donderdag 10 april 2014

Ballonnenvrees 9 april 2014

Het is 10 april en dus blaast Ballonnenvrees vanavond haar eerste kaarsje uit. Hip hip hoera! Het feestgedruis werd gisteren reeds ingezet met de achtste editie van Ballonnenvrees, die ging voor de tweede keer door in het magische café De Kleine Hedonist. Te midden van een ballonnen- en confettivallei, waar blauwe Vlaamse reuzen waken.
Na de eerste drie-vier zinnen uit het boek waar het allemaal mee begon, Gert Vanlerberghes Als een Ballon, opende Turnhouts schrijfster Liesbeth Aerts met enkele pakkende gedichten en een zeer smakelijk kortverhaal boordevol zorgvuldig uitgedokterde slapstick, door haar tot kunst verheven. Vervolgens bracht Gert Vanlerberghe enkele van zijn gedichten, zoals het politiek getinte 'Zweefgetouw' en 'Mirage', wat hij meestal met gitarist Jelle Vanacker ten berde brengt.

Bijna enkel prijswinnaars op deze feestelijke editie! Zo volgde Nicole Wielandt met een wel heel korte set, waaronder haar winnende gedicht. In de poëzieweek in januari won ze namelijk de poëziewedstrijd van het Herentalse Collectief Maksimaal, een initiatief van de heer Jef Louisa Versmissen, ook geen onbekende voor Ballonnenvrees. Poëziepiraat en bezieler van rockband The Greatest Handshake Joran Jambé was ondertussen de plaats van dichterlijk delict komen binnenstormen en mocht, na zijn stembanden eerst te oliën met Duvel, vervolgens op het podium aantreden. Met de mondharmonika in de aanslag blies en brulde hij slams over cowboys en indianen, over Repelsteeltje en mijnwerkers in de micro. Slammers hebben het voordeel dat ze 'meezingers' op hun palmares hebben staan en zo werd het publiek ook vriendelijk maar luidruchtig verzocht om de teksten mee te scanderen. Overweldigende performance, u ziet hem nu zaterdag terug op de allerlaatste editie van De Sprekende Ezels in Turnhout, met ook nog onder meer Dorien De Vylder, Wouter Van Peer en Gert Vanlerberghe!
Nog twee acts voor de pauze. Twee muzikale acts nog wel, want Ballonnenvrees heeft een draagvlak voor werkelijk alle kunstvormen. Duizendpoot Nabil Khazzaka is weer met compleet andere zaken bezig dan toen hij de vorige keer op Ballonnenvrees stond. Hij was er al bij op de eerste editie, exact een jaar geleden, en dit is alweer zijn derde passage op het poëzie-evenement. Hij bracht 'Sugarcube', een explosie aan meerstemmige zang door middel van een loop system, waarna hij afsloot met een knaller van een hip-hopsong over een zeker Jerommeke. Want hip-hop moet niet altijd over swag en shizzle gaan. Vlak voor de pauze kroop Sam Dams, frontman van de veelkoppige band Second Son Sam, nog achter zijn gitaar voor het eerste deel van zijn solo-optreden. Hij bracht onder meer 'Footprints In the Snow', een van hun meest catchy en emotionele nummers.
Na de pauze opende Gert met zijn Cobra-gedicht en vervolgens mocht Gust Peeters aantreden, die een van zijn gedichten opdroeg aan Dorien De Vylder. Is dat niet sympathiek? Vervolgens Johanna Pas, die Woordwasdraad-genote Runa Svetlikova verving, met alweer ijzersterke poëmen en zelfs enkele holebimoppen! Dorien De Vylder kwam helemaal uit Gent om ego's te verkopen, in alle vormen, kleuren en maten. Ze bracht ook haar winnend gedicht voor de SOET! Poëziewedstrijd en zelfs een gedicht dat ze diezelfde dag nog had geschreven. Indrukwekkende set! 
Dan was er het fenomeen Geert Briers, die enkele gedichten voorlas uit zijn dichtbundel Rots Me In Al Je Brandingen en Gert uitdaagde tot het schrijven van nog een gedicht over Portugal. Ook Magda Thomas moest helaas forfait geven, maar gelukkig bood zich tijdens de pauze een ander derde van Woordwasdraad aan: Stefan Heulot. Hij bracht een zeer raak kortverhaal over de Eerste Wereldoorlog. Charlotte Van den Broeck stond al voor de derde keer op Ballonnenvrees en zou eigenlijk iedere keer moeten meedoen. Met onder meer een gedicht over dinosaurussen en fossielen, dat ze aan haar Gedempte Tongen-kompaan Gert Vanlerberghe opdroeg, zorgde ze voor een zoveelste hoogtepunt van de avond.
Een muzikaal talent als Sam Dams in huis hebben en hem maar voor drie nummers laten komen, zou niet zo verstandig zijn. De man bracht nog enkele covers, onder meer van Arctic Monkeys, en eigen werk, en eindigde met een stevige klassieker, de grote meezinghit van de Wolf Banes. Want kan een mens genoeg vrouwen en wijn hebben? Na de laatste pauze kwam ook het Antwerpse grindcoregezelschap Drink My Puke enkele songs akoestisch brengen. Zo was er een cover van de Spice Girls en eigen misselijkmakend werk met titels zoals daar zijn 'IJskast' en 'Gemarineerde Kak'.
Ballonnenvrees gaat nog even stevig door tot de zomer. Op 1 mei is er Feest Van den Boom in 't Werkhuys en op 9 mei staan we op onze vierde locatie, café Ami, met onder meer ex-stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen en slammers Sascha Reunes en Den Dzjiezus. Be there, want anders zult u zich dat toch maar eeuwig beklagen!

Foto's: Robin Voet, Gust Peeters en Johanna Pas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten