zondag 9 september 2018

Ballonnenvreest: Hedonismuz

Na vier maanden radiostilte is er vanaf 12 oktober weer uw maandelijkse portie Ballonnenvrees. We bijten de spits af in Café Boekowski, op de Bolivarplaats in Antwerpen, met poëzie en muziek van Jim Cain, Veelvraat, Shari Van Goethem (van Vrijdag-faam), Anke Verschueren, Les moretales en Evy Van Eynde. Helemaal uit India is er de spoken-wordrevelatie Priyam Redican. Nog later op de avond is het aan u. Dit is alweer editie 60.

In oktober krijgt u zelfs twee edities. Amai jullie frak! Op 24 oktober staan we immers opnieuw in 't Werkhuys in Borgerhout. Naast de traditionele open mic komen er ook tal van binnen- en buitenlandse dichters, zoals Julius Spin en Ebe Meynckens.

Ook Mechelen laten we niet onaangeroerd. De vierde editie in de bibliotheek van de Maneblussersstad gaat door op 9 november, met niets dan topnamen: slamkoning Jee Kast, woordwa(a)rrior Tom Driesen, podiumpottenbreekster Kristien Spooren, Yentl Cooreman, Antony Samson, Michiel Cox.
Als kers op de barokke taart is er op 30 november Ballonnenvreest: Hedonismuz, in kasteel Hof De Bist ofwel 252cc, het cultureel centrum van Ekeren.

Met het barokkenfeest HEDONISMUZ wil Ballonnenvrees, het naargeesteskind van de Antwerpse dichter Gert Vanlerberghe de grenzen tussen de kunsten slopen. Hiervoor zocht en vond hij een bont allegaartje knettergekke podiumbeesten die pen, penseel en partituur, maar vooral ook elkaar, niet schuwen.

Kasteel Hof De Bist opent zijn deuren op deze unieke avond, waarop knetterende elektronica, hypnotiserende gitaren en feëerieke woorden van de Ekerse, Belgische en internationale underground met elkaar in de clash gaan.

Kom de oerelementen bezweren samen met Fortress, de veelbelovende driekoppige formatie rond Hanne Torfs, bekend van onder meer School Is Cool, dans de demonen uit je lijf en maak ze meteen een kopje kleiner, in een kosmisch spel waarin weird en glamour elkaar ontmoeten. Dans op het beatbrouwsel van The Knife, Warhola en Daft Punk, en laat de nacht in het stof bijten.

Zool. (Fred Angst, Aroma di Amora) neemt je met zijn nieuwe album Bombykol mee op een filmische safaritrip doorheen psychedelische vergezichten: denk Condor Gruppe, met flarden Mogwai en vonkjes Sonic Youth, maar laaf je vooral aan zijn gulle eigenheid.

Ook verschroeiende persoonlijkheden van het unieke Antwerpse theatergezelschap Studio Bernadette (de groep rond Mona Vanschoenwinkel, die aan een gloednieuw stuk sleutelt), en de biodiversiteit van schilder Aras' geestesoog (denk Bosch anno 2018), nemen je haast letterlijk op de korrel.
Foto: Lisa Deckers
 
De bekende muzikant en dj Oaktree, keizer van de atmosferische elektronica, gaat dan weer in de clash met enkele dichters. Met op kop Maya Wuytack, meervoudig prijswinnares. Haar specialiteit? Een indrukwekkende crossover van dans, muziek, film, theater en poëzie. Yanni Ratajczyk is voltijds filosofieminnaar en poëziefluisteraar - of was het andersom? – alsook redacteur bij het literair magazine Deus Ex Machina. Momenteel trekt hij al liftend door de Balkan om terug te keren met een koffertje vol tekst en inspirerende ontmoetingen. Sam Hoeck, van Collectief Dichterbij, won dit jaar de txt-on-stage wedstrijd Naft voor Woord. Haar podiumteksten bestaan voornamelijk uit prozaïsche poëzie. Ook is ze pasfotoverzamelaar. Uit Dendermonde, ondertussen verhuisd naar Limburg, is er Sven Staelens, een visueel dichter wiens werk reeds wereldwijd was te bewonderen.
We brengen ook twee topdichters over uit het hoge noorden. Dean Bowen bracht dit jaar zijn debuutbundel Bokman uit. Lyrisch, bevlogen, mededogend, woedend – Deans debuut is een dieppersoonlijke zoektocht die universele patronen blootlegt en vele stemmen aan het woord laat. Miguel Santos is de man achter het succesvolle concept Uurtjespoëzie. Geef hem eender welk thema en hij schrijft u een gedicht op maat. En nu barokken maar.

Bekijk hier de trailer voor Hedonismuz, door Lisa Deckers:


12 oktober: Boekowski, Antwerpen
24 oktober: 't Werkhuys, Borgerhout
9 november: Bibliotheek, Mechelen
30 november: 252cc, Ekeren

Website 252cc
Facebook

Geen opmerkingen:

Een reactie posten