vrijdag 17 februari 2023

Drawing Marathon: Ballonnenvrees 16 februari 2023

Deze week kreeg Ballonnenvrees de kans om een uurtje te vullen op de Drawing Marathon in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. Wanneer ik de KASK binnenstap, beland ik in een ander universum. Ik waad tussen kunstwerken, paspoppen, modellen, sculpturen. Overal waar dichters, muzikanten en dansers performen, zijn er studenten die hen vereeuwigen met potlood, pen of penseel. Ballonnenvrees kreeg een uurtje in de Lange Zaal, tussen de duoperformance van nimf en sater Nikkie Van Lierop en Jeroen Olyslaegers, en het optreden van Axl Daeseleire in.
Zodra Gert Vanlerberghe van wal stak met oude en nieuwe teksten (waaronder 'Treinramp in mij' en een bevlogen 'Spaarplan'), stond er een legertje tekenaars klaar om hem en de andere dichters te tekenen. Zo ook Joanna Madclone, de enige andere Antwerpse dichter die deze avond aantrad, onder meer met haar 'Valentijn voor de zoeker'. Van Sven de Swerts kregen we een theatrale en luide performance: 'Om iets te snappen, snap het niet'. Zo rock'n'roll kan poëzie zijn. Tijdens zijn optreden naam hij verschillende poses aan, gewoon om de tekenaars te pesten. Alsnog wist minstens een van hem een geslaagd actieportret van hem te maken.
Verder met de hilarische droge kortverhalen van Kortrijks schrijver Kimme Tigra. Kettingrokers op de bus, een goudvis genaamd Biefstuk, nudisten, menstruatiewenskaarten, zinloze solidariteit en baarmoedermodellen - je kan het niet zo gek bedenken of Kimme Tigra heeft er een verhaal over geschreven. En wij lagen natuurlijk in een deuk. Van de krachtige performance van Hanna De Grave Loyson onthouden we: 'jij draagt je huid als drijfzand'. Met trefzekere en urgente woorden riep ze de microrevolutie in elk meisje op. De plaats van een vrouwenlichaam in de samenleving werd zelden zo pakkend beschreven.
Brugs dichter Frederik De Laere hekelde de cancel culture en het geloof in The Great Reset en bezong de BDSM: 'het ontwerp van de onderwerping'. Zijn gedicht 'Roswell' ging over zijn naamgenoot en er passeerde ook een zeepziederes in zijn poëzie. Tijdens onze optredens klonk er af en toe een belletje en verscheen er een model in hoogst originele outfit op de catwalk. Zo ook tijdens onze surprise act van Philip Meersman, die met zijn overtuigende spoken-wordtekst 'Poetry will not be performed live' een krachtig einde voor ons uurtje live poetry leverde.
Veel dank aan het KASK en Philip Meersman om dit mee mogelijk te maken, alsook aan alle dichters, het publiek en de vele tekenaars natuurlijk! Ballonnenvrees komt pas op 1 april terug voor onze langverwachte verjaardagseditie in Café Boekowski: Ballonnenvrees wordt binnenkort namelijk 10 jaar oud!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten