donderdag 3 maart 2016

Ballonnenvrees 2 maart 2016

De 28e editie van Ballonnenvrees was een succes. De Kleine Hedonist opende zijn deuren voor heel wat talent en verschillende kunstvormen konden elkaar ontmoeten op deze regenachtige avond. Dichteres Els Dejonghe staat nog niet zo lang op de planken maar heeft in korte tijd een eigen boeiende stijl weten te ontwikkelen. Ze opende de avond met een lang slamgedicht en een tekst over een kever die klem kwam te zitten in een reclamebord. Uit Leiden was er Jaap Montagne met gevatte, grappige teksten over nostalgie, over porno, over miskraam, over nooit meer oorlog, gebracht in zijn typische in-your-face stijl. Dichter bij de Mona Lisa sloot het eerste deel muzikaal af. Deze formatie rond de Nederlandstalige nummers van Mona Vanschoenwinkel werd vervolledigd door violiste Lisa Deckers en dichter Gert Vanlerberghe. De lyrics gingen van grappig tot ontroerend, en ook was er een bloedmooie uitvoering van Jonas Winterlands ‘Mensen zijn gemaakt van dun papier’.

Silke Vos Vanhoof is al erg lang met muziek bezig en staat daar dan ook voornamelijk mee op het podium, meer dan met tekst. Voor Ballonnenvrees haalde ze nog eens enkele knappe oude gedichten van onder het stof, zo was er één dat ze opdroeg aan het niets meer aan de verbeelding overlatende schilderij L’Origine du monde van Gustave Courbet. Percussionist Rik van Boeckel, net als Jaap woonachtig te Leiden, had een heel arsenaal aan slaginstrumenten met zich meegebracht: van de djembé tot de Turkse daf. Hij bracht ritmische odes aan Berlijn en aan de Cubaanse rumba, en sloot af met zijn grote hit ‘Beweeg als een strateeg’, wat De Kleine Hedonist bijna aan het dansen kreeg.
Miguel Santos is te voet onderweg van Rotterdam naar het meest zuidwestelijke puntje van ons continent, in Portugal. Ballonnenvrees lag op de weg. Hij vroeg of iemand in het publiek verschillende delen van Fifty Shades Of Grey had gelezen en legde haar een gepaste straf op. Zijn beklijvende, dynamische teksten gingen meestal over Rotterdam, maar er was ook de ode aan zijn geboorteland Brazilië. Vladimir van Do the Dead Find Us Attractive trakteerde ons gedurende een halfuur op een heerlijke visuele en auditieve trip van ontroerende songs versterkt door knappe visuals. Op de open mic mochten we de volgende dichters en schrijvers verwelkomen: het allereerste optreden van Kem Heyndels (met een gedicht dat hij ter plekke had geschreven), Tsjêbbe Van Damme, Bart Daems, een uitmuntende samenwerking tussen Rik van Boeckel en Sven de Swerts, Dries Van Doorn, Maike Bretschneider, Nils Geylen en Julia Dobber.
Tot slot stelden drie regisseurs hun kortfilm voor. In het gitzwarte Gij van Mij van Sven de Swerts zagen we visuele poëzie van Sid Sinner. Tsjêbbe Van Damme toonde zijn allereerste kortfilm Zwart-Wit, met dreigende soundscapes en een cast met onder meer Camille Cluzan Cabaille. Tot slot was er het juweeltje van de groep Deep Focus voor het 48 Hour Film Project. Nachtmerrie, met onder andere Wouter Vermeiren, Charlotte Van Ouytsel en Shana Listes, werd op slechts 48 uur op poten gezet - een hele krachttour! Judith Buysse, van de productie, kwam het concept uitleggen. En met deze drie boeiende en gevarieerde prenten sloten we een alweer erg geslaagde editie van Ballonnenvrees af. En om het met de woorden van barman Bojan te zeggen: Ballonnenvrees brengt steeds opnieuw boeiende karakters samen. Niet de saaie mensen, maar echte personalities. Op 13 april zijn we er weer bij, opnieuw in De Kleine Hedonist, om onze verjaardag te vieren. Dan bestaan we namelijk drie jaar!
Foto's: Gust Peeters

Geen opmerkingen:

Een reactie posten