zaterdag 2 juni 2018

Ballonnenvrees 1 juni 2018

Ballonnenvrees. Voor een laatste keer. En dan vier maanden radiostilte. Hoewel de opkomst vanavond iets minder was dan gewoonlijk, kreeg het poëzieminnend publiek een gevarieerd en kwalitatief programma voorgeschoteld, gevolgd door een uitgelaten open mic. 
Kristien Van Hee mocht een avondje Boekowski openen met een slamtekst die een dubieuze ecologica hekelde, snakkend naar ademruimte, naar consuminderen, of op z'n minst consumatigen. Ze eindigde met een speelse ode aan chocolade, met een pralinedoos in de hand, waarna de verpakking verraderlijk leeg bleek. Door een van de spitsvondige teksten van Gerard Scharn, uit Den Bosch, kregen we dan weer trek in wijn: porno voor een vinoloog. Ook bracht hij het kleurrijke Japan even naar het grijze België. Er volgde nog een sprookje over Koning Karmozijn, en ook het bloedbad in Las Vegas kreeg een vermelding.
Tijd voor hilarische ultrakortverhalen van Joke Van Caesbroeck, over de kunstschool, koffiekoeken, Jezus Christus spotten vanuit het raam, gehaktballen, en de kabouterdans. Luidop lachen met tekstjes die zowel herkenbaar als absurd-vervreemdend maar vooral doeltreffend zijn. Na de pauze bracht Gert Vanlerberghe de gedichten 'Met Marat In Bad', 'Homeopathos' en 'Scherven'. Van Yanni Ratajczyk, kwaliteitsgarantie, kregen we 'Transit', 'Nachtbrakers', 'Huis' en 'Voorlopig'. Ook zijn opener, waarin hij een kind de berg af droeg, maakte indruk.
Evelien Dockx woont in Brussel en brengt hoorspelen met Het Huis Van Eustachius. Haar speelse tekst 'Uw Favoriete Nét Niet Griet' was al meteen een schot in de roos. Eindigen deed Evelien met een breekbaar kortverhaal 'Dagen Sneller Dronken'. En wanneer iedereen ontroerd hun schild had laten zakken, gooiden we hen voor de leeuwen, ofwel de rake klappen van Sven de Swerts. Deze dichter heeft net zijn tweede bundel uitgegeven, Atomenplukker genaamd. Met zijn gebruikelijke theatraliteit schuimbekte hij over labiele mensen, stadsnomades, poppen en deeltjesversnellers. Het publiek mocht ook meedoen door luidkeels 'Niet omdat dat moet maar omdat het nodig is' te scanderen. Een mantra in crescendo waar we op den duur in zijn gaan geloven. Verpletterende performance.
Op de open mic kregen we eerst Maike Bretschneider, met 'Dichter', 'Sterrenstof', 'Ik Zie U', 'Wind' en 'Rots'. Alec Lamberts deed het eens in het Engels, met onder meer een tekst over Charon. Erica Smits stond voor de eerste keer ooit op een podium, en gaf ons 'Alle Ogen Op het Doel' (over vogels) en 'Brieven In Flessen' (over zwemmen). Jelle Teck verbaasde met een intense tekst over zijn pa. In 'Onze Wereld Is Mooi' nam hij de machtsmechaniek en haar vernietigende gevolgen in het vizier. Singer-songwriter Jirosh scoorde met zijn hit-in-wording 'Brunette Uit de Colruyt', een erg grappige song om mee te zingen en te klappen.
Gust Peeters opende actueel met iets over een lepel in je slip, waarna hij zoete stroop serveerde met een knappe vertaling van Tom Waits monsterhit 'Martha', die in zijn versie de naam 'Merel' kreeg. Baalmond gaf ons dan weer de strop, met een in-your-face tekst, en hij liet niet los. Veel betere performance dan in april. Bij Boomknuffelaar ging het over tandverzekering, keuzestress, wasmachines en schoeisel. Tim Albus riep Sven de Swerts mee op het podium voor een haast hysterische uitvoering van de tekst 'Wij Willen Wifi', waarna hij zijn hit 'Kus Mij Niet' ten berde bracht. Sven kwam nog eens terug voor een ellenlange woordenbrijdialoog, waarin een eindeloze stoet van waanzinnige porte-manteau's door de poort van onze defileerde. Een absurde ontsporing van woorden die meteen een punt zette achter een bijzonder geslaagd seizoen van Ballonnenvrees. En nu aan de drank en laat de zomer beginnen!
Op 12 oktober zijn we weer van de partij in Café Boekowski, op één van de vier resterende edities van 2018. Meer info volgt.

Foto's: Gust Peeters

Geen opmerkingen:

Een reactie posten