zondag 17 maart 2024

Ballonnenvrees 16 maart 2024

We zetten door met onze maartse marathon en zo was het weer tijd voor onze jaarlijkse editie in het Cultuurcafé van Hoboken. Het werd een nogal Dinsdag Club getinte editie, want de helft van zowel line-up als publiek is betrokken bij dit legendarische evenement. Helemaal uit Rotterdam kwam Montana Hogenboom met haar 'Natte reddersdroom' en andere verrassende gedichten. Zo deed ze ook een duet met zichzelf maar eigenlijk met Billie Holiday. 'Blue Moon' was aan haar idool opgedragen. Lebuïn D'Haese begon zijn poëzieset met een rebels kinderrijmpje in het verweer tegen de bewapening van het Westen. Oorlog spookt aan de horizon, dus hebben we nood aan een warm pleidooi voor vrede. Als inwoner van Hoboken laat hij zich graag inspireren door het Schoonselhof, maar ook door de zee als het kader van het oneindig geluk, zo bleek uit een opsomming van al het poëtische dat hij onderschat.
Voor de pauze kregen we een miniconcert van Micha Milants aka Last Of the Albinos, wiens muziek de soundtrack vorm bij whiskey, doorrookte kroegen en de zaterdagavondblues (of die van vier uur 's morgens, dat kan ook). De Pete Doherty van 't Stad had covers en eigen werk bij en zorgde zelfs voor een meezingmoment, al klonk het geïmproviseerde publiekskoor bijna even katerig als hijzelf. Toch is Milants zelden géén schot in de roos, met zijn pittige teksten en meeslepend stemgeluid. Zo kweekte hij kippenvel op onze ziel. Na de afsluiter, het bloedmooie 'Wolves' van Phosphorescent, moesten we toch even bekomen.
Donder en bliksem. Zwavel en vuur. Met Persephone mag het allemaal wat theatraler. Stefanie De Wolf en Marc Gaij hebben een nieuwe show klaar en wilden die graag bij ons try-outen. Bij deze versie van een iets minder bekende Griekse mythe, een duivelse dialoog tussen woord en muziek, Hades en Persephone, kwamen harp, trommel, blokfluit én rookmachine aan te pas. Zo inviteerde het duo het publiek voor een artistiek uitje naar de onderwereld. Dat deze twee rasperformers elkaar echt hebben gevonden, werd eens te meer duidelijk bij de drie krachtige nummers op de piano. Persephone, the musical: woord, dans, muziek en een vleugje mythologie!
Op de open mic las Jan Lampo de tekst 'Overgave', over schrijvende meisjes, en las Marzena Lesińska enkele van haar gepeperde gedichten voor, zoals 'Ars poëtica' en 'In Bed With a Surrealist'. In 'Hoogmoed' had Eddy Maes het over Elon Musk, terwijl 'Retour' over een kunstcollectief uit Kinshasa ging. Hij sloot af met het surrealistische 'Nocturne'. Rudy Sturm bracht drie gedichten, waarvan een op de gitaar. Zijn derde tekst was het beklijvende 'De dagen'. Gust Peeters zit helemaal in zijn Librettoperiode. Hij las er twee voor, tjokvol verwijzingen naar folklore en de actualiteit. Tot slot kregen we van Vanessa Daniëls gedichten van haar muzikale gezelschap NEST. De zinnenprikkelende beelden die ze opwekte, namen we mee naar huis en legden we onder ons kussen te rusten.
Bedankt iedereen voor deze gezellige en geslaagde avond. Tot volgend jaar, Hoboken! Echter zijn we er in Ekeren al veel sneller bij. Nu vrijdag, 22 maart, vieren we 11 jaar Ballonnenvrees op Hedonismuz III, in 252 CC, het culturele centrum van Ekeren, in Hof de Bist.

Foto's: Luc Vogels (zwart-wit) en Teutë Kllokoqi (kleur)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten