donderdag 24 oktober 2019

Ballonnenvrees 23 oktober 2019

Af en toe fladdert Ballonnenvrees op en landt in een nieuw arendsnest. De eerste editie in Café Blauwe Toren, in de theaterbuurt, smaakte in elk geval naar meer.
Hannah de Groot opende de avond met 'De Afrekening', gewapend met lange slierten 'rekeningetjes' van waar ze haar 'afrekeningen' af las. Zo werd een angstige duik in het donkere water al gauw een 'Diep in de zee' Disney-feest. Met Doreen Hendrikx was het kermis in de hel. In een ander gedicht zagen we haar voor de spiegel staan. En ook haar tekst over de babysitter die met een kind in gesprek gaat over biseksualiteit, met de conclusie dat het kind eigenlijk te jong is voor de vooroordelen die ze draagt, was raak. Doreen bakte tolerantie en strijd in treffende metaforen, die het publiek met gusto oppeuzelde.
Antony Samson opende met zijn 'makrelen-klassieker' en eindige met het ondertussen al even gekende 'Als Het Huis Slaapt'. Daartussen bracht hij meer straffe woordkost, zoals 'Vanavond Laten Wij De Hemel Blozen', 'Onverzettelijke Traagheid', 'Leegstand' (wij hielden van zijn vondst 'afgebladderd verstand'), 'Lijflied', 'Lappendeken' en 'Het Ultieme Fietsgedicht'. Mooi hoe hij landschappen personaliseert, soms een tikkeltje meta. Zijn gedichten zijn spitsvondig, grappig en klaar voor een groter publiek.
De Indische dichteres Priyam Redican Chakne opende met de vraag welke van twee deuren we zouden kiezen: 'love' of 'honour'. Haar eerste Engelstalige tekst nam het thema van gearrangeerde huwelijken onder handen. Die werd via een uitzonderlijk verteltalent tot in onze huiskamer gebracht, door een tragisch liefdesverhaal à la Romeo en Julia. Haar tweede tekst, ook in het Engels, was veel positiever van insteek, een verrukkelijke viering van het moederschap als nieuwe start.
Meer klassiekers, zonder te overdrijven. De catchphrase "Ik ben uw favoriete net-nietgriet" van Paradockx, het alter-ego van Evelien Dockx, blijft een geweldig creatieve binnenkomer. In haar tweede lange tekst verzocht ze haar lyrische object: "Ik wil dat je voor mij kiest." Speelse en ontwapenende teksten. Philip Meersman begon met een hartverwarmende fluistertekst over zelfverbranding. In zijn prijswinnende gedicht kregen sociale media bijbelse eigenschappen. 'Drie Hipsters Met Een Varen' was dan weer een heerlijke spottekst, vol prikkelende knipoogjes. Zijn zeevaardersgedicht, voor een opdracht in Cyprus, had een einde waar iedereen stil van werd. Kippenvel en bulderlach.
Els Dejonghe had iets speciaals voor ons in petto. In haar try-out met de voorlopige titel 'Bloot Voor De Zee' speelde ze een nieuwkomer op kantoor, die onvermijdelijk flagrante fouten maakt tegen de ongeschreven regels van de bedrijfscultuur, die ook niet aan haar worden meegedeeld. De 'Alain Vandam'-beproeving, zeg maar. Met geestige anekdotes en een overtuigende performance kregen we herkenbare verhalen uit de kantoorbiotoop voorgeschoteld.
Open mic time. Na een klimaatgedicht van Gert Vanlerberghe stelde Arthur zijn Boekencompagnie voor en praatte hij over De Leeskamer, het project waarin we ons bevonden. Ballonnenvrees 71 was zo het eerste evenement dat in De Leeskamer plaatsvond. Ekster overdonderde ons met een erg speelse tekst met origineel eindrijm, boordevol referenties, en een snufje oosterse verwondering en westerse waanzin. Mozes vertelde een verhaal over een schoendoos en een koe. Chloë de Nil had 'True Colours' en 'In Deze Werkelijkheid' bij.
Gust Peeters had Koerdische gedichten van het Engels naar het Nederlands vertaald om hun strijd een hart onder de riem te steken. Ook droeg hij een gedicht op aan Jotie 't Hooft. We kregen Doreen Hendrikx nogmaals met een binnenkopper van een tekst. John Brains gaf ons onder meer 'Spaceshuttle', 'Uithangt', 'Slecht Worden' en 'Tegenstand' - allemaal in die vijf minuten gepropt. Als afsluiter zong Lieven Indigne de ziel uit zijn lijf. Zijn gitaar was het enige streepje muziek deze avond.

Meer edities volgen. 27 november in 't Werkhuys en 11 december in De Kleine Hedonist. Op 25 april 2020 is er trouwens een nieuwe editie van ons festival Hedonismuz, dat zal samenvallen met 7 jaar Ballonnenvrees. U hoort dus nog van ons!

Foto's: Gust Peeters

2 opmerkingen: