zaterdag 25 mei 2013

Monsanto

Net zoals in meer dan 350 andere steden in 49 landen werd er vandaag ook in Antwerpen massaal betoogd tegen het voedselbedrijf Monsanto en hun groeiende monopolie, vooral in de V.S., binnen de voedingsindustrie. Dit bedrijf brengt door genetische manipulatie de hele voedselketen en dus ook de mensheid in gevaar, maar zoals steeds staan ethische bezwaren winstbejag allerminst in de weg.

Deze betoging was niet aangevraagd, en laat dat nou net het stokpaardje zijn van het stadsbestuur, zo ook van het vorige overigens. De Antwerpse politie liet haar macht zien en pakte zo'n 80 mensen op, die later werden vrijgelaten, zij het met een GAS-boete, dé oplossing bij uitstek van het stadsbestuur voor wel héél wat problemen en narigheden, zo is al eerder gebleken.

Zulke betogingen zijn broodnodig in een wereld waarin echte democratie steeds minder aan de orde is. Het is mooi om te zien hoeveel mensen op straat komen om te demonstreren tegen reële bedreigingen zoals Monsanto. Sowieso dat er plezierigere dingen te doen zijn op een zonnige, zij het frisse, zaterdagnamiddag. Respect voor deze mensen dus. Ikzelf was er helaas niet bij.

Jammer dan dat voor het stadsbestuur de wet de wet is en voor de politie orders orders zijn. Het onkritisch navolgen van ein Befehl heeft in de geschiedenis nochtans meerdere keren voor nare toestanden gezorgd. Spontane tegenstand tegen een moordende machine die enkel nog door gezond verstand tot stop kan worden gezet, heeft in Antwerpen geen plaats meer, zo blijkt. Het is een zoveelste kink in de kabel in onze steeds minder tolerante en democratische stad, maar het is ook een reden om de vuist nog hoger de lucht in te steken. Non serviam, Bartje. Uw regeltjes en wetjes zullen al wat leeft in Antwerpen niet klein krijgen. Er zijn hogere belangen dan dat.

Hier leest u een veel interessanter en uitgebreider artikel/opiniestuk over deze triestige zaak.
En hier vindt u dan weer een open brief aan onze geliefde burgemeester. Knap geschreven. Recht voor de raap.

1 opmerking: