vrijdag 29 september 2023

Ballonnenvrees 28 september 2023

Na enkele jaren afwezigheid is Ballonnenvrees weer goed bezig met een vaste waarde te worden in Mechelen. Vroeger in de bibliotheek, vanaf deze maand in Café De Floeren Aap. Dat betekent dat er deze week twee edities van Ballonnenvrees zijn, een in Mechelen, een in Antwerpen.
Antwerps dichter en radiomaker Nooit Nooit trapte de avond in gang met zijn humoristische kortgedichten, voornamelijk over het misbruik in de Kerk. Er volgde de vertaling 'Wees lief' van het gedicht 'Be Kind' van Charles Bukowski. Uit eigen bundel bracht Steven 'Tijdroof'. Veerle Deknopper is een van de eigenaars van De Floeren Aap, maar ze heeft daarnaast ook twee romans gepubliceerd. Beide zijn historische romans over klassieke muziek. Veerle las een passage voor uit de memories van een piano bij de Duitse inval in 1914.
Van Yanni Ratajczyk kregen we oud en nieuwe werk: de gedichten 'Nachtbraker', 'De jongen op het dak', 'Engelen vallen langzaam', 'Volmaakt zwart vlak', en zijn Salt Lake City-cyclus. Het is poëzie zo mooi dat je erin wil verdwijnen. Simon Alice René zorgde voor de muziek. Als Winston zette hij zich achter zijn piano om ons op een handvol Nederlandstalige liedjes te trakteren, waaronder het autobiografische 'Hulk'. Met zijn wereldhit mocht het publiek mee oh oh oh'en, een sfeervol moment. Zijn band is in volle transitie, en met enkele jaren op de teller heeft hij een uitgebreid repertoire om uit te kiezen.  Straffe songwriter, topperformer.
Na de pauze kondigde Gert Vanlerberghe zijn volgende boek aan (Ik ben een ander verschijnt in oktober) met het kortverhaal 'Transactie'. En daar schalt een trompet. Een loftrompet. Het is Pierrette COffrée en haar lofgedicht op de pijp. LURK! LURK! LURK! Zie haar woorden walmen. Ze kringelen in de kroeg en zoeken een weg naar onze longen. Auw, dat was ons hart! In haar gedicht/theatertekst van epische proporties passeerden alle facetten van het roken de revue. Van Pijpaswoensdag tot de Verrijzenis (uit de assen).
Minstens even prettig gestoord is O'tentic Tim, die helemaal van Nederland naar Mechelen bolde om te komen open mic'en, en dat met verve deed, en ook met een gloednieuwe tekst 'Reïncarnatie' en zijn sprookjesgedicht 'Feeën'. Punk in de poëzie, hij weet hoe dat moet. Vera Steenput is tweevoudig Belgisch kampioen orgeldraaien. Ze las haar liefdevolle gedicht 'Afscheid van een draaiorgel' voor. Van Antwerps dichter en fotograaf van dienst Gust Peeters kregen we het nieuwe gedicht 'Plaatsbesef'. Ook Gert-Jan Luyckx had iets nieuws bij, een gedicht dat over zijn oren verliefd is. Tot slot waren er nog de humoristische gedichten van Veerle Deknopper, en zo kwam deze met Maneblussers verstoken eerste editie van Ballonnenvrees in De Floeren Aap tot een einde. We zien jullie heel graag terug op de laatste donderdag van oktober!
 
En overmogen, op 30 september, is er onze editie in Café Boekowski! 
 
Foto's: Gust Peeters

Geen opmerkingen:

Een reactie posten