donderdag 1 november 2012

De Book Buying Tag

Ine Van Cauwenberge, iemand die veel meer met kunst en literatuur bezig is dan de meeste mensen die ik ken, heeft me vandaag getagd in een blogbericht. Deze tag is niet zo efficiënt want ik heb er geen melding van gekregen. Echter toen ik op haar blog rondsnuffelde, viel het mij op.

Het is weer Boekenbeurstijd en dat wil zeggen dat iedereen - ja, iederéén, dus ook al die mensen die eigenlijk nooit lezen - zich weer naar Antwerpen rept om daar tussen veel te veel volk kookboeken aan te schaffen en BV's te spotten (omg, Astrid Bryan! dit moet ik tweeten!). In deze periode van het jaar gaat de boekenverkoop dus toch nog dat kleine beetje naar omhoog. Want laten we niet vergeten dat het mensen als Bart De Wever, Lesley Ann-Poppe en Jeroen Meus zijn die de hopeloze toestand van de literaire wereld dan toch nog moeizaam boven het nulpunt houden. If that.

Deze Book Buying Tag is dus een interessant 'interview' om eens stil te staan over onze literair koopgedrag. Oh ja, heeft u, beste bloglezer, mijn roman al besteld?


De Book Buying Tag


1) Ben je verslaafd aan boeken kopen?
Absoluut niet! Ik heb namelijk een lidkaart van de Openbare Bibliotheken Antwerpen, waarmee ik voor een klein bedrag per jaar aan zoveel boeken kan geraken als ik zelf wil. En toch... Toch kan ik het niet laten. Wanneer ik in de Fnac ronddwaal en ik zie dat er nog een Jonathan Coe was, die ik nog niet had gelezen, dan schaf ik me die aan. Kom ik op de één of andere gelegenheid een bekende schrijver tegen die een voorraad boeken meesleurt, dan koop ik daar ook iets van. Onlangs nog op een nachtelijk rockoptreden van Aroma di Amore. Kuier ik voorbij de boekenstalletjes langs de Seine, dan spendeer ik daar ook wel eens de verplichte euro aan een klassieker van Zola of van Balzac. Aangezien ik net drie maanden lang in de wondere wereld van Hugo's Les Misérables heb rondgedwaald, heb ik nu wel een voorraadje gekochte en gekregen boeken die ik de komende weken zal wegwerken. Het valt dus allemaal nog wel best mee...

2) Wanneer koop je meestal boeken?
Het is moeilijk om daar precies op te antwoorden. Het gebeurt niet heel frequent en bijvoorbeeld ook niet elke keer dat ik een boekenwinkel binnenstap. Dat varieert dus enorm.

3) Hoeveel boeken koop je meestal per keer?
Bijna nooit koop ik meer dan één boek tegelijk (en dat is anders bij cd's of dvd's, die ik minder vaak koop dan boeken, maar dan weer in grotere getale per keer). Heel af en toe koop ik er toch eens twee tegelijk, en dat is eigenlijk enkel in grote boekenhandels of in Parijs, waar rugklachten en het volume van mijn rugzak veel grotere beperkingen aan m'n koopgedrag opleggen dan mijn budget. Daar 'smijten ze de Grote Romantiek naar uwe kop'.

4) Ga je meestal alleen boeken kopen of met iemand samen?
Dat is meestal alleen, tenzij ik toevallig met iemand heb afgesproken en nog even langs de Fnac moet, bijvoorbeeld.

5) Wat trekt je aan in een boek?
De inhoud. Het verhaal. De cast aan personages. Ik koop zo goed als nooit boeken waarvan ik de schrijver (of zelfs het boek) niet ken, en de voor- en achterkant van een boek leiden me dus helemaal niet bij m'n aankoop. Eerder wel dan niet heb ik al een boek in m'n hoofd voor ik de winkel binnenstap. De keuze is dus vaak al lang op voorhand gemaakt.

6) Is er een specifiek genre waar je meteen naartoe trekt in de boekwinkel?
Ik ben een alleseter. Maar natuurlijk heb ik wel mijn favorieten. Zo ben ik een grote fan van de Romantiek. Shelley. Hugo. Goethe. Dat is echt mijn ding. En toch lees ik vooral 20e-eeuwse romans. Schrijvers als Jonathan Coe en Paul Auster kan ik blijven lezen. De humor en drama die zij in hun vaak metatekstueel getinte romans verwerken gaan perfect samen. Ik probeer ook ongeveer één Pynchon per jaar te lezen. Het scherpt je hersenen en het is gewoon telkens opnieuw een onwaarschijnlijke reis door een tot in de draadjes uitgewerkte fictieve wereld. Aartsmoeilijk, dat ook.
7) Koop je boeken liever nieuw, tweedehands of maakt het niet uit?
Het liefst nieuw, en dat is vaak uit de Fnac of uit de hand van de schrijver zelf. Maar, nogmaals, de prijzen van de boekstalletjes in Parijs zijn te aanlokkelijk. Ook heeft het wel z'n charme, zo door die decennia-oude drukwerken neuzen, een klassieker uitkiezen en dan nog wekenlang plezier hebben aan het bladeren door al die vergeelde paperbacks.
8) Hoeveel geef je per maand gemiddeld uit aan boeken?
Daar kan ik niet echt op antwoorden, aangezien ik niet elke maand boeken koop.

9) Heb je jezelf wel eens een shopverbod opgelegd?
Ik ben niet iemand die superveel geld uitgeeft aan shoppen, ook niet aan cd's, dvd's of boeken. Aangezien ik geen last heb van een gat in mijn hand (al maak ik me dat soms wel eens wijs), moet ik mezelf dus geen verbod opleggen.

10) Hoe lang duurt het voor je in een boek begint dat je hebt gekocht?
De boeken die ik kocht tijdens mijn verblijf in Hugo's verhaalwereld, hebben wekenlang moeten wachten, en komen nu pas aan beurt. Vaak begin ik na een week of twee in het aangekochte boek te lezen, aangezien het boek waarin ik op het moment van de aanschaf bezig was, dan eindelijk is uitgelezen.

11) Koop je liever meerdere voordelige dunne boeken, of één duur en dik boek?
Dat maakt echt niet uit. Het was heerlijk om drie maanden lang Les Misérables te lezen, maar Wij van Elvis Peeters op vijf dagen uitlezen is ook eens leuk. Afwisseling moet er zijn. Niet enkel in periode, stroming of genre, maar ook in volume.
12) Heb je nog iets te zeggen over je boekverslaving?
Ja. Dat afkicken onmogelijk zal zijn en dat ik me maar beter neerleg bij het feit dat ik onherroepelijk en ongeneeslijk verslaafd ben.

13) Welke boeken heb je als laatste gekocht?
In Parijs kocht ik nog La Bête humaine van Zola. Benieuwd of het even sterk is als Germinal. Vorige maand was ik in Luik en daar kocht ik nog een Simenon, één van zijn vele detectives met Maigret. Altijd ontspannend. Toen Aroma di Amore optrad op de Dageraadplaats, kocht ik van Elvis Peeters nog zijn vorige roman Wij. En van een couchsurfer kreeg ik nog de ultieme klassieker Le Petit Prince cadeau. Graag zou ik me de laatste van Jeroen Olyslaegers nog aanschaffen. Misschien wel op de Boekenbeurs volgende week. Wij is net uit. Nu de rest nog.

14) Wie tag je? 
Daar moet ik eens even goed over nadenken. Wie zal ik taggen?

1 opmerking: