donderdag 20 februari 2014

Ballonnenvrees 19 februari 2014

Ballonnenvrees heeft weer toegeslagen in 't Werkhuys, en wel op 19 februari. We zijn weer vertrokken voor een seizoen boordevol ballonnenpoëzie!

Openen deden we met Gents dichter/schrijver/performer Joris Pinseel, die werk van zijn project Schrijnwerk bracht, zingend, vertellend, roepend, gevolgd door de scherpe stadspoëzie van toekomstig stadsdichteres - althans dat hopen we - Johanna Pas, de derde telg van Woordwasdraad. Eerder traden ook al Runa Svetlikova en Stefan Heulot aan, en die laatste kan je volgende maand weer live aan het werk zien op Ballonnenvrees.
We hadden ook hoog bezoek uit Breda. Rick Baggermans, frontman van het experimentele muzikale project Yogosi, bracht zijn excellente poëzie, niet veel later gevolgd door ex-stadsdichter Kees Van Meel en zijn rake gedichten. Dat hij stadsdischter af is, komt vooral omdat hij er zelf de brui aan heeft gegeven. Breda zou niet zo poetry-minded zijn. Tussen beide heren in las Gert Vanlerberghe een stukje uit zijn roman-in-wording Verdwenen voor. Het vervolg van deze passage dat zich in het dubieuze café Het Hol afspeelt, krijg je binnen exact een maand, op 19 maart.
Vlak voor de pauze was het de beurt aan De Figuur Daan Hafkamp, die op zijn rooftocht doorheen Antwerpen al mening vrouwenhart heeft verovert, in elk café wel tien aan elke vinger. Hier ging hij voor een intieme set van twee songs, en wat was dat weer goed zeg! Tijdens de eerste pauze galmden de deuntjes nog in de naar bier en taart snakkende hoofden rond.
Meer Van Peer beet de spits af met een verhaal over hoe weinig strak het plan is om voor een sollicitatiegesprek eerst nog naar de kapper te gaan. Hij las ook enkele smakelijke vissengrappen voor van op enkele met tekeningen versierde boxershorten. Hopelijk waren ze gewassen. Hilarische performer waar ik zeker nog meer van wil zien, en daarmee bedoel ik niet meer boxershorten of andere weinig appetijtelijke kledingstukken.
Gert las nog enkele nieuwe gedichten voor, waaronder iets over het BAM-tracé, waar Johanna het eerder op de avond ook al over had, en voor de tweede pauze hadden we nog Limburgs dichteres Evy Van Eynde, met adembenemende lange gedichten, en de ex-stadsdichter van Turnhout en bezieler van Collectief Dichterbij (waartoe ook onder meer Charlotte Van den Broeck, Tom Driesen, Meer Van Peer en Sara Eelen behoren) Wim Paeshuyse, die reclame maakte voor zijn creatieve minidichtenbundeltjes. Hij haalde na zijn bekende gedichten over jongenskamers en dingen die ouders nooit tegen hun kinderen zeggen, een Dode Zeerol naar boven, waarna hij apocrief begon te knallen.
In deel drie startten we met Sara Eelen en haar betoverende poëzie, gevolgd door Bornems dichter en all-round kunstenaar Akim A.J. Willems' ode aan Charles Bukowski. Eigen Wolk Eerst slammer en rapper Droge Piet sloot de avond af met een slam (naar eigen zeggen een a capella rap) om U tegen te zeggen, en hij had nog een verrassing bij: een ter plekke geïmproviseerde samenwerking met Daan Hafkamp, opdat deze ook zijn meezinger 'Drink Meisje Drink' op ons af kon vuren. Twee straffe performers die ik vaker samen op het podium wil zien. 
Ballonnenvrees was ook deze keer weer bijzonder geslaagd en dat hebben we vooral te danken aan de vele artiesten en aan U, beste bezoeker. Kom gauw terug! Op 19 maart bijvoorbeeld. Dan schotelen we onder meer Hinda House, Mike De Ridder, Nachtlawaai en Vitalski voor.

Foto's door Gust Peeters

Geen opmerkingen:

Een reactie posten