donderdag 17 november 2016

Ballonnenvrees 16 november 2016

Na anderhalve maand wachten konden we eindelijk weer ballonnen gaan vrezen, deze keer weer in De Kleine Hedonist en met een wel heel straffe affiche. Vorige week moest de wereld afscheid nemen van Leonard Cohen, dus een tribute was wel op zijn plaats. Gust Peeters en Marlijn Spee hadden nog nooit eerder het podium gedeeld, maar met Gusts naar het Nederlands vertaalde teksten en Marlijn achter de piano kregen we een ontroerend en pakkend samenspel. Zo kwamen onder meer 'Hallelujah' en 'Dans Mij Naar de Liefde Toe' aan bod. Normaliter brengt Gust die samen met Jakobistan, maar Kobe kon er helaas niet bij zijn vanavond.
Verder met de straffe Merlijn Huntjens uit Nederlands Limburg. Hij had het onder meer over de identiteitscrisis die achterbleef nadat de mijnbouw het in zijn streek voor bekeken hield. Hij eindigde met een ode aan zijn oma. Deze jonge gast heeft al enkele slamwedstrijden gewonnen en dat is bij Els Dejonghe niet anders. Ze trakteerde haar publiek op een mengeling van haar smakelijke oude en nieuwe teksten. Met haar treurig blijspel won ze nog geen week geleden nog Podiumvlees 2016 in Tilburg.
Nicolas Barbaix is volgde na de pauze. Zijn zorgvuldig gesponnen poëzie was een ware verrijking. Deze grafschenner onder de dichters had onder meer een gedicht voor ons in petto dat vroeger 'La Dolce Vita' heette, nu niet meer, onder lichte dwang van zijn entourage. Akim A.J. Willems hoeft geen aankondiging meer. Deze kanjer uit Holsbeek liet de microfoon voor wat die was en gaf ons enkele cycli, zoals zijn gekende 'Wat Weten Bomen Daar Nu Van', 'Man Van Weinig Woorden' en 'Gedichten Voor de Jongen In het Blauw'. Tijd voor een lach en een traan, met de woorden en piano van Yannick Moyson en Marlijn Spee, ofwel Moyson-in-Spee. Deze slammer en deze singer-songwriter tonen dat poëzie en kleinkunst perfect hand in hand kunnen gaan. Hun pakkende set van soms ernstige, soms hilarische nummers vertelden het verhaal van hun ontmoeting, van drie generaties sterke vrouwen tot hun twee passies: poëzie en bier. Dat laatste nummer is een krachtige samensmelting van Yannicks klassieker 'Johan Stapelaar' en Marlijns intieme 'Hef Je Glas'. Indrukwekkend!
Na een tweede pauze, om dat allemaal te verwerken, was de mic aan Nederlands rapper en slammer Christopher Blok, vooral bekend van de beruchte Punchoutbattles. In zijn rijke slams speelt hij voortdurend op ingenieuze en frisse wijze met de Nederlandse taal. Zo had hij het over de verslaving aan geld in een kapitalistisch systeem (kapitaalinjecties van euroïne toegediend door de staat) en speelde hij een hele tijd door met de woorden 'wijzer worden', zijn 'classic' zeg maar. De laatste twee minuten van zijn tijd toonde hij dat hij ook een straf freestyle artiest is.
Tijd voor rock'n'roll en whisky. De goed met sterke drank geoliede, machtige stem van Milan Borms huilde een halfuur lang naar de maan, tijdens zijn intense set als Lone Wolf. Deze Antwerpse jonge wolf rockte de kater uit zijn lijf, ging dan weer intiem met een cover van Kaleo's 'I Can't Go On Without You', deed de hele Hedonist mee brullen op zijn hit 'Lone Wolf' en sloot af met 'My Man Is Gone', een ontroerende song over het verliezen van een hond als beste vriend.
Gert Vanlerberghe, gastheer en organisator, opende de open mic met enkele gloednieuwe teksten, waaronder het populaire 'Spaarplan'. Zijn zus Dorien Vanlerberghe volgde met een tekst die recht uit het hart kwam. Louche Loesje vuurde 'Wij Vrouwen' op ons af, een intense tekst die ons deed happen naar adem. Ook het gedicht 'Vrouwen' van Robert mocht er wezen. John Brains was de grootste verrassing van de open mic. Hoewel hij al eerder op Ballonnenvrees stond en in de Papa Jos een erg goede indruk achterliet, was dit nog enkele trapjes hoger. Zijn lange slamtekst zat propvol spitsvondigheden en liet ons verstomd achter. Adriana Kobor staat volgend jaar op Ballonnenvrees en bracht vanavond al een knappe Engelstalige tekst die zweefde tussen poëzie en proza. Tot slot was er Gust Peeters, waarmee de cirkel rond was. Met zijn 'In Paradiso' sloot hij een bijzonder sterke Ballonnenvrees op tintelende wijze af.

Op 7 december staan we in 't Werkhuys, met onder meer Omar El Allali, Tom Driesen en Silke Vos Vanhoof. Heel graag tot dan, lieve nachtraven!

Foto's: Gust Peeters

Geen opmerkingen:

Een reactie posten