zaterdag 22 juli 2023

Ballonnenvrees @ Gentse Feesten 21 juli 2023

Net als vorig jaar mocht Ballonnenvrees ook dit jaar een dik uur vullen op de Gentse Feesten. Dit gebeurde opnieuw onder de vlag van het Alles Kapot Festival, georganiseerd door FUS! Op de avond van de Nationale Feestdag moest je in het Muzikantenhuis zijn, in de buurt van treinstation Gent-Dampoort. Het thema was Gentse Beesten, en er passeerde inderdaad een hele troep dieren de revue in onze gedichten. Bij organisator Gert Vanlerberghe ging het om spreeuwen, katten, honden, ratten, raven, zwarte weduwes. Evy Van Eynde stelde de vleugellamme vogel aan ons voor, en maakte een inventaris van wapens en wilde beesten, met een hoofdrol voor het everzwijn. Ook plantte ze vlijtig bamboe in haar gedichten. Haar pleidooi: laat ons samen wanstaltig zijn.
Emma Acke introduceerde dan weer de verslikvis en allerhande dierenprints op lingerie. Ze had enkele gedichten bij uit het 'gênegenre' of over haar avonturen bij het CLB. Ze sloot af met 'Nachtschade' en 'Pronkstuk'. Stokely Dichtman las proza voor op een luie beat en chille jazz. Het werd een grappig verhaal over vissen en vogels, katten en konijnen. El Nasr hekelde het kolonialisme en de hebzucht. In zijn intense spoken word liet hij de woorden als in een wervelwind rond onze oren dansen, met af en toe een verwijzing naar de Griekse mythologie, zoals Perseus en Medusa, als een blaffende hond tussen de sprekende ezels.
We sloten af met een ware new wave-act. Het is niet overdreven om Nel & JP de Belgische Anne Clark te noemen. Met JP's donkere beats en onverbiddelijke bas en Nels versmachtende woorden hielden ze ons van in het begin in een wurggreep. Zo volgde de ene dansbare song op de andere, om te eindigen met hun hitje 'Zelfbeeld van Denaldie'. Marcel Vanthilt was al fan en wij weten nu dus waarom.
Grote dank aan Mustafa, Pieter, FUS!, alle artiesten en iedereen die nieuwsgierig naar onze woorden is komen luisteren.
 
We gaan er eventjes tussenuit voor de rest van de zomer maar kom ons zeker spotten op 30 september in Café Boekowski, voor de eerste editie van het najaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten