zaterdag 23 augustus 2014

Ballonnenvrees 22 augustus 2014

Na een zomerpauze van enkele maanden is Ballonnenvrees weer helemaal terug voor een stevig najaar. Die trapten we af op 22 augustus in Café Ami, met de elfde editie alweer. Voor de gelegenheid hadden we een hele bus Nederlandse dichters laten overkomen.

De eerste noorderbuur die het met ballonnen gevulde podium besteeg, was dichter en muzikant Gerrit Barbé uit Meppel. Anderhalf jaar geleden stond ik al op zijn literaire namiddag in het plaatselijke drukkerijmuseum en deze keer was het zijn beurt om naar Antwerpen te komen afzakken. Hij bracht een drieluik van knappe gedichten. Vervolgens doorkruiste een van de wolven van La Mancha de ballonnenzee. Gentaar Philip Volckaert vuurde straffe experimentele poëzie op ons af. Die ging onder meer over Facebook en de andere kant van de WK-medaille. 
Meer Nederlanders met onder meer Magda Thomas, die ik al twee keer eerder op Ballonnenvrees had gevraagd, maar dat ging nooit door. Eindelijk kon deze gepubliceerde dichteres (de enige vrouw die vanavond op het podium stond trouwens!) haar gang gaan met enkele rake gedichten uit haar bundel Geef Me de Waarheid. Landgenoot Hubert Klaver kwam helemaal uit Groningen om drie hilarische kortverhalen te komen voorlezen. Van bedelaars zonder piano tot territoriale suderans. We lagen allemaal in een deuk. Het is een hele rit van Groningen naar Antwerpen, maar kom gauw terug, Hubert! Singer-songwriter Sus Van De Leest eindigde het eerste deel met twee van zijn in Turnhout wereldberoemde liederen. Zo was er eentje over een schooluitstap naar de zoo. Bijzonder komisch!
Na de pauze opende Gerrit Barbé met een liedje op de gitaar, waarna apocalyptisch poëet Pieter Van De Walle zich achter de piano zette en een bijzonder aangrijpende performance gaf, waarin het poëtische relaas van een post-apocalyptisch liefdesverhaal met volle kracht werd begeleid door zijn rake pianospel. Voor tien minuten lang zat een ieder van ons op zijn stoel gekluisterd, de gedachten ver weg in die barre, futuristische wereld. Wat mij betreft het hoogtepunt van de avond! Gert Vanlerberghe, organisator, presentator en schrijver van dit bericht, volgde met onder meer gedichten over IJsland, Balzac, Orpheus en als slot zijn vijfdelige Gazagedicht. Vervolgens brulde Sven de Swerts de hele Sint-Katelijnevest bijeen en liet hij het hele café uit volle borst(en) meezingen met zijn interactieve en expressieve slam poetry. Sus eindigde met drie bijzonder grappige nummers, waaronder zijn in Turnhout best legendarische carnavals-hit. Nu al dé meezinger voor Carnaval 2014!
Ballonnen werden geliquideerd, bier werd geconsumeerd, en tal van jamsessies volgden, waarna een selecte groep zich richting Grote Markt begaf en alle verdere beslissingen aan de nacht overliet.

Bedankt artiesten, bedankt publiek, bedankt Café Ami! Binnen twee weken doen we dit nog eens over, op Antwerp Fringe, met twee dagen lang, van 14u tot 21u, niets dan poëzie en muziek, op verschillende podia in Antwerpen!

Foto's: Marieke de Jonge en Gerrit Barbé

Geen opmerkingen:

Een reactie posten