maandag 12 november 2018

Ballonnenvrees 9 november 2018

Vorige week vrijdag trok Ballonnenvrees weer naar Mechelen voor een bijzonder kwalitatieve avond, zelfs naar de normen van Ballonnenvrees. Michiel Cox had twee knappe gedichten bij: 'In de Woonwijk', een experimenteel gedicht over de dinges des levens in Dordrecht, en 'Dit Zeg Ik Tegen Mezelf', een eerbetoon aan J.M.H. Berckmans dat hij voor Deus Ex Machina schreef. Kristien Spooren bracht spitsvondige en ultrabroze gedichten waarvan je wou dat je ze een knuffel kon geven. 'Pompoensap', 'Nectarines' en 'IJsjes' zijn meestercomposities waar je stil van wordt - over een eetstoornis en een doosje zeelucht.
"I will suffice!", zong Tom Driesen, waarna hij een beeld ophing van kastanjes als houten testikels. Hij had een heel metaforenstelsel meegebracht om in te verdwalen tot het gaat verslaven. Ze raken, die nieuwe teksten van deze Kempische reus. Zijn supermarktslam was verbijsterend sterk, zijn stafrijm verfrissend speels, en dan was er nog de slam battle tussen de driehoek en de cirkel, een klassieker. Altijd speeltijd met de trukendoos van Tom.
Na de pauze liet Gert Vanlerberghe zijn nieuwe tekst 'Waarom Ik Niet Opsta' te water. Antony Samson volgde met zijn klassieker 'Nachtkastje' (die tekst met de makrelen). Ook 'Geruis', 'Leegstand' en 'Hoofdzonde' kwamen aan bod. Het was genieten van 'Onverzettelijke Traagheid', de personificatie van een berg. Zijn afsluiter 'Als Het Huis Slaapt' was ronduit geniaal. Van Yentl Cooreman kregen we 'Icarus', 'Zo Ver Als Je Kunt Kijken', haar vertaling van 'Shrinking Women', van Lily Myers, en 'Zij Publiek Domein', over vrouw zijn in een mannenwereld. Het zijn stuk voor stuk rake gedichten om lang over na te denken en de manier waarop Yentl ze brengt, laat een diepe indruk achter.
Tot slot the man, the legend: Jee Kast. Hij had met zijn eerste gedicht maanzand voor ons bij. Vervolgens haalde hij 'the scroll' boven, zijn buitengewoon speelse slamtekst over de dichter die zijn handen wast. Deze tekst, van op een meters- en nog eens meterslange rol afgelezen, is een hele trip, haast een ode aan zeep, met een mozaïek aan samples. Het bisrondje droeg Joost op aan Tom, en aan iedereen die creatief bezig is met de Nederlandse taal. Het is een schitterend woordspelletje over 'ontberen' in Finland en het prefix ont- in het algemeen.
Bedankt Mechelen en iedereen die er was en tot op Hedonismuz, het eerste festival van Ballonnenvrees, in 252cc, Ekeren.

Foto's: Gust Peeters

Geen opmerkingen:

Een reactie posten