vrijdag 21 september 2012

TrixTrax-Fest 20 september 2012

Indiefans konden gisterenavond hun hartje weer ophalen, want na een lange zomerslaap opende het TrixTrax-seizoen weer, en wel met een nieuw TrixTrax-Fest, dat ook meteen de vierde verjaardag van het online magazine IndieStyle vierde.

Hoewel de affiche ontegensprekelijk minder straf was dan die van in mei, hadden we ook voor deze editie alweer enkele rake namen! Om iets 'speciaals' te doen voor onze allereerste samenwerking met IndieStyle, besloten we een wedstrijd te houden om zo de opener voor TrixTrax-Fest in september te kiezen. Zo'n 150 bands schreven zich in en de winnaar was Vincent & Jules, winnaars van Het Groot Geweld in 2011. Hoewel ze ook van mij vier of vijf sterren hebben gekregen en ze op vi.be echt onweerstaanbaar klonken, viel dat live eigenlijk allemaal nogal mee. De heren van Vincent & Jules brachten in de Bar een interessante set van catchy, vrolijke nummers, doorspekt met leuke synthdeuntjes. The Galacticos zijn nooit ver weg, en dat bedoel ik niet noodzakelijk in negatieve zin. De jeugdigheid mag dan wel van deze band afstralen als van geen ander, me omver blazen deden ze niet. Naast oudere songs kwamen ook gloednieuwe aan bod, "Ivy" bijvoorbeeld. Het laatste nummer kon me wel meer boeien dan de rest, wat vaak bij beginnende bandjes het geval is. Dit had ik ook al eerder met Humble Flirt en Tannhauser. Coole opener, maar ik kan niet anders dan aan al die andere interessante bands denken die we niét hebben gekozen.

Mijn enthousiasme stijgt amper - of zelfs niet - bij de jongens van The Dukes, die de Club mochten openen. Deze HUMO's Rock Rally halve finalisten brengen een soort van standaardrock die best aardig is maar ook niet meer dan dat. Hun cover van The Flaming Lips was gewoon de rockversie, zonder al te originele toevoeging. Naargelang het concert het einde naderde, werden de nummers wel iets avontuurlijker, met zelfs een vrij intense afsluiter. Net als Vincent & Jules eens tof om live te zien, maar niets dat je je binnen enkele jaren nog echt zal herinneren, tenzij ze doorbreken, want catchy melodieën schrijven kunnen beide bands echt wel! Ik heb veel mogelijke StuBru-hitjes gehoord tijdens deze eerste twee optredens.

En dan haalt TrixTrax moeiteloos weer het niveau van de vorige editie, en dit met Interesting Television Programs. Dat dit duo 'interessante' muziek zou maken, zou afbreuk doen aan de erg opwindende muziek die ze maken. Die is experimenteel ten top en bevat ontelbare echo's van shoegaze- en post-punkbands, groovy baslijnen, vette gitaarriffjes, en zang en teksten die we van arty post-punk gewoon zijn. Een hip tripje enkele tientallen jaren terug in de tijd, maar met eigen, moderne toevoegingen die van deze band voor vele aanwezigen de revelatie van de avond maakten.

En dat kwam vooral omdat we de twee afsluiters al kenden natuurlijk. Neem BRNS bijvoorbeeld, die Brusselse indieband die op het punt van doorbreken staat, als dat al niet is gebeurd. Net zoals hun voorgangers Great Mountain Fire bliezen ze het publiek dat in de Club stond omver, en dat was heel anders dan hun middelmatige optreden op We Are O'pen vorige winter. Hun opwindende, dansbare indiepop, met een hoofdrol voor de percussie weggelegd - doet nog het meest aan Foals denken, en brengt je even goed in hogere, muzikale sferen. Hoogtepunt was hun hitje "Mexico", maar heel het optreden was een aaneenschakeling van straffe songs en een opperbeste sfeer in het publiek. Alweer een overwinning van Brussel in Antwerpen!

Vaste waarde Reiziger mocht de concertavond afsluiten. Deze heren en dame kent u misschien nog van de herrie die ze eind jaren negentig maakten. Een tiental jaren stonden deze cultband op non-actief - toen kwam Geert Plessers trouwens op het geniale idee om Confuse the Cat uit de grond te stampen - maar nu treden ze gelukkig weer op. Ze openden met "The French Belgian Winter" maar ook andere topnummers volgden, waaronder "Windows of the World" en maagstomp "To Force". Het werd een energiek optreden met songs die wel eens aan Karate doen denken en waar het je-m'en-foutisme dat post-punk zo karakteristiek maakt, nooit ver weg is. Indrukwekkende beurt die Reiziger maakte, zo rond middernacht. Na al deze aardige tot fantastische acts kon u nog de nacht inzetten op de muziek van onder meer Bloc Party en Django Django, want IndieStyle had nog enkele DJ's klaarstaan.

Het TrixTrax-seizoen is bij deze geopend! Tien maanden achter elkaar opperbeste muziek op de derde donderdag van de maand en dit steeds gratis! In november is het de beurt aan Imaginary Family en Scarlett O'Hanna, die vorig jaar al eens met Cobson op het TrixTrax-Fest stond en zo'n indruk op ons maakte dat we haar er ook dit jaar bij wilden hebben, maar dan met een compleet verschillend muziekproject, waarmee ze het voorprogramma van muzikale helden Wilco deden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten