donderdag 25 december 2014

Jaaroverzicht: Mijn 2014

Januari

6 januari: Voor het eerst breng ik poëzie op de Gentse Sprekende Ezels. Er zullen nog verschillende performances volgen op alle vijf de locaties.

16 januari: Charlotte Van den Broeck en ik hervatten ons poëziepodium Gedempte Tongen in de Cabron.

19 januari: Enkele dagen naar Luxemburg, waar ik rondtrek op het platteland en geniet van de geneugtes die de hoofdstad me telkens weer biedt.

24 januari: De headliner ben ik al lang vergeten, maar in het voorprogramma speelde Second Son Sam, op de Salonconcerten in de Vizit in Wilrijk. Zo leer ik in één klap zowel de leden van Second Son Sam als die van Tegen Beter Weten In, evenals hun entourage. Een legendarische avond, want we zullen nog zeer vaak samen optreden, op verschillende podia in het Antwerpse en erbuiten.

30 januari: Gedichtendag! En uiteraard moet ook ik daar iets mee doen. You On Stage zet me op het poëziepodium in het Plantin-Moretusmuseum. Dank u You On Stage!

Februari

1 februari: Met Burning EGO trakteer ik de aanwezigen op de brunch van de Antwerpse kleuterschool De Dames op muziek en poëzie. 's Avonds geven de Schotse post-rockhelden van Mogwai een onvergetelijk concert in de AB.

4 februari: Fotoshoot in de academie van Lier.

5 februari: De eerste editie van Ballonnenvrees van het jaar, tevens ook de enige in Bar Nadar. Er zullen er nog twaalf in 2014 volgen, op vijf verschillende locaties.

15 februari: Mijn zus organiseert het memorabele feestje Stop Met Kankeren! in Den Eglantier.

22 februari: De promo voor onze kortfilm Dood Aan de Powezie! loopt op volle toeren. Er zijn verschillende vertoningen en de dichters in de film treden steeds als voorprogramma op, op verscheidene plaatsen in Nederland en België. Op 22 februari geeft Drink My Puke een stomende afterparty in De Bel in Rotterdam.

24 februari: Reis naar Noord-Portugal. Een openbaring.

Maart

5 maart: De Vasten breekt aan. Voor mij betekent dat: 40 dagen geen vlees!

6 maart: Thomas Smith neemt voor zijn tv-programma enkele kennissen van Bert Peeters mee naar diens housewarming, onder het goedkeurende rode lampje van de camera. Alleen wist Bert zelf van niets. Gezellige avond.

21 maart: De kortfilm strijkt deze keer neer in Tilburg. Na een zeer poëtische en muzikale avond (zo geeft Drink My Puke een van de meest extreme shows die ze al in hun mars hadden) belanden Nikos, Sven en ik in het Tilburgse nachtleven. En dat gaat hard.

29 maart: Na tien jaar geeft Anale Bezem er de brui aan, maar niet zonder nog één album op te nemen en 's avonds een feesteditie van hun allerlaatste concert te maken.

April

5 april: Drink My Puke maakt indruk met twee optredens op dezelfde avond in JH De Non in Halle, en mag in het najaar nog eens terugkomen.

19 april: Paasweekend naar Italië: Bergamo en Milaan.

25 april: Gastoptreden op Poëzie in de Kapel in Groningen.

Mei

1 mei: Naar jaarlijkse gewoonte is er Feest Van den Boom in 't Werkhuys, deze keer mede verzorgd door Ballonnenvrees. Gust Peeters, Moya De Feyter en ik brengen hulde aan de snoepboom.

2 mei: Motek presenteert hun indrukwekkende nieuwe EP Sonder in Sint-Niklaas.

18 mei: Poëzie brengen in de Gedichtenweide van Doel.

25 mei: Na de zeer tegenvallende uitslag van de verkiezingen woon ik de speech van Peter Mertens bij in het Zuiders Pershuis en volg ik de uitslag op een groot scherm in de Roma. Tijd om politiek weer in actie te schieten?

28 mei: Nine Inch Nails blaast me omver in de Lotto Arena.

Juni

9 juni: Ik ontmoet kort de grote Michael Cunningham, na de voorstelling van diens laatste roman.

10 juni: Arcade Fire brengt een onvergetelijk concert in het Sportpaleis! 

20 juni: Twaalf dagen naar IJsland, waar ik, naast nachtelijke omzwervingen in de hoofdstad, in groep rondtrek in de sprookjesachtig mooie wildernis van de Fjallabak.

Juli

3 juli: Gastoptreden in de Tuin der Poëten, van Peter Holvoet-Hanssen.

19 juli: Drie dagen rondtrekken in Frankrijk: van Tours naar Bourges naar Parijs naar Chatou.

22 juli: Net als vorig jaar breng ik poëzie 'uit het raam', op de Gentse Feesten. 's Avonds brengt 65DaysOfStatic de Kouter af met een wervelende show op Boomtown.

26 juli: Nog een performance op de Gentse Feesten, deze keer op Boomtown. Die dag ook straffe concerten van Ostyn en The Hidden Cameras.

30 juli: Reis naar Boedapest.

Augustus

3 augustus: Poëzieperformance op Terrasfestival in Waregem. Weer een provincie met poëzie veroverd.

6 augustus: Jeroen en ik fietsen de Vredesroute rond Ieper, ter nagedachtenis van de Eerste Wereldoorlog.

9 augustus: Stevig feestje met Arsenal en de Pet Shop Boys op de Lokerse Feesten.

16 augustus: Na vier jaar eindelijk nog eens naar Pukkelpop. Hoogtepunten: Queens Of the Stone Age, St Vincent en vooral Portishead!

24 augustus: Poëzie brengen op Woordwasdraads Mini-WatHoe? in Hofstade.

25 augustus: Tien dichters gaan met elkaar in zee en stampen het project Tien Op de Schaal Van Dichter uit de grond. Wordt vervolgd in 2015!

29 augustus: Een 'nachtelijke' YOS-performance in het bos rond Bouckenborgh, op Nocturne. Waar magie nooit ver weg is.

31 augustus: Workshop bij David Troch op de Cultuurmarkt in Antwerpen.

September

6 september: Twee dagen lang mag ik het poëziegedeelte organiseren en presenteren op de allereerste editie van Antwerp Fringe! Een fantastische ervaring.

14 september: Poëzie- en muzieknamiddag op ZoemZoemZoem in Herentals.

26 september: Kavka viert zijn tienjarig bestaan. Ik haal er mijn kortverhaal 'Het Woud' nog eens voor vanonder het stof, voor op het YOS-podium.

27 september: Drink My Puke maakt een tweede goede beurt in JH De Non, althans als we het publiek mogen geloven. 's Middags maakt Sven de Swerts de video voor een van zijn gedichten.

28 september: Ik ben provoost op Vitalski's Vrouwententoonstelling in het Felix Pakhuis.

Oktober

16 oktober: Weer trek ik naar Boedapest, vanwaar ik op roadtrip vertrek met vier Hongaarse dames, naar de houten kerken en grillige heuvels van het Roemeense Maramureș.

23 oktober: Ik perform op de kortfilmavond van Collectief Nobody in Filmhuis Klappei.

25 oktober: Akim A.J. Willems geeft de fakkel door aan een volgende B-dichter van Bornem. Ik breng poëzie op de Late Night Open Mic.

November

1 november: Ligia maakt voor het eerst de reis van Boedapest naar Antwerpen, een van vele bezoekjes die nog zullen volgen.

8 november: Tien Op de Schaal Van Dichter duikt de opnamestudio van Trix in. Wordt vervolgd in 2015!

9 november: Halfjaarlijks weekendje naar Luxemburg.

14 november: Knappe concerten in de Arenbergschouwburg: Balmorhea, Thurston Moore en Madensuyu!

15 november: JakBrol wint de finale van het BK slam.

16 november: Gastoptreden in Kadmium, Delft.

23 november: Onder begeleiding van de Antwerpse band Veston breng ik poëzie in het Oude Badhuis, op Vitalski's 't Seef Leeft!

27 november: Late-night performance op de Kotroute, op het YOS-podium van Gate 15.

December

1 december: You On Stage viert hun twee jarig bestaan. We treden op met een indrukwekkende lijst aan performers op het grote podium van Kavka. Het is het eerste van de tien performances die ik in december geef.

10 december: Waanzinnig geschifte geluidsbrij bij Julian Casablancas' gloednieuwe muzikale experiment, met zijn Voidz.

12 december: De lang verwachte voorronde van Frappant TXT, in Mechelen. Ik haal de finale niet maar krijg zeer mooie feedback van de jury.

13 december: Knestival, muziekevenement in een oude, koude kerk, omgedoopt tot het Kievitsnest. Ik breng poëzie, maar het overgrote deel van de affiche zijn muzikanten zoals daar zijn Melting Time, Madensuyu en Roland.

16 december: Optreden voor het goede doel (en voor Music For Life), daar zijn we fan van. Samen met stand-up comedians en muzikanten perform ik voor 21Bis4Ghana, op een Thomas More campus in Mechelen.

20 december: Leave Us At Dawn - De Langste Nacht. Op de langste nacht van het jaar breng ik intieme poëziesessies aan de bezoekers. Vervolgens laat ik me opslorpen in een inferno van drank, muziek, poëzierituelen en op het einde van de rit koffiekoeken.

21 december: De laatste Ballonnenvrees editie van het jaar organiseer ik in Café Cartoon's. We spelen er kortfilms van Sven de Swerts en Von Solo en hebben een lange lijst aan dichters op het menu staan. Geslaagde editie!

23 december: Het heeft geen zin al mijn optredens van 2014 hier te vermelden (80 in totaal!), ook niet al mijn passages op De Sprekende Ezels, maar die in de Monk in Brussel is noemenswaardig. Het is mijn laatste optreden van het jaar en de artiesten moeten het hier opnemen tegen een bijzonder rumoerig publiek. Maar daarin zit net de uitdaging, n'est-ce pas?

Prettige feestdagen en een geweldige start van 2015 iedereen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten