donderdag 24 januari 2019

Ballonnenvrees Barst! 23 januari 2019

Met de feestdagen achter de rug zijn we weer helemaal klaar voor het nieuwe jaar, inclusief een nieuw seizoen van allerhande podia. Na de uiterst geslaagde avond Hedonismuz in Ekeren kon een nieuwe editie van Ballonnenvrees niet onderdoen. Daarom pakte De Kleine Hedonist uit met een indrukwekkende affiche van jonge beginners, ouwe rotten en een snoeiharde rockband, met als afsluiter geen open mic maar een feestje. Ballonnenvrees Barst! was de eerste editie van Ballonnenvrees in z'n zesde jaargang, en nu al legendarisch.
Ella S. Dalemans beet de spits af met haar interpretatie van een wachtkamer, raak proza over een president die in een wildgroei van letters wakker wordt. Dat die letters van het eloquente type zijn, mag in het geval van deze jonge schrijfster duidelijk zijn. Vervolgens het verbale vuurwerk van Bulderdranger Steven Grietens, met zijn heerlijk bombastische en uiterst enthousiaste stijl. Omdat we uitkeken op een winterse weg begon hij met zijn wintersportgedicht. Later in zijn set trachtte hij een revolutie te ontketenen tegen de dictatuur van de technologie. Na een jubelend gedicht over gelukkig zijn bracht hij nog een hommage aan Mark E. Smith, de zanger van The Fall, die een jaar geleden overleed: 'Ik Ben Zo Verblind', Grietens' eigen interpretatie van het nummer 'Blindness'. Altijd literair verantwoorde topentertainment met deze sympathieke Antwerpenaar.
Vervolgens, uit Dilbeek, Vanessa Daniëls, een van de laatste ontdekkingen in de wereld van de podiumpoëzie. We kregen naar eigen zeggen stroperige gedichten over Touch & Go, over brief en over zeep voorgeschoteld, in volleerde performancestijl. De laatste tekst bleef nog een hele pauze lang op onze maag liggen. Sterk. Na een pauze die één soundcheck van JJ Handshake lang duurde, besteeg de Diestse kleinpunker het podium met gitaar en mondharmonika om ons enkele rauwe liedjes in het gezicht te spugen. 'Caroline', 'Wijsheid In Zetpilformaat', 'Tijger', 'Geen Stadsgedicht', 'Zonde van de Zondaars', het zijn stuk voor stuk meebrullers van formaat. Binnenkort start de man zijn wassalontournee.
Andy Fierens, mooi in het pak, staat al 25 jaar op het podium. Een ouwe rot en klassebak met dus al heel wat gedichten op de teller. Vanavond kregen we enkele pakkende primeurs te horen. Zijn pletwals had hij thuisgelaten, zijn nieuwe gedichten zijn meer ingetogen, doch niet zonder de gekende hilariteit. 'De Snurkers', een tekst over zijn vader, kwam stevig binnen. Moeiteloos hield Fierens dit hoge niveau aan, terug naar de bron van het geweld, van kogel over pijl tot vuist, terug in de tijd - zeer origineel, zoals vaak bij deze Antwerpse oervader van de podiumpoëzie. We kregen nog onder meer 'Trager', 'Lieg Tegen Me', het beklemmende 'Horresco Referens', zijn veel te late kerstgedicht 'Jingle Bells' en 'The Return Of Jesus Christ', een gedicht voor The Valerie Solanas, die binnenkort hun nieuwe plaat releasen. We zagen een meer dan overtuigende set vol nieuw werk van een rasperformer.
En dan een portie zorgvuldig georchesteerd lawaai. Uit Gent kwam, zag en overwon The Very Very Danger, een prettig gestoord trio van bas, drum en synths (geen gitaar!) met Ian Clement aan de zang. Van de gespierde powerrock ging een meesterlijke speelsheid uit, we hoorden flarden Millionaire, Queens Of the Stone Age en, niet verwonderlijk, Wallace Vanborn. De precisieaanvallen op onze trommelvliezen waren welkom, en we gaven ons volledig over aan nummers zoals 'A Hero Wears a Helmet', 'The Fastest Forward' en het via Google Translate vertaalde pseudo-Japanse 'Watashi To Kite'. Drie wouddiertjes om in het oog te houden. Volgende week neemt de Nederlandse band De Staat hen mee op tournee, wat ongetwijfeld voor een stevige uitbreiding van hun fanbasis zal zorgen.
DJ Cornholio, sinds jaar en dag bezieler van het radioprogramma en de podcast Faar Out!, sloot de avond af met een dj-set tot in de laaate uurtjes. Het is eens wat anders dan een open mic. We dansten de ziel uit onze lijven op Tool, The Clash, Depeche Mode, The Cure en Flogging Molly.
De komende edities zijn 6 februari ('t Werkhuys: Lenny Peeters, open mic...), 22 maart (Boekowksi: Johan Sebastian Stuer, open mic...) en 10 april (De Kleine Hedonist: Tonnie Anders, Marieke Lightband...).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten