Joanna Madclone had een heel stapeltje gedichten bij maar liet het publiek telkens een nummer kiezen. Zo kregen we 'Zwitserland', met het mooie: "We lijken oorlogslanden". Verder nog onder meer 'Mens', 'Antwerpen', 'Vuile was', 'LDVD' en 'Familieportret', telkens met treffende metaforen, een enkele keer zelfs met een geurtje aan. Het waren gedichten die erg grappig en dan weer ontzettend ernstig konden zijn. Zo hebben we dat graag. Dan was er een muzikale set van Samuel J. Wijzer, met een cover van Jacques Brel en een van Babylon Circus, maar ook de vertaling, in het Antwerps, 'Fantastisch vannacht' van Eric Clapton. Verder vertederde Samuel ons met ontwapenende Antwerpse liekes van eigen makelij. Hij sloot af met een nummer van zijn vorige band Faits d'Anvers, onlangs opgenomen door de Fixkes, waarin we ons allemaal konden herkennen. Het ging over de halfgod van de drank: de kater.
Na de pauze trakteerde Arnhems dichter Rick Kewal Gademann ons op een bevlogen performance. "En ik bid om zinnen", schreeuwde hij vanuit zijn writer's block, "Breek de ruimte", en hij geselde ons met metaforen en bezweerde zo zijn angst voor de taal, "maar de taal ontkent mij!" Hier schieten woorden inderdaad te kort. Je had er moeten bij zijn. Een even entertainende set kregen we van Hilde Van Cauteren, eveneens van vele markten thuis. Zelftests en goodie bags, zitballen en dwangbuizen, nachtelijke writer's blocks en therapeutische sessies, blote goden en touwtjespoppen. We kregen een dynamische voordracht tjokvol frisse spoken word van een volleerd poëtisch apotheker, mét witte jas en poëtische jukebox. Ze sloot af met drie sms-gedichten over Sheherazade en 1001 nachten.
Natuurlijk moest Gert Vanlerberghe ook zijn kerstgedicht brengen, de dag voordien reeds als primeur gebracht op Orde der Dichters in Kavka. Ook Vera Steenput had twee primeurs bij, 'Oerijzer' over haar moeder en het grappige 'Uurtarief'. Van rapper Ssmalle kregen we, na wat 'ssmalltalk', een hiphopsetje met zijn klassieker 'De lift' en ook 'Fier fucking trots'. Tot slot las Marco Van Dyck '3u33' voor, over de sterrenhemel en de toekomst, en bracht hij 'Vrede zij met u, onbekende vrouw', wat hij schreef bij een sculptuur van Jaume Plensa. En zo was het laatste woord gevallen voor Ballonnenvrees in 2023. Op 25 januari 2024, middenin de Poëzieweek, is Ballonnenvrees onderdeel van het gloednieuwe Mechelse festival Maandrang, en twee dagen later zie je ons weer in Café Boekowski, op 27 januari dus. Want we bestaan ook nog in Antwerpen, laat ons dat niet vergeten. Bedankt iedereen die erbij was, prettige feestdagen en tot in 2024!
Foto's: Teutë Kllokoqi
Geen opmerkingen:
Een reactie posten