Yes yes yes, we hebben ze weer gevreesd, de ballonnen.
Op de vooravond van Halloween was er de eerste editie van Ballonnenvrees sinds juli, opnieuw in Who's Afraid Of Red, Yellow & Blue, maar dan binnen. Na een verkleedpartijtje van de presentator was het de buurt aan gitarist en frontman Gert-Jan Luyckx, die sinds enige tijd ook de pen hanteert. Na een leuk gedicht over Kaïn en Abel, kregen we een ontroerende ode aan moeder. Er was het korte kortverhaal 'Het Pad', en nu al een hit is zijn motorgedicht, waarin de voor- en nadelen van het stoere voertuig op poëtische wijze tegen elkaar worden afgewogen. Vervolgens BAI, uit Dendermonde. Die net als andere dichters deze avond voor het audio-experiment kozen. Zijn eerste rake tekst kreeg achtergorndmuziek mee, over de zoveelste racistische ervaring, en hoe onmenselijk, heel existentieel ook: hoe ga je ermee om? Ook maakte BAI gehakt van de soms nogal gratuite aanvallen op woke. Van zijn tweede tekst waren we eveneens fan, een liefdesgedicht met refreinen in het Frans.
Op een trage trapbeat bracht Reinier feelgood hipop die bijna dansbaar was. Catchy muziek, grappige danspasjes, lekker vreemde teksten. Met deze vintage weirdo het witte konijn naar beneden volgen staat garant voor een surealistische trip. Zelfs op het nummer over repressie in Rusland hadden we gewoon zin om te chillen met een joint in ons bakkes. En het was niet eens zijn laatste optreden van de avond. Hij werd iets later nog in een kasteel in Booischot verwacht. Sarah Vanheuverzwijn vermaakte ons met hilarische kortverhalen over IKEA-seks, eerste dates, tekenlestwijfels, croquemachineborrels en gepersonaliseerde reclame. Als climax was er haar nu al legendarische act 'Fifty Shades Of Grijze Muis', een meerstemmige poging om het populaire boek herkenbaarder te maken. Erg spitsvondig.
Zeg nooit nooit. Het werd toch echt eens tijd dat ik Nooit Nooit, die al ettelijke keren kwam open mic'en, in de line-up opnam. Niemand had daar spijt van. We kregen gedichten uit zijn debuutbundel Toeval en Fabrieksinstellingen, en af en toe nieuw werk, dat alles aaneengepraat met grappige bindteksten. Zo was er zijn geestige sneer naar nostalgie. Er volgde een knap stadsgedicht over het eeuwige heraanleggen en lockdownlege straten. Dan weer een interactief gedicht over de Koopzondag. De goden van de techniek waren ons al de hele avond gunstig gezind, want ook de muzikale begeleiding van op de smartphone kwam tot haar recht. Zijn afsluiter kreeg niet alleen audio- maar ook lichteffecten mee. Een dansbaar slot voor een hoogst entertainende set. Waarvoor dank.
Ondertussen had presentator Gert Vanlerberghe zijn gouden masker afgezet. Ter vervanging van Sven De Potter, die helaas moest afzeggen, las hij de twee nagelnieuwe kortverhalen 'Zebra Op de Zuidpool' en 'Je Bent Op Dreef' voor. Pierrette COffrée had het lumineuze idee om een geüpdatete versie van kanonklassieker Elckerlijc te maken. 'Elcker-like' werd een spitsvondige performance over de dreiging van een mediale dood, fake news, cryptogeld, klaarkomen in de ruimte, QR-codes en stappentellers. En voor het eerst heeft een artiest op Ballonnenvrees zichzelf gegeseld op het podium. Ik vind dat een prachtige primeur.
Op een korte open mic las Kristel Van Wesenbeeck haar eenvoudige gedichten over de lockdown en het geluk in kleine dingen voor. Met de twee laatste open mic'ers zetten we de lichtshow van Nooit Nooit weer aan. Blij dat Herman De Greve weer helemaal terug is met zijn zachte slam poetry. De man kan zelfs fascistische metaforen troostend doen klinken. En de eeuwige Sven de Swerts, die binnenkort voor de tweede maal naar de finale van het BK Poetryslam mag, las het gedicht 'Cornflakes', met metaforen als toverbollen. Zo zag het podium van het ateliercafé er ook een beetje uit, met al die magische flikkerende lampjes. Het publiek inpakken kan hij als geen ander. Met 'Slaap Nu, Baal Later' trok Gert Vanlerberghe een streep onder een heel diverse line-up.
Kom op 26 november zeker kijken naar de 88e editie, deze keer in Café Boekowski op het Zuid.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten