donderdag 19 februari 2015

Ballonnenvrees 18 februari 2015


De achttiende editie van Ballonnenvrees alweer, nog eens in 't Werkhuys, en deze keer zat die goed vol! Op 18 februari beet Brussels dichteres Jill Marchant met haar heel levendige poëzie de spits af. Gert Vanlerberghe, organisator en presentator van deze hele soep, ging interactief en koos vooral nieuwe teksten, vooral politiek geladen. Hij eindigde met zijn Cobratekst 'Drummeisje', dat hij half zong. Kempenaar Leo Van Koelmondt ging voor een marathon van tientallen uiteenlopende gedichten binnen de tien minuten. Zo was er een ode aan Ellen Lanckman, die ook al eens op Ballonnenvrees stond. Siebrand moest cancellen, maar ook uit Gent hadden we Michiel Van Opstal, die in de huid van een van zijn vele alter ego's kroop: de Bruid. Hij bracht iets ouds, iets nieuws, iets dat hij leent (van collega-dichter Robin Ramael) en iets blauws (droevigs). Bij de iets ruwere gedichten kwam een kantje van alter ego Fabrizio dan weer meer naar boven. Knap uitgewerkt en perfecte afsluiter voor het eerste deel!
Heel wat drank en cake later was het tijd voor het tweede deel. West-Vlaams komiek en langharig tuig van de richel Ramses Noffels zorgde voor een indrukwekkende set van wel twintig minuten, waarbij hij ons amper liet bekomen van het schuddebuiken. Vinnig, vuil en vlijmscherp, met een hoge dosis intereactiviteit, vooral aan het adres van de organisator. Meervoudig prijswinnares Leen Pil volgde de best onnavolgbare Ramses Noffels op met haar straffe, originele poëzie. Ter afsluiting van deel twee vonden we in de woeste Kempische jazzdichter Jef Louisa Versmissen de perfecte vervanger voor Max Greyson, die er spijtig genoeg niet kon bij zijn. Centraal in de teksten die hij vanavond bracht, stond sport, in al haar facetten. Een kwartier lang was 't Werkhuys een bruine, doorrookte jazzkroeg geworden.
Het derde deel zag de samenwerking tussen rapper Simpel (van Rapporters-faam) en Smaed (soloartiest, maar ook frontman van grungegroep Fellow Droogies). Hip-hop op catchy gitaarriffs, het werkt altijd, en Simpel en Smaed weten hoe ze tot een geslaagde, smakelijke mariage kunnen komen. Simpel bracht ook enkele vlijmscherpe teksten solo en a cappela, en Smaed eindigde met straffe songs, waaronder de dikke meezinghit 'Cowboys in de Carwash'. Hij brengt binnenkort zijn eerste EP uit. Goed bezig, die gasten!
Vlak daarna was er de open mic. Die werd geopend door Dorien Vanlerberghe, met rake woorden in de mond en ballonnen in het haar, meteen gevolgd door Stappende Stef en Hans Stockmans, de Verwonderaar. Daarna Nestor, ofwel De Andere Buitenlander, Mechelaar Frank Mathay, en een beklijvend sprookje van Erwt. Reuzen der poëzie Gust Peeters en Yannick Moyson gingen voor enkele van hun oerclassics, over vondelingen en gerstenat. Singer-songwriter Kathy Vanhout sloot deze lange, maar zeer geslaagde avond af met een liedje en een tekst, beide in het Engels. Je kan Gust en Yannick op 27 mei aan het werk zien op Ballonnenvrees in De Kleine Hedonist, en Kathy op de dubbeleditie op 1 mei, op Feest van den Boom in 't Werkhuys overdag en dan in Café Ami 's avonds.

Ik ben een tevreden organisator. U was talrijk aanwezig en dat hebben we graag! De volgende editie is op 10 april in Café Ami. Dan vieren we twee jaar Ballonnenvrees!

Foto's: Gust Peeters

Geen opmerkingen:

Een reactie posten