische aangeschoten sfeer die de laatste minuten van Ballonnenvrees kenmerkt. Nello én Patrasche vloeiden rijkelijk. Er is altijd geld voor drugs.
Kort en bondig binnenkort met onze tweede editie van februari 2023. Op 16 februari staat Ballonnenvrees namelijk op de Tekenmarathon in het KASK. In maart is er even niets maar op 8 april vieren we 10 JAAR BALLONNENVREES in Café Boekowski. Alle remmen los.

2 opmerkingen:

  1. Leuk te lezen hoe het er aan toe ging! Veel schoon talent precies.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniem= Lenalyric.Blogspot.com 😁6 februari 2023 om 10:28

    Wil ook wel es afkomen!

    BeantwoordenVerwijderen