zondag 14 augustus 2016

Ballonnenvrees 13 augustus 2016

Voor een derde een laatste keer deze zomer kaapte Ballonnenvrees het podium van Den Tuin, de gezellige ecologische tuin in hartje Borgerhout die binnenkort helaas moet verdwijnen. Na een stevige portie echte Hongaarse goulash bestegen we de stage. Turnhouts dichteres Lynn Van Hoof opende met ontroerende gedichten over liefde, zelfliefde en de de dood, gevolgd door Rotterdams spoken word artiest Massimiliano Pintus, voor wie zijn teksten deel uitmaken van een verwerkingsproces. Hij sloeg ons met assonanties en inzichten rond de oren.
Dan was er Els Dejonghe, uiteraard niet voor het eerst op ons podium. Met haar typische stijl spreekt ze vaak het publiek, wat niet zelden tot een interessant effect leidt. Vers Geweld slamster Emke Goijens vergeleek de banksector met een circus, in een duizelingwekkende aanklacht. Nu weten we ook weer wat NINJA-leningen zijn.
Na een pauze met meer wijn en meer goulash droeg Gert Vanlerberghe zijn gedicht 'Boedapest Boedapest Boedapest' op aan de Hongaarse koks. Hierna was het aan Irene Siekman, ondertussen befaamd organisatrice, vooral van de succesformule Poëziebus. Na een weeklang naar de busdichters luisteren was het nu haar moment. Vooral haar tweede en laatste tekst 'Watermerk' kwam binnen.
Indra De Bruyn is actrice bij theatergezelschap Compagnie de Kolifokkers, waar ze onlangs een tafelmonoloog voor bracht. Voor Ballonnenvrees had ze een intense, zorgvuldig gesponnen brief voor ons in petto. Smaed, het alterego van Sam Daemen, toonde tot slot aan dat hij het ook zonder gitaar kan. Hij bracht nieuwe teksten ten berde, over hersenloze dope en platte praat, en ook een soort van ode aan Sociaal Incapabele Michiel.
Na enkele edities zonder deden we nu opnieuw een open mic, en het was er één om in te lijsten. Kris Pauwels opende met ontwapende gedichtjes, onder meer over een bijzondere ontmoeting. Rafa Grinfeld is bezieler van De Andere Pen. Hij had een tekst over de Brexit, één over ecologie en één over activaties, en nog een andere tekst stond bol van de woordspelingen over persoonlijkheden in de Tweede Wereldoorlog. Heel leuk gevonden! Gert Vanlerberghe gooide er nog een gloednieuwe tekst tussen, en Vincent Van Meerbeeck las zijn oude tekst 'Dromen' voor. Hij had al jaren niet meer met poëzie op een podium gestaan.
Vaste waarde Lies Vandenhende trakteerde ons op een tekst over oordopjes en eentje die ze op de Poëziebus schreef. Dan was er de Antwerpse podiumheld Steven Grietens met marsmannetjespoëzie, een robotgedicht en een tekst in de taal van de Vogon, de aliens uit Douglas Adams' roman. Afsluiter was een onvergetelijke samenwerking tussen Steven Grietens en Smaed. Steven beatboxte terwijl Smaed het ijzersterke 'Symbiose' door de boxen spitte. En zo sloten we een alweer erg gezellige Ballonnenvrees af, voor het laatst dus in Den Tuin. Maar op 14 september zijn we er weer, als vanouds in 't Werkhuys. Graag tot dan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten