donderdag 27 november 2014

Ballonnenvrees 26 november 2014

Het was alweer meer dan een maand dat we hadden moeten wachten op de volgende Ballonnenvrees. Eindelijk was het zover! De vijftiende editie vond nog eens plaats in De Kleine Hedonist, op 26 november. Nadat een hond het hele pand had onder gekwijld, werd het wandelen gestuurd, ook al was het geen weer om een hond door te laten, en kon Nederlands dichter Ruud Van Neerven deze poëzieavond openen. Deze man uit Eindhoven bracht gevatte, geestige gedichten uit zijn twee bundels. Zeer amusante opener! You On Stage-sjamaan en Ballonnenvrees-veteraan Tryggve Bauweraerts leverde, na enkele rake gedichten, het overduidelijke bewijs van het bestaan van kabouters. Waarvoor d(r)ank, Tryggve! Vervolgens Hadjira Hussain Khan, enige dichteres van de avond en tevens een paradepaardje van het Turnhouts Collectief Dichterbij. Ze bracht een ode aan Wislawa Szymborska en aan haar kat.
Niets dan tot de verbeelding sprekende poëzie in het eerste deel, maar toch even tijd voor iets anders. West-Vlaamse hip-hop bijvoorbeeld. Pakweg van een man in maatpak. Laat hem ook aan Belgium's Got Talent hebben meegedaan en twee platen hebben uitgebracht. Dat moet spring-in't-veld Steven H zijn! Hij trakteerde ons op zijn vetste beats en rapsongs en danste dat het geen naam meer had. Explosieve, superdynamische en hilarische performance met op het einde zijn meezingers (hoewel het wel nog steeds om het West-Vlaamse dialect gaat, maar geef toe, u zingt ook mee met Sigur Ros terwijl u geen letter IJslands spreekt!) 'Heel den Tijd Mijzelven' en knaller ''t Zit Tegen!'. Dat was geen streepje muziek, dat was een bruine veeg, en wij hebben er enorm van genoten.
Na de eerste pauze kwam jong aanstormend Antwerps poëzietalent. Vorige zomer bracht hij nog goocheltrucs, deze keer verblijdde Tsjêbbe Van Damme ons met straffe gedichten en een zeer natuurlijke performance. Meer van dat! Gert Vanlerberghe opende met zijn Porto-gedicht van op de open eerste verdieping van De Kleine Hedonist, en kwam vervolgens op het podium nog gloednieuwe teksten try-outen, over Boedapest, Roemenië, noem maar op. Verder was er oude rot in het vak Xavier Roelens, die bezig is aan een indrukwekkende cyclus rond de eerste herinneringen van personen die elk in een ander geboortejaar op de wereld zijn gebracht. Daarvan probeerde hij enkele rake teksten op het ballonnenpubliek af. Aangrijpende poëzie uit Waregem. Delfts dichter Jelmer van Lenteren mag naar de halve finale van het NK Slam, en dat gunnen we hem van harte! Hij slot het tweede deel af met verzameling grappige en pakkende gedichten, onder meer over hoe vrouwen eigenlijk Matroesjka's zijn, lees hun lichaamsbouw er maar op na.
De absolute headliner van de avond was de Antwerpse band Lyonesse, die er voor een halfjaar mee stoppen maar Ballonnenvrees nog wilden verblijden met een allerlaatste concert. Het viertal had een gans arsenaal aan instrumenten bij: gitaar, accordeon, dwarsfluit, percussie, noem maar op! Hun muziek klinkt zonnig, exotisch, intens, weemoedig, vrolijk, melancholisch, een meeslepende mix van alle juiste ingrediënten voor geslaagde die zich van minder geslaagde folk onderscheidt. Mishandelde olifanten wassen in de zon of een oude, dakloze vrouw die op de tram gaat zitten omdat het daar wel warm is... ook hun teksten raken steeds een gevoelige snaar. Bedankt Lyonesse, jullie waren de enige juiste afsluiter!
En zo viel ook het doek over Ballonnenvrees 15, en maken we ons alweer klaar voor de zestiende Ballonnenvrees, die op ons gloednieuwe podium Cartoon's Café zal doorgaan, met nog eens onze kortfilm Dood Aan de Powezie!, en dichters waaronder Charlotte Van den Broeck, Marco Van Dyck, Shari Van Goethem, Von Solo, Daan Taks, Sven de Swerts en nog vele anderen. Wees erbij op 21 december!

Foto's: Gust Peeters

Geen opmerkingen:

Een reactie posten