vrijdag 3 november 2017

Ballonnenvrees 1 november 2017

We hadden gisterenavond wat te vieren bij Ballonnenvrees: de vijftigste editie alweer van dit woord- en muziekpodium! Als experiment openden we met een twee uur op voorhand online aangekondigde open mic, die meteen stampvol zat. Deze werd geopend door postmodernistisch schrijver/slammer Robin de Cnaep, die binnenkort zelf een woordpodium organiseert. Zijn lijstgedichten bevatten echo's van chemie en filosofie. Alec Lamberts was weer van de partij, al is hij ook de schrik van menig partij. Zijn tekst was een uithaal naar corrupte politici en verder ging het over kotsen voor de deur van een maagd. Maarten Van Camp speelt in een fanfare maar schrijft ook poëzie, over Miss Hyde, over zijn petekind, en over de kerozinezone (hij woont aan de luchthaven van Antwerpen). Spitsvondige teksten.
John Brains is zo'n beetje de Don DeLillo van het Waasland. Hij gaf ons 'Discretie' en verder nog hilarische en ingenieuze teksten over verkeer tijdens het spitsuur en agressieve automobilisten. Frank Mathay had Engelstalige teksten bij over aliens en walvissen, en ook werk in het Nederlands over katten in de boom, en zelfs een haiku als afsluiter. Kristien Van Den Borne stond voor het eerst op een podium, met gedichten over liefdesverdriet en een vlucht naar de Hobokense polder. Na de open mic verblufte Sven Staelens het 50e publiek met zijn opener 'We Zijn Getijdlijnd', dat hij schreef voor Moment, en verder 'Reconstructies', voor een kunstgallerij. Oerdegelijk werk.
Dorien De Vylder publiceerde onlangs haar debuutbundel Vertraagd Stilleven en daar is ze nu mee op tournee. Ook Ballonnenvrees mocht natuurlijk niet ontbreken. Na de eerste pauze nam ze het publiek mee naar het platteland, met haar kenmerkende onthaastingsgedichten over rivieren, olijfbomen en samengeknepen colablikjes. De zorgvuldige gecomponeerde gedichten, waaronder 'De Slaper' en 'Geheim', zijn een streling voor het oor en de verbeelding en dus eindelijk in meeneemversie te verkrijgen.
Ook Tom Driesen publiceert dit najaar, al is zijn bundel Vaderhanden nog net niet uit. De vorige stadsdichter van Turnhout opende met het titelgedicht, een uppercut van formaat, eentje die al meteen hard binnenkomt. Hoe Tom pijnlijke situaties in dichtvorm kan gieten is werkelijk meesterlijk. We kregen nog het gloednieuwe 'Evacuatieplan' en 'Nu Is een Ligstoel' en ook zijn tekst over zijn slechte ogen is scherp. Naast best grappige bindteksten, op zijn Toms, was vooral zijn nieuwe Word Wa(a)r battle, die van de cirkel versus de driehoek een onverdeeld succes. Met twee handpoppen die deze figuren voorstellen battlede hij tegen zichzelf, en het is opmerkelijk hoeveel afgunst en competitiedrang er in de scene van de meetkunde is. Uiteindelijk won Tom zelf, want het publiek at uit zijn vaderhanden.
Tijd voor een satirische simulatie van een stoffige edoch elitaire poëzieavond bevolkt door hautaine dichters met belegen gedichten die niet van achter hun pupiter uit komen. Het is de nieuwste voorstelling van het Mechelse collectief Dichtatuur en we kwamen niet meer bij van het lachen. De dichters gebruikten zowat de volledige ruimte van De Kleine Hedonist. Zo was er Charles die van achter de discobar (die ook een boekenkast is) met veel drama 'What Is Love' van Haddaway declameerde, of Hidde met zijn ellenlange aankondiging van zijn ultrakorte gedicht 'Zondeval', waar hij mythologie en etymologie en weet ik wat nog erbij sleept. Op het einde kreeg iedereen ruzie en werd er gestruikeld en gevallen dat het een lieve lust was. Haal deze jonge honden in huis en laat ze uw podium bevlekken, want ook uzelf houdt het niet droog bij hun shows.
 Afsluiter van formaat was Antwerps multi-instrumentalist Butsenzeller, die in totaal al bij zo'n dertigtal bands speelde (van DAAU over Dottir Slonza tot A Clean Kitchen Is A Happy Kitchen). Zijn optreden was half live-set half dj-set en verschillende nummers uit zijn twee soloplaten en losse tracks kwamen aan bod: opener 'Unfunny Clowns', 'Sharp', 'Electrified Fencer', van new wave tot behoorlijk funky. Met lichtgevend Halloweenmasker en een hersenhelm ging hij zijn laptop en drumcomputer genadeloos te lijf en kreeg zo het publiek aan het dansen. Halverwege de set verscheen Gert Vanlerberghe met dezelfde hersenhelm op het podium, voor een try-out van nieuw materiaal van hun band Hersencellen en als afsluiter "onze hit" 'Kubisme', waarbij Gert met het statief zwaaide als een tambour-maître. Ten slotte vloeide de performance voort in een dj-set waarbij onder meer Fad Gadget, Goldfrapp en Blanche aan bod kwamen. Tegen het einde kregen we bezoek van onze burgervader BDW, een geslaagd staatsbezoek van de schaduwburgemeester aan ons 4,5 jaar oude poëziestaatje.
Bedankt aan iedereen die heeft bijgedragen aan een topavond, en tot op een van de komende edities. Op 8 december en 12 januari bezoeken we het literaire en huiskamerlijke Café Boekowski, sinds een halfjaar de tweede thuis voor heel wat dichters, en binnenkort dus ook voor Ballonnenvrees. 
Foto's: Gust Peeters en Moomer Foto

Geen opmerkingen:

Een reactie posten