woensdag 15 oktober 2014

Ballonnenvrees 15 oktober 2014

We zijn goed op dreef met Ballonnenvrees, met maar liefst zes edities in het najaar van 2014. Toch was het een halfjaar geleden dat we nog in 't Werkhuys waren beland. De veertiende editie lag al erg lang vast.

Na een inleiding en wat poëzie van Gert Vanlerberghe mocht de ondertussen al een hele tijd in Antwerpen ingeburgerde Nederlander Marlies Smeenge écht de spits afbijten. Ze bracht een grappige tekst over haar avonturen in Australië. Zo belandde ze warempel in een hippiedorp. Slammer Sven de Swerts had niet veel tijd nodig om verbaal in het rond te spugen. Zijn rake blitzkrieg van woorden deed hij zonder micro. Die dekselse techniek ook altijd! Uit de Vlaamse Ardennen kwam dichteres Ellen Lanckman, met haar erotische, dan weer melancholische, dan weer droevige poëzie, dit alles uit haar eerste worp Over Deugd en Andere Mankementen.
Yannick Moyson stond met Het Bochelprincipe anderhalf jaar geleden al eens op Ballonnenvrees in 't Werkhuys, dus het werd hoog tijd om hem nog eens zijn gang te laten gaan. Deze keer moest Seger verstek geven, maar gitarist Robin was er helemaal klaar voor. Ze brachten een kwartier lang het beste van zichzelf, en ook met een gitarist minder was hun wervelende mariage tussen woord en muziek zeer in your face. Johan Stapelaer, Spreekgebrek, Tijdsgebrek, het zijn klassiekers geworden ondertussen, en Yannick reeg ze moeiteloos aan elkaar in een zeer geslaagde medley. Als afsluiter van het eerste deel kon dat tellen!
Deel twee werd veel korter, met eerst Gerts duogedicht 'Samenspel' en 'Slotakkoord' te midden van het publiek gebracht, en vervolgens zijn gedicht voor de Week van de Chronische Pijn. Dan was er Anissa Boujdaini, Antwerps dichteres die liefdevolle en geëngageerde teksten zonder probleem combineert. Ze trakteerde ons op drie lange teksten, waarin ze onder meer een lerares Frans hekelde omwille van een bijzonder botte opmerking. Ook daar dient poëzie voor! Na deze straffe gedichten was het tijd voor comedy! Helaas hadden twee dichteressen moeten cancellen, en dan proberen we nog eens iets anders. Tom Du Four stond alweer voor de derde keer op Ballonnenvrees en ook zijn nieuwe werk smaakte weer zeer goed af. Altijd goed voor een stevige portie politiek incorrecte humor die ook nog eens zeer grappig is. Het is weinigen gegeven.

Nog een pauzetje dan maar, opdat de heren van Tegen Beter Weten In nog gauw konden soundchecken. Ze vierden deze week hun eenjarig bestaan, stonden het afgelopen jaar in zo goed als elk Vlaams café, maar vanavond waren ze van ons! Timo en Robin speelden zowat alles wat ze aan materiaal hebben, en na ze enkele keren live te hebben gezien, beginnen ook hun Nederlandstalige songs echte meezingers te worden, of dat nu over petanque, cornflakes overdag eten of te veel porno gaat. Nu eens hilarische (en zelfs wat 'vuile') teksten, dan weer een gevoelige snaar, altijd een juist evenwicht tussen beide. Hun optreden op Ballonnenvrees was een overwinning.

Het is nog even wachten op een nieuwe Ballonnenvrees. Op 26 november staan we in De Kleine Hedonist, met onder meer Lyonesse, Steven H, Xavier Roelens en Tom Driesen!

Foto's door Tsjêbbe Van Damme en Yoram Claessens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten