donderdag 27 juni 2013

Ballonnenvrees 26 juni 2013

De tweede editie van Ballonnenvrees in 't Werkhuys, door mezelf georganiseerd en gepresenteerd, mocht het dan wel met best wat minder volk moeten doen dan de eerste keer, toch waren ook dit maal de artiesten van hoge kwaliteit.
Na m'n inleidingsgedicht opende You On Stage-presentator Tryggve Bauweraerts met enkele rake gedichten, waarna zijn spitsbroeder Yannick Moyson en twee met gitaren uitgeruste kornuiten als Het Bochelprincipe enkele geslaagde voorbeelden etaleerden van poëzie versus muziek en zo ook hun fixatie met tijd en de rugklachten waar ze zich amper zorgen over maken naar voor brachten.
Vervolgens, ook uit Antwerpen, de enige echte Antistresspoweet, met een snedige aanval op de besparingen van het huidige stadsbestuur, typisch op z'n Erwins, en een knap gebrachte bijna-doodervaring. Gert Vanlerberghe, ikzelf, las een intens stuk uit de roman Als een Ballon voor, waarna Sven De Swerts, die maar liefst vier vrouwen die hadden afgezegd, moest vervangen, bijna klaarkwam tijdens het brengen van zijn geslaagde poëzie. Het deel voor de pauze werd muzikaal afgesloten door meervoudig winnares van Vlaamse cabaretwedstrijden Ann Kenis, die haar twee grootste hits, waaronder natuurlijk 'Kringloopwinkelvrouw' van achter de piano op ons afvuurde. De ramen van 't Werkhuys alsook de vele bierglazen braken net niet door haar in vijfde versnelling geschakelde vocale toonladders.
Neobeatnik uit Eindhoven Derrel Niemeijer had op de eerste editie helaas moeten afzeggen, maar opende met verve het tweede deel van de avond. Hij wou een gedicht opdragen aan Amanda Malinka, maar die was er niet, dus werd Runa Svetlikova zijn slachtoffer. Hij bracht zijn gedichten weer typisch op z'n Derrels - als een reïncarnatie van Allen Ginsberg die eerst door de beerput moest om hier in 't Werkhuys te geraken - en dat maakt hem net zo uniek.
Ikzelf volgde hem op met enkele van m'n meest recente teksten en vervolgens was het de beurt aan Runa Svetlikova en haar straffe poëzie. Daan Taks, uit Tilburg, blonk ook uit in zijn voordracht. Zo bracht deze Brabantse dichter het gedicht dat hij in de kortfilm Dood Aan de Powezie, van Von Solo - dit weekend door ons ingeblikt in Antwerpen en binnenkort op uw dichtstbijzijnde filmfestival - voorleest.
Vervolgens enkel nog talent uit Turnhout, eerst met Tom Driesen, die zeer sterke gedichten voordroeg, al was zijn slam over op school gepeste kinderen het allersterkst, en alsof dat nog geen hoogtepunt was, kwam daarna uit dezelfde stad nog de kers op de taart Charlotte Van den Broeck, die vorige keer al een succes was maar ook nu weer uitblonk met haar bijzonder mooie gedichten.
Er was weinig publiek. Er waren veel artiesten. Er was bier. Er was leut. En er was Derrel, met zijn mening over Ballonnenvrees.
Bedankt iedereen en tot op de volgende edities in het najaar! 27 september in Turnhout, 9 oktober weer in 't Werkhuys, 30 oktober in De Kleine Hedonist.

Gert Vanlerberghe

Geen opmerkingen:

Een reactie posten