zaterdag 1 augustus 2015

Ballonnenvrees 31 juli 2015

Omdat we in de zomer toch niet kunnen stil zitten en omdat er na de tournee met de Poëziebus een groot zwart was, en omdat er eens een samenwerking met het Ecokot zat aan te komen, was er op 31 juli de zomereditie van Ballonnenvrees, enkele dagen na de samenwerking met ZiZo en de Poëziebus in Park Bouckenborgh. Het Ecokot is enkele keren moeten verhuizen en momenteel zijn ze neergestreken aan het Moorkensplein in Borgerhout. Er schuin tegenover ligt de nagelnieuwe Samentuin De Wasserette, een idyllische ecologische tuin met een bar, een keuken en een podium. We voelden ons er meteen thuis.
Er was een mini-delegatie uit Oost- en West-Vlaanderen, en zo slamde Siebrand de spits eraf met zijn politiek geëngageerde teksten, waarvan hij er één opdroeg aan zijn geliefde burgemeester Quickie. Julie Beirens katert nog wat na van de Poëziebus en trakteerde ons op haar strafste teksten. Geweldig hoe ik haar op een jaar tijd heb zien groeien. Ze had het onder meer over pastoors die masturberen terwijl ze aan hangborsten denken.
Ook was het een verdomd goed idee om grootmeester Joz Knoop naar hier te halen. Deze man ademt gewoon poëzie. Zijn middellange teksten bevatten wel eens een interessante of zelfs hilarische twist op het einde, en ook experimenteert hij graag met vorm. Zo vond hij in 1991 het 'jozzonet' uit, een bijzondere vorm van spiegelgedicht. Knappe cadans in zijn performance, heerlijke teksten. Op zijn t-shirt preek Frank Zappa op de plee. Jong aanstormend Antwerps talent Eva Balemans sloot het eerste deel af met een beklijvende cover van Stromae's beste nummer 'Tous les mêmes' en een eigen Nederlandstalige liedje.
Aan het begin van deel twee was er Gert Vanlerberghe, met enkele intense teksten, waaronder 'Ondanks Alles', waarin hij het hele publiek de middenregel liet mee brullen. Over brullen gesproken, Sven de Swerts zat er ook niet naast. Een praline van een performance in zijn eigen typerende stijl. Dit moet zijn vijfde passage op Ballonnenvrees zijn, als het er al niet meer waren. Gents slampioen Martijn Nelen hield het publiek een spiegel voor. Hoe kan het zijn dat er nog zoveel duidelijke gevallen van discriminatie en racisme getolereerd worden? In zijn slamteksten, die wemelen van de ingenieuze woordspelletjes, hekelde hij iedereen die hem te cynisch in zijn teksten vindt, want het is net andersom: andere kunstenaars zijn net te wéinig met politiek bezig. Deze man zwijgt niet en hoopt dat vooral zijn boodschap blijft hangen. In het najaar komt hij nog eens terug, de avond voor het BK Slam Poetry, waar hij de eer van Gent zal verdedigen tegen onder meer Mon, Kevin Amse, Amina Belorf en Joris Pinseel.
Eva probeerde een tekst uit op het publiek, over de aarde en het water, haar eerste keer! Daarna kregen we nog twee knappe Engelstalige songs. Wat een stem... Aangezien de Nachtburgemeester van Eindhoven, Derrel Niemeijer, 'fluim de la fluim' van de Nederlandse poëzie niet kwam opdagen, eindigde Gert na een tweede pauze met een droompassage uit zijn tweede roman Verdwenen, waarin de geest van Homeros voortdurend rondwaart. Wij simpele zielen moeten niet tegen elkaar strijden, wanneer onze leiders dat willen, we moeten het opnemen tegen die vervloekte leiders die ons na al die eeuwen nog steeds als kanonnenvlees gebruiken, en ons eindelijk ontdoen van het juk dat het gewone volk verdeelt en tegen elkaar op zet. Je kan het boek trouwens hier kopen. De avond werd afgesloten aan een kampvuur. Gezellig!
Op 23 september zijn we er weer, in 't Werkhuys, met onder meer Stoomboot, Martin Beversluis, Lotte Dodion, Daan Zeijen, Jan Ducheyne en nog zo ontzettend veel meer. Wees welkom.

Foto's: Joz Knoop en Sven de Swerts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten