zondag 18 februari 2018

Hersencellen - Diamanten


'Diamanten' is de derde single uit We Ploeteren Voort, het debuutalbum van Hersencellen. De Wase regisseur Alec Lamberts maakte hiervoor een knappe videoclip met satirische inslag, opgenomen in Sint-Niklaas en Temse. Camera: Mathias De Meester.

Luminous Dash is alvast - nu ja - fan.

Wat meer achtergrond over het thema van de clip? Die staat in het teken van de asbestproblemen in Sint-Niklaas. Alec Lamberts schreef eerder al een artikel voor Apache over het asbeststort en komt deze week – naar aanleiding van deze video – met een stand van zaken van het asbeststort in Sint-Niklaas. De bal ligt nu bij de provincie Oost-Vlaanderen, die in maart moet beslissen over de sluiting van het stort na een lijst van inbreuken (vrachtwagens die onafgedekt asbest vervoerden, asbest dat rondslingerde rond het stort en voor de inrit van het stort op straat, zakken asbest die scheurden bij de verwerking met een bulldozer en schadelijke oliën die niet mogen gestort worden in het andere inert stort van SVK). 

"Het asbestprobleem met enerzijds de verwerking van asbest in het bedrijf SVK met de bijhorende blootstelling voor honderden werknemers en anderzijds de uitbating van een asbeststort naast een woonwijk zorgt ervoor dat Sint-Niklaas niet alleen een verleden, maar ook een heden en een toekomst met asbest heeft. Mensen van het asbestfonds voorzien een piek van asbestdoden in de periode 2020 - 2025." 

De asbestlobby heeft zeer lang (tot 1998) asbest in omloop kunnen houden terwijl de asbestindustrie al in de jaren ’60 de schadelijkheid van asbest kende (bron: Asbest: Leugens, Chantage en Mensenlevens). De asbestlobby lijkt tot vandaag nog een hand te hebben in overheidsbeslissingen: de stad Sint-Niklaas die maanden wacht met een uitspraak over het asbeststort, toen het stort in 2006 werd vergund werd er zo weinig mogelijk over gesproken, minister Schauvliege die een studie naar asbest negeert en het parket dat lange tijd pv’s opgesteld op het asbeststort in Sint-Niklaas negeert en nu pas een gerechtelijk vervolg geeft.

Hopelijk is het allemaal schijn en bestaat er niets als de asbestmaffia, maar dan nog blijft het te betreuren dat over zulke bedreiging voor de volksgezondheid zo wordt getalmd.

Lees het volledige artikel in MO.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten