Elk jaar verzorgt Ballonnenvrees het poëtische luik van Feest van den Boom in 't Werkhuys. Dit is traditioneel op 1 mei. Net als vorig jaar bundelden de verschillende 'bewoners' van 't Werkhuys hun krachten en talenten samen, en deze keer was dat onder leiding van theatermaker Gideon Hakker. In twee sessies leidden we het publiek doorheen het verhaal van de jongen die er 'met zijn zatte kloten' voor heeft gezorgd dat Romeo en Julia elkaar nooit hadden ontmoet, en dat wou hij nu dus goedmaken. Buikdanseressen, lindy hopdansers, ballonnen vrezende dichters en de bijzonder enthousiaste flamencokindjes zorgden in de Foyer voor een lofzang op de liefde, een onstuimig feest waarin ze de liefde bejubelden. Het koor Notches gidste het publiek van de ene zaal naar de andere en de ambiance zat er dik in. Tijdens beide sessies was ook Ballonnenvrees van de partij, en zo brachten Gert Vanlerberghe (zijn Naft Voor Woord slamtekst 'Ruis'), Lies Vandenhende (haar winnende SOET-gedicht 'Wenen') en Laurien Janssens hun beste teksten, die de liefde toch een klein beetje in vraag stelden.
Dit uiteraard tot groot amusement van de liefdesnegationisten, die in de mooie en spiksplinternieuwe Koepelzaal hilarische Spaanse slogans verkondigden over hoe slecht en onzinnig de liefde wel niet kan zijn. Dit werd natuurlijk sterk door Gideon, Notches en menig luide kinderstem ontkracht. Improcomedy Confituur matchte twee mensen uit het publiek en improviseerden een soort van Blind Date bij elkaar, waarna ze hun eerste ontmoeting ensceneerden. Vervolgens kreeg ons kersverse koppel een VIP-behandeling met cava en nam Gideon polaroidfoto's om ze in de boom te vereeuwigen.
Meteen daarna bracht Ballonnenvrees hun jaarlijks toonmoment, deze keer in het Literair Salon, een knus kamertje met kussens en bankjes, waar versterking overbodig bleek. Gert vertelde over zijn date met een saxmeisje, waarna Daan Janssens, gisteren tweedes bij Naft Voor Woord, enkele nieuwe teksten bracht in zijn dynamische performance. Laurien stond voor het eerst op een Antwerps podium, terwijl ze in Gent al bijzonder goed bezig is, zeker nu ze de eerste voorronde van Gent Slamt heeft gewonnen. Haar slamteksten laten niemand onberoerd.
Zoë Croegaert is nog een beginneling op het podium, maar haar teksten zijn ontwapenend en heel interessant gebracht. Meer van dat! Ancien Gust Peeters vroeg het publiek ten dans met zijn gloednieuwe gedicht, als wereldprimeur gepresenteerd, en tot slot was er Lies Vandenhende, die voor de zoveelste keer vandaag het publiek wist in te pakken met haar rake teksten. Zowel in de Foyer als in het Literair Salon speelde ze met de ruimte, wat natuurlijk pluspunten zijn. Een beknopt compact halfuurtje boordevol straffe poëzie van cutting-edge dichters!
Na de tweede sessie van Romeo en Julia verzamelden de dichters zich rond de legendarische boom, die vol met letterkoekjes en polaroidfoto's hing. Gert liet het publiek op het stampvolle binnenplein van 't Werkhuys om Rita roepen, de oprichter en bezieler van deze tempel van cultuur, en zette deze straffe dame in de bloemetjes door enkele van haar belangrijkste wapenfeiten op te sommen, afgewisseld met poëtische flarden van alle dichters. Uiteindelijk besloot Gert dat Rita de koningin was en hij de zot.
Antwerpse cultband Veston sloot een prachtige editie van Feest van den Boom af met een stomende set Nederlandstalige gipsy feestmuziek, waar zelfs een polonaise aan te pas kwam, waarna iedereen aan tafel ging voor de overheerlijke vogelnestjes van de volxkeuken.
't Werkhuys is waar alles is begonnen en het is met veel plezier en trots dat Ballonnenvrees hier jaarlijks een toonmoment brengt te midden van al die cultuurminnende mensen. Dit was onze 30e editie en hij was geslaagd! Wij Borgerhouden van jullie allemaal!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten